Návrh na zatvorenie obchodov v nedeľu

COOP Jednota bola už pred desiatimi rokmi pri vzniku myšlienky, aby boli obchody po vzore západných krajín zatvorené počas sviatkov a vybraných nedieľ. Keď to nevyšlo plošne, zatvára svoje prevádzky v okolí Trnavy. Dôvodom je nerentabilnosť predaja. Podpredseda predstavenstva COOP Jednoty Slovensko Martin Katriak vysvetlil aj ďalšie ekonomické dôvody.  

Júlia Kavecká, redaktorka: "COOP Jednota bola už pred desiatimi rokmi pri vzniku myšlienky, aby boli obchody po vzore západných krajín zatvorené počas sviatkov a vybraných nedieľ. Keď to nevyšlo plošne, zatvára svoje prevádzky v okolí Trnavy. Dôvodom je nerentabilnosť predaja. Podpredseda predstavenstva COOP Jednoty Slovensko Martin Katriak vysvetlil aj ďalšie ekonomické dôvody."
 
Martin Katriak, podpredseda predstavenstva COOP Jednoty Slovensko: "Bola zvýšená minimálna mzda, uvažuje sa od 1. mája, že budú aj upravené tarify, pokiaľ ide o prácu v sobotu, nedeľu a vo sviatky a nočnú prácu."
 
Júlia Kavecká: "Plošný zákaz nedeľného predaja chce opätovne predložiť aj opozičné OĽaNO. Podľa Anny Verešovej vo vyspelých krajinách je samozrejmosťou nedeľný odpočinok zamestnancov, ktorý prináša benefit pre ich rodiny i celú spoločnosť."
 
Anna Verešová, poslankyňa NR SR (OĽaNO): "V otmto sektore robí najviac žien. Ženy sa na Slovensku v dobrom zdraví dožívajú iba 54 a pol roka. To je najmenej zo všetkých krajín Európy."
 
Júlia Kavecká: "Iniciatívu podporuje aj Konfederácia odborových zväzov. Hovorkyňa Martina Némethová."
 
Martina Némethová, hovorkyňa Konfederácie odborových zväzov SR: "Vidíme v týchto zmenách najmä zosúladenie rodinného a pracovného života týchto zamestnancov."
 
Júlia Kavecká: "Svätiť nedeľu v minulosti vyzvali veriacich aj slovenskí biskupi. Ešte koncom roka 2016 k tejto téme napísali aj pastiersky list. Ich stanovisko nám vtedy tlmočil hovorca Martin Kramara."
 
Martin Kramara, hovorca Konferencie boskupov Slovenska: "Biskupi apelujú na to, aby sa rodiny mohli v nedeľu stretnúť, pomodliť, stráviť spolu chvíle sviatočného času. Prosia veriacich, aby nezabudli, že každý predavač, ktorý musí v nedeľu nastúpiť do práce kvôli tomu, že my sa vyberieme nakupovať, má tiež svoju rodinu a niekomu doma chýba."
 
Júlia Kavecká: "Na Slovensku je aktuálne asi 40-tisíc predajných miest, z toho asi 15 alebo 20-tisíc je v nedeľu zatvorených."

Zdroj:  [Rádio Lumen, 17:30; Infolumen; 11/01/2018;  Júlia Kavecká; Zaradenie: z domova]