Zdražie chlieb a rožky? Pekárov dusia príplatky
Drahšie pečivo, obmedzená prevádzka a ďalší ľudia bez práce? Pekári tvrdia, že nemajú na výber. Ich biznis od začiatku budúceho roka opäť zasiahne skokové zvýšenie minimálnej mzdy.
Miroslav Homola
Drahšie pečivo, obmedzená prevádzka a ďalší ľudia bez
práce? Pekári tvrdia, že nemajú na výber. Ich biznis od začiatku budúceho roka
opäť zasiahne skokové zvýšenie minimálnej mzdy.
Štátom garantovaný najnižší zárobok má od budúceho roka
stúpnuť zo súčasných 580 eur na 623 eur mesačne. Hovorí o tom návrh z dielne
ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina). Na budúci týždeň má o nej
rozhodovať parlament v druhom čítaní. Meniť sa však majú aj príplatky za prácu
v noci, sobotu či nedeľu. Tie sa síce odpoja od minimálnej mzdy, no medziročne
pôjdu i tak hore. „Pri tejto sume minimálnej mzdy avizuje desať percent pekárov
podľa nášho prieskumu pravdepodobné prepúšťanie od začiatku nového roka,"
povedala denníku Pravda predsedníčka Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a
cestovinárov Tatiana Lopúchová. Najviac sa to dotkne veľkých priemyselných
pekárni. Keďže zamestnávajú stovky ľudí, zvýšené mzdové náklady pocítia
výraznejšie. Celková cena práce stúpne pekárňam od januára medziročne o 7,4
percenta na jedného človeka. Podľa Lopúchovej však situáciu zhoršila aj
pandémia. Pomoc od štátu totiž pekárov obišla, dodala. Vyššie náklady sa niekde
premietnuť musia, logicky sa tak dá čakať, že pečivo zdražie. Až také jednoduché
to však nebude. „Chlieb a pečivo budú asi drahšie. Rast ceny však môžu utlmiť hlavne obchodníci znížením marže
na naše výrobky," vysvetľuje konateľ liptovských pekárni Včela - Lippek
Slavomír Moravčík. Cenové hladiny si totiž väčšinou diktujú veľké obchodné
reťazce, ktoré majú na trhu dominantné postavenie. Obchodníci si chcú získať
zákazníkov najmä nízkou cenou čerstvých rožkov. Čím nižšia je ich pultová cena,
tým viac tlačia na odbytové ceny. Nezriedka sú na takej úrovni, že nepokryjú
ani náklady na výrobu. Pravidelné vyjednávanie o cenách z reťazcami čaká
pekárov aj počas tejto jesene. Rozhodujúce teda bude, či budú obchodníci
ochotní akceptovať vyššie odbytové ceny.
Aké budú ceny?
Zväz obchodu má s pekármi podpísanú dohodu o poctivom obchode. V nej sa
obchodníci okrem iného zaväzujú vychádzať v ústrety oprávneným nárokom pekárov.
„Očakávame, čo navrhnú pekári, a podľa toho budeme rokovať o podmienkach
vrátane cien," tvrdí prezident zväzu Martin Katriak. Dodáva, že ak pekári preukážu dôvod na úpravu
cien, obchodníci sa budú riadiť dohodou. Keďže už dnes tvoria mzdové náklady
zhruba 45 percent všetkých ich výdavkov, pomohlo by im aj párcentové zvýšenie
cien. Aj keby sa nakoniec pultová cena pečiva zvýšila, nemusí to znamenať nižší
odbyt. Potvrdzuje to napríklad prieskum Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a
cestovinárov. Ten zistil, že dovozové „rozpekané" pečivo je v prepočte na
jeden kilogram dokonca drahšie. Niektoré priemyselné pekárne ako napríklad
Včela majú aj výhodu polohy a nemusia sa spoliehať len na obchody. Včela denne
vyprodukuje približne 200-tisíc rožkov a 15-tisíc kusov chleba. Keďže leží v
turistickej oblasti, chlieb a iné pečivo dováža aj do vzdialenejších hotelov či
penziónov v Nízkych a vo Vysokých Tatrách. Výnimočný nie je ani odber z
okolitých reštaurácií alebo nemocníc. Pekárne mimo turistických oblastí takéto
zadné dvierka nemajú. Pevne stanovené príplatky Krajniak vyšiel zamestnávateľom
v ústrety. Príplatky za prácu počas sviatkov, víkendov alebo za nočnú sa už
nebudú počítať percentom z hodinovej minimálnej mzdy. Po novom bude ich výška
vždy pevne uvedená v zákone. Napríklad za pravidelnú šichtu v sobotu bude
príplatok 1,61 eura za hodinu, v nedeľu 3,58 eura a za nočnú prácu v rizikovom
zamestnaní 1,79 eura. Tento „zlepšovák" má zmierniť prudký rast mzdových
nákladov vo firmách, kde je veľká časť pracovného fondu viazaná práve na
príplatky. Okrem toho sa zmení aj rast stupňov náročnosti práce. Slovenská
legislatíva ich pozná šesť. Od januára už nebudú rásť násobkom základnej
minimálnej mzdy, ale o jej medziročnú zmenu. V budúcom roku sa tak stupne
zvýšia o 43 eur. „Mechanizmus zvyšovania minimálnej mzdy a minimálnych mzdových
nárokov pre jednotlivé stupne náročnosti práce sme nastavili tak, aby sa mohli
tieto výšky každý rok meniť oznámením ministerstva práce," povedal na
margo zmien Krajniak. Podľa pekárov však ide len o kozmetické úpravy, ktoré im
nepomôžu. Odvetvie trápia zvyšujúce sa náklady už dlhodobo. Takmer 80 percent
pracovného času v pekárenstve totiž spadá pod príplatky za prácu. Pečivo treba
vyrábať nielen v noci, ale aj počas sviatkov či víkendov. Keď sa prekrýva
víkend, nočná zmena a sviatok, pekáreň musí ľuďom zaplatiť všetky príplatky k
základnej mzde naraz.
Pomôže kompromis?
Niektoré prevádzky už vyššie náldady položili na
kolená. Obmedzujú napríklad prácu v noci alebo cez víkendy. Dopeká sa napríklad
mrazené cesto. Kvalita tak ide dole. Mrazené polotovary totiž obsahujú množstvo
konzervačných látok. Okrem toho museli zatvárať aj obchody či večierky, kde
predávali svoje vlastné výrobky. Na čoraz drahšiu prácu nestíhajú pekári
reagovať zvyšovaním cien. Nevyrieši to ani Krajniakov kompromis. Napriek zmenám
bude systém výpočtu príplatkov rovnaký ako teraz. Určovanie sumy bude vychádzať
zo základnej hodinovej minimálnej mzdy. Rozdiel je len v tom, že budú príplatky
pri všetkých šiestich stupňoch náročnosti práce totožné. Dnes sa prepočítavajú
percentom pri každom stupni zvlášť. „Toto formálne odviazanie sociálnych príplatkov
od minimálnej mzdy sa týka prevažne zamestnancov v druhom a treťom stupni
náročnosti práce," vysvetľuje Lopúchová. Pre prvý stupeň minimálnej mzdy
sa nič nemení. V pekárenskom biznise ale pracuje takmer 70 percent zamestnancov
práve v ňom. Až na druhom stupni sú predavačky. Prevádzkovatelia už roky
apelujú na štát, aby aspoň znížil odvodové zaťaženie vo firmách, kde je viac
ako polovica pracovného času viazaná na príplatky. Denník Pravda sa preto
obrátil aj na rezort práce s otázkou, či sa takou zmenou zaoberá. Ten však na
otázky do uzávierky neodpovedal.
Aká bude minimálna mzda a príplatky za prácu
Parlament posunul do druhého čítania novelu zákona o
minimálnej mzde.Tá určuje pevnú sumu. o ktorú najnižšie platy porastu na budúci
rok. Od minimálnej mzdy sa majú odpojiť aj príplatky za prácu v noci. sobotu či
nedeľu.
Zmena výpočtu minimálnej mzdy
Automat na výpočet minimálnej mzdy sa zmení zo 60% na
57% priemernej mesačnej mzdy v hospodárstve spred dvoch rokov.
Ministerstvo vychádza z podielu medzi priemernou
mesačnou mzdou za rok 2018 - teda 1013 eur, a mesačnou minimálnou mzdou 580
eur.
Nárast minimálnych mzdových nárokov od roku 2021 bude
nadviazaný na medziročnú zmenu mesačnej minimálnej mzdy. Suma bude rásť o
rozdiel medzi kalendárnymi rokmi. Základom bude tohtoročná výška minimálnej
mzdy 580 eur. V roku 2021 sa k nej pripočíta 43 eur.
Zmena v príplatkoch
Príplatok za prácu v sobotu sa tento rok počíta ako 45%
minimálnej mzdy v eurách za hodinu. Za osem hodín tak dostane robotník navyše
12 eur. Od januára by mal byť príplatok stanovený na 1.61 eura za hodinu. Za
pravidelne odpracovanú sobotu tak zamestnanec dostane 12.88 eura.
Za každú hodinu odrobenú v nedeľu dostáva teraz
pracovník 90% hodinovej sadzby minimálnej mzdy. Teda osem hodín práce znamená
24 eur navyše. Od budúceho roka by to mala byť pevná suma 3.22 eura za
odpracovanú hodinu. Osem hodín tak vyjde na 25,76eura.
Riziková práca v noci má teraz príplatok vo výške 50%
hodinovej sadzby minimálnej mzdy - teda 13.34 eura navyše. Po novom to má byť 1,79
eura za hodinu. Osemhodinová služba v rizikovom povolaní vyjde na 14,32 eura
Zdroj: [17.10.2020; Pravda; Ekonomika; s. 8,9; Miroslav Homola]