Výrobcovia a dovozcovia nápojov majú posledné dni na registráciu v zálohovom systéme

Podaním žiadosti o registráciu PET fliaš a plechoviek však povinnosti výrobcov a dovozcov nekončia.
Podaním žiadosti o registráciu PET fliaš a plechoviek však povinnosti výrobcov a dovozcov nekončia.
Od 1. januára 2022 na Slovensku je na Slovensku spustený zálohový systém pre nápojové obaly. Spotrebitelia však zatiaľ na pultoch obchodov zatiaľ veľa fliaš označených zálohovým symbolom nenájdu. Obchodníci majú do 30. júna čas na dopredaj svojich zásob.
„Takýto systém sa samozrejme nedá zaviesť zo dňa na deň, preto je zákonom stanovené prechodné obdobie, počas ktorého sú v predajniach zálohované aj nezálohované obaly,“ uviedol správca zálohového systému v tlačovej správe.
Na druhej strane však prechodné obdobie pre výrobcov a dovozcov, ktorí chcú uvádzať na slovenský trh nápoje v plastových fľašiach alebo plechovkách, skončí už o necelé dva týždne. Firmy, ktoré sa do tohto dátumu nezaregistrujú v zálohovom systéme, nebudú môcť na Slovensku predávať svoje výrobky.
Fľaše a plechovky musia byť registrované
Každý výrobca alebo dovozca, ktorý uvádza nápoje na slovenský trh, si najskôr musí splniť registračnú povinnosť v zálohovom systéme. Pre výrobcov aj dovozcov nápojov končí prechodné obdobie 31. januára 2022.
„Po tomto dátume už na slovenský trh nemôžu uviesť nápoje v obale, ktorý nebol registrovaný v zálohovom systéme a riadne označený symbolom zálohovania,“ priblížil správca zálohového systému.
Obchodníci majú prechodné obdobie dlhšie – do konca júna 2022, dokedy môžu dopredať staré zásoby. Následne od 1. júla 2022 sa v predajniach už nemôžu predávať nezálohované nápojové plastové fľaše a plechovky.
Žiadosť o registráciu nestačí
Ako ďalej pripomenula Mária Trčková, riaditeľka Správcu zálohového systému, výrobcovia a dovozcovia nápojov potrebujú do konca januára vyriešiť všetky svoje registračné povinnosti so správcom. Podaním žiadosti o registráciu proces nekončí.
„Dôležité pritom je, aby bol úspešne ukončený celý registračný proces a obaly boli verifikované zo strany Správcu. Nestačí teda len podať žiadosť o registráciu,“ zdôraznila M. Trčková.
„Ak sú niektorí výrobcovia či importéri, ktorí tak doposiaľ ešte neurobili, je nevyhnutné, aby sa bezodkladne obrátili na Správcu a spustili proces registrácie ich obalov. Inak nebudú môcť po 31.1.2022 uvádzať svoje obaly na trh,“ doplnila M. Trčková.
Táto povinnosť sa pritom týka nielen veľkých výrobcov nápojov, ale každého výrobcu, dovozcu či napríklad aj menších remeselných pivovarov či lokálnych výrobcov vína, ktorí plnia nápoje do plastových fliaš alebo plechoviek.
„Do zálohového systému sa registruje každý obal, ktorý sa predáva na slovenskom trhu bez výnimky. Len riadne registrované obaly sa aktualizujú v centrálnej databáze zálohomatov a ručných skenerov a je možné ich uvádzať na trh, distribuovať a následne odobrať od zákazníka a vyplatiť záloh 15 eurocentov,“ upozorňuje správca zálohového systému.
Niektoré nápoje majú výnimku
Podľa zákona o zálohovaní jednorazových obalov na nápoje pod zálohový systém spadajú všetky jednorazové plastové fľaše a plechovky od nápojov s objemom 0,1 l až 3 l vrátane. Na každej zálohovanej fľaši či plechovke je symbol „Z“ v recyklačných šípkach a text „ZÁLOHOVANÉ“.
„Zálohujú sa jednorazové plastové fľaše a plechovky nápojov ako sú minerálne vody, sladené nápoje, ovocné šťavy, ľadové čaje, energetické nápoje, pivo, víno či miešané alkoholické nápoje. Nezálohujú sa obaly z mlieka, nápojov s obsahom mlieka, sirupov a alkoholických nápojov s obsahom alkoholu nad 15 percent, ani potraviny ako olej či ocot“ vymenúva Lucia Morvai, riaditeľka pre vonkajšie vzťahy a komunikáciu Správcu zálohového systému.
Vrátiť zálohovaný obal je možné v každej predajni, ktorá je zapojená do zálohového systému. Takýchto prevádzok je zatiaľ približne 2 000 po celom Slovensku, toto číslo sa bude ďalej zvyšovať.
Záloh 15 eurocentov zaplatí spotrebiteľ pri kúpe nápoja v plechovke alebo plastovej fľaši, ktorá je označená symbolom „Z“. Cena nápoja a výška zálohu sú vždy zobrazené oddelene. Keď potom takúto plechovku alebo plastovú fľašu vráti do predajne, dostanete za ňu 15 eurocentov naspäť. Kupón s hodnotou zálohov za vrátené zálohované obaly si môže zákazník uplatniť ako zľavu z nákupu alebo hotovosť v tej predajni kde obaly vrátil.