Stanoviská a vyhlásenia ZO SR

Stanovisko Zväzu obchodu SR: Zmena sadzieb DPH na potraviny

Zväz obchodu SR víta avizované zníženie sadzieb DPH na potraviny. Každé zníženie DPH na základné položky je dobrou správou pre rozpočty slovenských domácností. Toto opatrenie by mali pozitívne pocítiť najmä nízkopríjmové skupiny obyvateľstva, ktoré sa v rámci nákupov orientujú primárne na základné potraviny. Obchodníci združení vo Zväze obchodu SR...

Vyjadrenie Zväzu obchodu SR:  Počet krádeží v maloobchode

Členovia Zväzu obchodu SR evidujú rastúci trend krádeží v maloobchode dlhodobo, pod vplyvom čoho sú nútení posilňovať bezpečnostné opatrenia. Tento problém je najviac viditeľný v oblastiach s vysokou mierou nezamestnanosti a vyššou početnosťou marginalizovaných skupín obyvateľstva. Aktuálnu situáciu v maloobchode monitorujeme, pričom zistenia z obchodnej praxe budeme komunikovať Ministerstvu spravodlivosti SR.

TLAČOVÁ SPRÁVA Zväzu obchodu SR -  Odvod pre reťazce ohrozí predajne na vidieku 

Bratislava, 07. august 2024 - Zväz obchodu SR vyjadruje presvedčenie, že konsolidačné opatrenia vlády budú založené na racionálnom ekonomickom základe a budú mať dlhodobý priaznivý dopad na ekonomiku našej krajiny a životnú úroveň obyvateľov. Odvod pre reťazce môže priniesť neželané zvýšenie cien potravín a existenčné problémy pre predajne na vidieku.  

Tlačová správa Zväzu obchodu SR - podpora slovenskej produkcie slepačích vajec

Členovia Zväzu obchodu SR podporujú slovenskú produkciu vajec 

TLAČOVÁ SPRÁVA Zväzu obchodu SR - Ceny potravín sú stabilizované, zamerať sa treba na kvalitu a dostupnosť potravín

Členovia Zväzu obchodu SR sú jednotní v názore, že záujem štátu v rámci problematiky predaja potravín by sa nemal sústrediť len na najnižšie ceny, ale v prvom rade na kvalitu, pôvod a bezpečnosť potravín. V neposlednom rade by sa mal štát snažiť o zabezpečenie dostupnosti potravín na vidieku.

TLAČOVÁ SPRÁVA: Zväz obchodu SR má nového prezidenta

Prezidentom Zväzu obchodu SR je od 1. decembra 2023 Filip Kasana, podpredseda predstavenstva, COOP Jednota Slovensko, SD.

TLAČOVÁ SPRÁVA Zväzu obchodu SR - PRIESKUM : Spotrebitelia dôverujú hlavne slovenským potravinám.  Nedôvera panuje pri potravinách poľského pôvodu

Pre spotrebiteľov na Slovensku sú v súčasnosti tromi hlavnými faktormi pri nákupe potravín čerstvosť, kvalita a cena Zároveň je pre väčšinu spotrebiteľov slovenský pôvod potravín silnou preferenciou, pretože si spájajú slovenské potraviny s kvalitou, čerstvosťou a podporou domácej ekonomiky Slováci akceptujú aj potraviny českého či nemeckého pôvodu, naopak silná nedôvera panuje voči poľským potravinám

Stanovisko Zväzu obchodu SR k problému tzv. potravinových púští

Limitovaný prístup k potravinám najmä v menších obciach do 500 obyvateľov vníma Zväz obchodu SR ako veľmi vážny a neustále narastajúci problém, na ktorý upozorňujeme dlhodobo. Na slovenskom vidieku pôsobia výlučne domáce obchodné siete a bez finančnej podpory štátu jednoducho nie je možné udržať tieto predajne prevádzkyschopné.   

TLAČOVÁ SPRÁVA - Prístupnosť a obslužnosť odberného miesta bez rozdielu pre každého

Zálohový systém na Slovensku má nesporné pozitívne ekonomické a environmentálne dopady. Rovnako je však dôležitá aj ústretovosť a prístupnosť systému pre dôchodcov, hendikepovaných a zdravotne znevýhodnených občanov.

Stanovisko členov Zväzu obchodu SR  -  Regulácia neprinesie zníženie cien potravín

Pod vplyvom ekonomických i spoločenských  turbulencií v roku 2022 sa pravidelne objavujú politické iniciatívy smerujúce k legislatívnej regulácii obchodných marží či cien potravín. Analýzy a relevantné diskusie na úrovni fundovaných odborníkov však ukazujú, že cenová regulácia by poškodila fungovanie celej agropotravinárskej vertikály a v konečnom dôsledku prinesie negatívny efekt aj pre slovenské domácnosti. 

TLAČOVÁ SPRÁVA Zväzu obchodu SR - Protiinflačná garancia obchodu je lepšie riešenie ako regulácia 

Zástupcovia Zväzu obchodu SR a Slovenskej aliancie moderného obchodu prezentovali iniciatívu ôsmich obchodných reťazcov o garancii spotrebiteľských cien individuálne vybraných základných potravín na najbližšie tri mesiace. 

Otvorený list poslancom NR SR vo veci hroziacich negatívnych dopadov návrhu novely Zákonníka práce na zdražovanie potravín, konkurencieschopnosť a zamestnanosť

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK), Potravinárska komora Slovenska (PKS), Slovenská aliancia moderného obchodu (SAMO) a  Zväz obchodu SR (ZO SR),  sa týmto spoločne obracajú na poslancov Národnej rady SR, aby odmietli novelu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov.