Počas sviatkov zatvoria obchody. U susedov o trochu neskôr

Od tohto roka platia prísnejšie pravidlá predaja.
 
Zákaz predaja počas sviatkov, ktorý platí od tohto roka, pripadne v nasledujúcom vianočnom a silvestrovsko-trojkráľovom období na päť dní.

Obchody sa až na výnimky zavrú v nedeľu 24. decembra o 12.00. Nakúpiť sa nebude dať ani v pondelok 25. decembra a utorok 26. decembra.
 
Ďalší zákaz predaja pripadne na pondelok 1. januára 2018 a sobotu 6. januára.
 
Keď sa celoplošný zákaz uplatnil prvýkrát – 5. júla na sv. Cyrila a Metoda – nemálo Slovákov vyrazilo za nákupmi do zahraničia. Tentoraz sa môže stať pre kupujúcich cudzina záchranou len na pár hodín. Doslova.
 
O dve hodiny dlhšie
 
V Česku a Rakúsku by mali mať na Štedrý deň 24. decembra otvorené o 2 hodiny dlhšie než u nás, teda do 14.00 h. V pondelok a utorok bude aj u susedov zavreté počas celého dňa.
 
Na sv. Cyrila a Metoda sa vybrali Slováci nakupovať do Maďarska či Rakúska a miestami sa vytvárali dopravné zápchy. Na celkové tržby v maloobchode to však malo len malý dopad, konkrétne sa zákaz negatívne dotkol predajní bielej techniky, kde zaznamenali prepad o jedno až dve percentá.
 
"Pravda je tá, že pokiaľ ide o predaj potravín, tak tam nie je žiaden vplyv," zdôraznil pred pár týždňami prezident Zväzu obchodu Martin Katriak po tom, ako sa zoznámil so všetkými údajmi za júl, august a september.
 
Až zhruba 60 percent kupujúcich sa zo zákazom predaja počas sviatkov zmierilo podľa analýzy obchodníkov bez ťažkostí. Zhruba 30 až 35percent by naopak bolo rado, keby boli obchody otvorené. Zvyšku je to jedno.
 
Jednou z tém roka bola dvojaká kvalita výrobkov. V tejto oblasti majú v rukách najväčší tromf samotní zákazníci.


Zdroj:  [aktuality.sk; 20/12/2017; Miro Grman ; Zaradenie: Ekonomika]
https://www.aktuality.sk/clanok/549519/pocas-sviatkov-zatvoria-obchody-u-susedov-o-trochu-neskor/