Zákaz predbiehania pre Potravinový semafor

Potravinárska komora Slovenska spolu so Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou a so Slovenským združením pre značkové výrobky vydali v uplynulých dňoch spoločné stanovisko ohľadne tzv. Potravinového semaforu. Upozorňujú v ňom na to, že v Slovensko čaká harmonizované európske označovanie výživovej hodnoty potravín, a preto je v súčasnosti zbytočné predbiehať tento trend tzv. národnou schémou.
Potravinárska
komora Slovenska spolu so
Slovenskou
poľnohospodárskou a potravinárskou
komorou a so Slovenským
združením pre značkové výrobky
vydali v uplynulých dňoch spoločné stanovisko ohľadne tzv. Potravinového semaforu.
Upozorňujú v ňom na to, že v Slovensko
čaká harmonizované európske označovanie výživovej hodnoty potravín, a preto je v
súčasnosti zbytočné predbiehať tento trend tzv. národnou schémou.
BRATISLAVA, Podrobnejšie informácie nám poskytla Monika
Mičúchová z Potravinárskej
komory Slovenska.
Európska komisia v tomto roku v rámci stratégie Z farmy na stôl oznámila, že do
dvoch rokov predloží konkrétne návrhy, týkajúce sa jednotného a harmonizovaného
označovania výživovej hodnoty potravín na prednej strane ich balenia ako aj
návrhy na prehodnotenie ohľadne označovania krajiny pôvodu potravín.
Návrh Potravinového semaforu, ktorý bol nedávno
predložený do Národnej rady SR, je podľa postoja, vyjadreného vo vyššie
spomenutom spoločnom stanovisku, v podstate snahou o vytvorenie národnej schémy
pri označovaní potravín, ktorá si však o pár rokov bude konkurovať s európskou
schémou. V konečnom dôsledku sa tak môže stať, že snaha o zjednodušenie
informácie pre spotrebiteľa sa minie účinku, a spotrebitelia budú zmätení z
množstva informácií, ktorú budú jednu a tú istú potravinu označovať zelenou aj
červenou farbou.
Cieľom je pomôcť spotrebiteľom
Ako je známe, Európska komisia už 20. mája tohto roku
oznámila, že do konca roka 2022 predstaví svoj návrh celoeurópskych povinných
etikiet s označením výživovej hodnoty potravín. Umiestnené má byť na prednej
strane balenia potravinárskeho výrobku. Cieľom tohto opatrenia je pomôcť
spotrebiteľom, aby pri výbere potravín mohli zohľadniť aj zdravotný aspekt.
V krajinách EÚ už existuje viac druhov dobrovoľných
národných schém, pričom najrozšírenejšími označovaniami sú Nutri-score s
farebnou škálou označenia výživovej hodnoty vo viacerých európskych krajinách
ako Nemecko, Francúzsko či Belgicko. V Taliansku sa potom uplatňuje tzv.
baterkové značenie, a v severských krajinách zasa využívajú označenie pomocou
tzv. kľúčovej dierky.
EÚ má ambíciu legislatívne zjednotiť všetky národné
schémy do jednej spoločnej európskej schémy, a na európskej úrovni v súčasnosti
pokračuje diskusia o tom, ktorá z doterajších národných schém sa stane povinným
európskym označením.
„Vážime si a vítame záujem našich poslancov, ktorí sa
chcú venovať problematike označovania potravín, aby pomohli spotrebiteľom pri
ich výbere. Avšak v období, kedy sa už diskutuje o prijatí jednotnej európskej
schémy, je pre Slovenskú republiku neskoro vytvárať svoju národnú schému. V
iných krajinách trvala príprava takejto národnej schémy niekoľko rokov, pretože
musí byť výsledkom rozsiahlej odbornej diskusie a zároveň musí spĺňať
podmienky, stanovené európskou legislatívou," uviedla v tejto súvislosti
Jana Venhartová, riaditeľka PKS.
Podľa PKS je pri prijatí národnej schémy potrebné brať
do úvahy aj jej dosah na konkurencieschopnosť slovenských podnikov, dosah na ceny potravín, na výšku
administratívnych nákladov, potrebných na zriadenie a prevádzku národnej schémy
ako aj dosah na vytvorenie efektívnej kontroly. Náklady, ktoré by boli potrebné
na zriadenie slovenskej schémy, by sa podľa mienky predstaviteľov PKS mali
radšej efektívne využiť na zaostávajúce slovenské potravinárstvo.
Ďalšie odmietavé postoje
Za SPPK sa k danej problematike vyjadril Marián Šolty,
podpredseda SPPK pre potravinárstvo, ktorý upozornil na to, že taká dôležitá
téma, ktorá zavádza pre potravinárske podniky ďalšie povinnosti, nebola vopred
prediskutovaná s potravinárskou
samosprávou.
„Slovenskí
výrobcovia majú obavy, že tzv. Potravinový
semafor bude znamenať zvýšenie nákladov pre potravinárov a následné zvyšovanie
cien potravín, že môže zúžiť celkovú ponuku potravín pre spotrebiteľa
a môže ohroziť tradičné slovenské výrobky,
akými sú napríklad slanina, bryndza či oštiepok. V tomto momente je pre nás
oveľa dôležitejšie zamerať sa na podporu výroby potravín na Slovensku,"
uviedol M. Šolty.
Podľa neho pritom už aj v legislatíve, ktorá na
Slovensku platí v súčasnosti, jestvuje viacero možností na dobrovoľné
označovanie potravinárskych výrobkov.
To môže spotrebiteľa
upozorniť na slovenský pôvod či na kvalitu potravín.
Výrobok,
ktorý bol vyprodukovaný na Slovensku,
môžu výrobcovia označiť slovným spojením „Slovenská potravina" či „Vyrobené na
Slovensku". Zároveň
sa môžu uchádzať o začlenenie do systému Značka kvality SK, kde odborná komisia
pod gesciou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR rozhoduje o
pridelení značky.
Podľa podpredsedu SPPK bude prijatie ďalšej dobrovoľnej
schémy s farebným označením pre spotrebiteľa v konečnom dôsledku mätúce.
Nakoniec sa môže stať, že ten istý výrobok
bude podľa európskej schémy zelený, pričom podľa slovenskej schémy bude červený.
Odmietavý postoj k návrhu Potravinového semaforu, ktorý bol predložený do
Národnej rady SR, vyslovil aj Lubomír Tuchscher, výkonný riaditeľ Slovenského združenia pre značkové
výrobky.
Podľa jeho mienky totiž predstavenie idey potravinového
semaforu bez toho, aby boli zverejnené konkrétne podmienky vo forme
vykonávacích vyhlášok, vytvára právnu neistotu. A samotné zavedenie národného
potravinového semaforu prinesie potravinárom zbytočné dodatočné náklady, pričom
výrobcovia potravín sú už v súčasnosti zaťažení množstvom legislatívnych
pravidiel ako na európskej, tak aj na slovenskej úrovni.
„Našou úlohou by malo byť aktívne zapojenie sa do
európskej diskusie o finálnej podobe spoločnej európskej schémy, ktorá bude
jednotná pre všetkých potravinárov v celej EU," konštatoval L. Tuchscher.
Zdroj: [23.09.2020; Roľnícke noviny; Publicistika; s. 5; buk]