Vojna spôsobila nedostatok slnečnicového oleja, v Británii aj Nemecku chýba. Ako je na tom Slovensko?

Niektoré obchody zaviedli kvóty na predaj.
Hlavnými exportérmi slnečnicového oleja sú Rusko a Ukrajina. Vojna na Ukrajine však zasiahla aj tento trh. Vývoz sa obmedzil a niektoré krajiny už pociťujú jeho nedostatok.
Podľa Svetového potravinového programu produkuje Rusko 27 percent svetového slnečnicového oleja, Ukrajina 51 percent. Ako pripomína Reuters, vývoz slnečnicových semien Rusko zakázalo od 1. apríla do 31. augusta a na slnečnicový olej dalo od 15. apríla do 31. augusta vývoznú kvótu 1,5 milióna ton.

V Nemecku a Veľkej Británii začali občania po týchto správach panikáriť a kupovať olej vo veľkom. Supermarkety tak museli zaviesť kvóty na predaj. Zväz obchodu (ZO) SR ubezpečuje, že na Slovensku je zatiaľ dostatok zásob.

„Na Slovensku máme situáciu so slnečnicovým olejom zatiaľ dobrú a stabilnú, jediným problémom sú zvyšujúce sa ceny. Zásob oleja je dostatok a sú priebežne dopĺňané. Momentálne väčšinou v sieťach slovenských maloobchodníkov žiadne obmedzenia neplatia,“ priblížila prezidentka ZO SR Nadežda Machútová.
Zmeny receptúr či koniec hranoliek?
Väčšina slnečnicového oleja v Spojenom kráľovstve pochádza z Ukrajiny. Jeho nedostatok viedol k obmedzeniam vzťahujúcim sa na tento produkt, ako aj na olivový a repkový olej v niektorých supermarketoch.
„Niektorí predajcovia zaviedli limity na počet fliaš, ktoré si zákazníci môžu kúpiť,“ uviedol pre televíziu Sky News Tom Holder zo združenia maloobchodníkov British Retail Consortium.
V niektorých obchodoch si ľudia môžu kúpiť maximálne jednu fľašu, v iných ide o tri kusy. Spoločnosť Edible Oils, ktorá je popredným dodávateľom kuchynského oleja pre maloobchodníkov v Spojenom kráľovstve, začiatkom apríla uviedla, že má zásoby slnečnicového oleja už len na niekoľko týždňov.

Ceny kuchynských olejov a tukov vzrástli v krajine o 7 % a sú takmer o štvrtinu drahšie ako pred rokom, uviedol začiatkom apríla britský úrad pre národné štatistiky.

Podobnú situáciu zažíva aj Nemecko. Nemecký zväz spracovateľov olejných semien už v marci varoval, že nastanú veľké výpadky v dodávkach oleja. Aj v Nemecku sa začalo jeho hromadné nakupovanie. Niektoré firmy začali dokonca meniť receptúru svojich produktov a nahrádzať slnečnicový olej nejakou alternatívou.
Nemecké médiá píšu aj o tom, že niektoré reštaurácie prestali podávať hranolky, pretože ich nemajú na čom smažiť.
Slováci sa správajú rozumne
Machútová tvrdí, že slovenskí obchodníci momentálne neplánujú zavádzať kvóty na nákup oleja.
„Jeden člen nášho zväzu bol však nútený zaviesť obmedzenie pre konečného spotrebiteľa, a to 5 litrov na jeden nákup. Toto tzv. obmedzenie sa ale zákazníkov nijako nemôže dotknúť, nikto z nás predsa nepotrebuje denne takéto množstvo oleja. Takéto rozhodnutie prijal po tom, ako jedna pani chcela kúpiť až 200 litrov,“ uviedla.
Dodala, že dodávky z Ukrajiny, ktoré boli prerušené, by sa mali obnoviť v druhej polovici mája. „Naozaj nie je dôvod na paniku a spotrebitelia sa zatiaľ správajú rozumne. Ak by došlo k zhoršeniu situácie z akéhokoľvek dôvodu, tak by sme prirodzene museli uvažovať o zavedení obmedzení pri nákupe.“
Sebestačné Slovensko
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan (nom. OĽANO) v polovici mesiaca uviedol, že Slovensko je sebestačné vo výrobe zrnovín a olejnín. „Na Slovensku vyprodukujeme až 230 percent vlastnej spotreby olejnín a hľadáme najefektívnejší spôsob, ako z tých olejnín spravíme olej pre našich domácich spotrebiteľov,“ priblížil minister.
Premiér Eduard Heger OĽANO tiež hovorí o sebestačnosti. „V dohľadnom čase budeme mať na Slovensku spracovateľskú linku na výrobu jedlých olejov, čo nám zabezpečí sebestačnosť vo výrobe oleja. Podarilo sa nám vyrokovať výnimku v Európskej únii, aby sme mohli osiať o 36 000 hektárov viac, zvýšili sme finančnú podporu z našich európskych zdrojov. Desiatky miliónov eur pôjdu na investície, technológie, do logistiky a na rekonštrukcie,“ konkretizoval.

Predsedníčka Odborového Zväzu Potravinárov SR Magdaléna Mellenová súhlasí s tým, že Slovensko je ideálne miesto na produkciu poľnohospodárstva.

„Dlhodobo sledujem degradáciu potravinárskeho priemyslu na Slovensku, čo je absolútne na škodu veci, lebo naša krajina je ideálne miesto na produkciu poľnohospodárstva a potravinárstva a potravinovú sebestačnosť by dokázala správnym manažovaním zabezpečiť,“ dodala.

FOTO_zdroj: TASR.  Na snímke fľaše slnečnicového oleja v obchode.