Zaplatíme za potraviny menej? Odborníci reagujú na zavedenie novej výnimky

Pavol Konštiak, I. viceprezident Zväzu obchodu SR: Vidíme, že štát sa snaží, aby sa znížili ceny potravín. Ale zníženie odvodov podľa mňa k zníženiu cien nepovedie.
Snažili sa, ale dopadne to ako vždy? Okrídlená veta ruského expremiéra Viktora Černomyrdina môže platiť aj na aktivitu opozície, ktorá s časťou bývalej koalície pretlačila v parlamente odvodovú výnimku pre zamestnancov v potravinárstve a poľnohospodárstve.
Odôvodňovali to snahou o zníženie ceny potravín, no podľa odborníkov to na ňu zrejme nebude mať žiaden vplyv. Opozičný Smer v júni s pomocou poslancov OĽaNO, Sme rodina a Hlasu pretlačil parlamentom odvodové prázdniny, ktoré sa dotknú vyše 35-tisíc slovenských zamestnancov. Vo viacerých sektoroch potravinárstva a poľnohospodárstva za nich budú zamestnávatelia od augusta do januára platiť nižšie odvody.
Za tých, ktorých mzda nepresahuje 700 eur, budú v tomto období platiť len úrazové a garančné poistenie. V prípade tých ostatných sa úľava bude týkať časti mzdy vo výške 700 eur, za zvyšnú časť mzdy bude treba platiť riadne odvody. Účelom tohto opatrenia malo byť podľa jeho predkladateľov zníženie cien potravín v obchodoch.
Zamestnávatelia vďaka výnimke ušetria za jedného zamestnanca mesačne 169 eur, za celé obdobie jej platnosti dokonca až 1 014 eur. Úľavu chváli Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora. „Jednou z najdrahších položiek pri výrobe potravín je cena ľudskej práce,“ vysvetľuje hovorkyňa Jana Holéciová.
„Slovenskí prvovýrobcovia - chovatelia a potravinári tak budú po dobu šiestich mesiacov vyrábať potraviny a chovať zvieratá o niečo lacnejšie, čo ich spraví o čosi viac konkurencieschopnými pri porovnaní so zahraničnými producentmi potravín,“ dodáva. Pripomína však, že výrobcovia budú vedieť znížiť len odbytové ceny, zatiaľ čo spotrebiteľské ceny si určujú predajcovia.
Jeden za, druhý proti
Pavol Konštiak zo Zväzu obchodu SR hovorí, že štát sa snaží. „Ale zníženie odvodov podľa mňa k zníženiu cien nepovedie. Ekonomické výsledky a zisky potravinárskej výroby za minulý rok sú extrémne vysoké. To znamená, že potravinári mali dostatok priestoru na to, aby znížili ceny aj bez toho, aby im štát pomáhal,“ povedal.
Ministerstvo pôdohospodárstva odvodovú výnimku úplne neodmieta. Ceny potravín by sa podľa neho mohli znižovať aj bez jej prijatia. „Pokiaľ sa nič nestane, očakávame, že úroda obilnín by mala byť dobrá, čiže pekárenský priemysel by na to mal zareagovať. Je tu určitá prognóza, že tie potraviny by aj vďaka znižujúcej sa inflácii mohli začať prirodzene klesať,“ vyjadril sa minister Jozef Bíreš.
Naopak, ministerstvo financií odvodovú výnimku pomerne ostro kritizuje. Pripomína, že spôsobí výpadok v rozpočte vo výške 55 miliónov eur, pričom ho budú musieť pokryť odvody a dane všetkých daňových poplatníkov.
Ceny v obchodoch to neovplyvní
Martin Šuster, ekonóm, Rada pre rozpočtovú zodpovednosť
Zníženie sociálnych odvodov pre niektorých zamestnávateľov nebude mať podľa mňa na ceny potravín žiaden zaujímavý vplyv. Ide len o dočasné opatrenie, a najmä, ceny na našom potravinovom trhu nie sú izolované a neurčujú ich len slovenskí výrobcovia. Sme súčasťou minimálne stredoeurópskeho trhu. To, že sa mierne znížia náklady niektorých našich výrobcov, neovplyvní ceny v obchodoch.
Ceny mohli znížiť aj bez toho
Pavol Konštiak, Zväz obchodu SR
Vidíme, že štát sa snaží, aby sa znížili ceny potravín. Ale zníženie odvodov podľa mňa k zníženiu cien nepovedie. Ekonomické výsledky a zisky potravinárskej výroby za minulý rok sú extrémne vysoké. To znamená, že potravinári mali dostatok priestoru na to, aby znížili ceny aj bez toho, aby im štát pomáhal.
Zabráni to len ďalšiemu zvyšovaniu
Milan Lapšanský, šéf Zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov
V januári tohto roku politici rozhodli o tom, že sa rozmrazia príplatky za prácu v noci, v sobotu a v nedeľu a cez sviatky. To by spôsobilo rast personálnych nákladov, ktoré u pekárov tvoria najpodstatnejšiu časť celého vnútorného kalkulačného vzorca. My sme upozorňovali, že v najnevhodnejšej dobe pribúdajú ďalšie náklady a spôsobí to rast cien. Politici sa teda chytili za hlavu a prijali návrh zákona, ktorý tie zvýšené náklady kompenzuje a k zvýšeniu odbytových cien tým nedôjde. To, čo prešlo cez parlament, zabráni ďalšiemu zvyšovaniu cien. Na ich prípadné znižovanie môže mať vplyv niečo úplne iné, a síce pokles cien pšenice. Ten môže nastať, ak nebude problém s exportom ukrajinskej pšenice cez prístavy.

Zdroj: WEB | Dátum: 28.07.2023 | Zdroj: cas.sk | Autor: tta, Nový Čas | Vydavateľ: FPD Media a.s. | Rubrika: Politika
FOTO_zdroj: infografika NČ