Veríme, že ceny pôjdu dole, tvrdia obchodníci
Členovia Zväzu obchodu SR sú jednotní v názore, že záujem štátu, pokiaľ ide o predaj potravín, by sa nemal sústreďovať len na najnižšie ceny, ale v prvom rade na kvalitu, pôvod a bezpečnosť potravín. Štát by sa mal snažiť aj o zabezpečenie dostupnosti potravín na vidieku.
Členovia Zväzu obchodu
SR sú jednotní v názore, že záujem štátu, pokiaľ ide o predaj potravín, by sa
nemal sústreďovať len na najnižšie ceny, ale v prvom rade na kvalitu, pôvod a
bezpečnosť potravín. Štát by sa mal snažiť aj o zabezpečenie dostupnosti potravín na vidieku.
Ceny potravín
na Slovensku sa v roku 2023 postupne stabilizovali, k čomu prispel najmä
pokles cien energií a poľnohospodárskych komodít na svetových trhoch. „Vzhľadom
na fakt, že vývoj na trhoch v oblasti cien energií sa upokojil a inflácia má už
niekoľ ko mesiacov klesajúcu tendenciu, nepredpokladáme nepriaznivý vývoj
spotrebiteľských cien potravín v roku 2024. Veríme, že situácia v oblasti cien
potravín ostane naďalej stabilizovaná a rok 2024 bude v znamení ozdravných
procesov. Nemožno však vylúčiť prirodzené cenové pohyby, na ktoré má dosah
množstvo externých faktorov (burzové výkyvy, počasie, sezónnosť, úroda, choroby
chovných zvierat a ďalšie). Zvlášť čerstvé tovarové kategórie sú citlivé na vývoj cien na svetovej burze a
sezónnosť,“ uvádza Filip Kasana,
prezident Zväzu obchodu
SR.
Odrazia sa odvodové úľavy v cenách?
Ceny energií sa dostali do normálu a na základe
rozhodnutia vlády dochádza k predĺženiu tzv. odvodovej úľavy pre
zamestnávateľov, ktorá sa týka aj producentov potravín, preto obchodníci
prirodzene očakávajú premietnutie zníženia nákladovosti výroby v odbytových
cenách potravín. „Veríme, že sa tento krok vlády pozitívne prejaví v znížených
odbytových cenách našich dodávateľov, čo sa bude môcť následne premietnuť do
zníženia spotrebiteľských cien na úrovni maloobchodu,“ hovorí Filip Kasana. Odpustenie odvodov v
prospech potravinárov vníma Zväz obchodu
SR ako isté stabilizačné opatrenie v rámci fungovania agropotravinárskej
vertikály, no v záujme zvýšenia konkurencieschopnosti domácej potravinovej produkcie je
potrebné v rámci príslušných politík štátu nastaviť a realizovať koncepčné
opatrenia s dlhodobým efektom.
Dôraz na kvalitu, pôvod a bezpečnosť Cena je nepochybne
významným faktorom pri nákupnom rozhodovaní väčšiny spotrebiteľov. Nie však
jediným. Dôraz a pozornosť vlády by sa podľa slovenských obchodných sietí
združených vo zväze mala sústrediť prioritne na kvalitu, pôvod a bezpečnosť
potravín. Principiálne obchod nemá problém s monitoringom cien, no prílišná
snaha o čo najnižšie ceny potravín môže vyvolať neprimeraný tlak na
producentov, čo by sa mohlo odraziť v nižšej kvalite produktov.
Kvalitné potraviny
majú hodnotu
„Uvedomujeme si, že spotrebitelia sú v tomto období
zvlášť senzitívni na cenu, čo je prirodzeným vyústením dlhodobého vývoja.
Napriek tomu si však myslíme, že v aktuálnej upokojenej situácii na trhu by
cena potravín nemala byť jedinou veličinou, na ktorú by mal štát zameriavať
svoju prioritnú pozornosť v rámci realizácie príslušných politík. Kvalitné potraviny majú svoju hodnotu,“
zdôrazňuje F. Kasana. Zväz obchodu
SR sa nestotožňuje s relativizovaním hodnoty potravín s dôrazom na čo najnižšiu
cenu bez ohľadu na kvalitu, bezpečnosť a pôvod. Ponuka nízkej kvality za nízku
cenu, podporovaná silným marketingom, nezodpovedá podľa zväzu záujmu
spotrebiteľov. „Skutočná hodnota pre spotrebiteľa by mala byť založená primárne
na náležitej kvalite produktu, od ktorej je odvodená primeraná cena. Poctivý
obchod vnímame ako ponuku kvalitnej slovenskej
produkcie za výhodnú cenu pre spotrebiteľa,“
dodáva Filip Kasana.
Konkurencia je u nás dostatočná
V oblasti maloobchodu s potravinami je na Slovensku mimoriadne silné konkurenčné prostredie,
ktoré zaručuje prirodzený trhový tlak na výšku cien, najmä na tovary
každodennej spotreby. Uvádza to aj inštitút INESS, podľa ktorého je v
slovenskom maloobchode dostatočné konkurenčné prostredie a regulačné zásahy
štátu do tvorby cien nie sú správnou cestou.
„Častým, ale ničím nepodloženým obvinením maloobchodu
býva jeho nízka miera konkurencie na Slovensku. Toto tvrdenie je možné pomerne
jednoducho overiť pomocou takzvaného Herfindahl-Hirschman indexu (HHI). Index
meria mieru koncentrácie v odvetví a je oficiálne používaným analytickým
nástrojom mnohých národných protimonopolných úradov. Na účel výpočtu indexu sme
použili hodnotu tržieb ôsmich najväčších reťazcov na Slovensku za roky 2017 až
2022. HHI na Slovensku dosiahol v roku 2022 hodnotu 0,188 a ukazuje veľmi
vysokú mieru konkurencie,“ konštatuje Martin Vlachynský z INESS. Tieto trhové
mechanizmy fungovali aj v období rastúcej inflácie, keď obchodníci nepremietli
v plnej miere svoje zvýšené náklady do spotrebiteľských cien, práve naopak,
mali snahu tlmiť infláciu, aby ich ponuka bola na trhu konkurencieschopná a
základné potraviny zostali dostupné pre všetkých. © AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ
Problémom sú potravinové púšte Dostupnosť potravín je
zásadným prvkom kvality života obyvateľstva a túto úlohu by mal ako jednu z
dôležitých priorít napĺňať štát. „Limitovaný prístup k potravinám najmä v
menších obciach do 500 obyvateľov vnímame ako veľmi vážny a neustále
narastajúci problém. Na slovenskom vidieku pôsobia výlučne domáce obchodné
siete a bez finančnej podpory štátu nie je možné udržať tieto predajne
prevádzkyschopné. Ide o zachovanie základnej občianskej vybavenosti, keďže
zahusťovaním obchodných sietí vo väčších sídlach dochádza k rozširovaniu
potravinových púští v oblastiach s menšími obcami. Oceňujeme, že vláda vo
svojom programovom vyhlásení uviedla záväzok legislatívne definovať
zabezpečenie dostupnosti potravín ako službu vo verejnom záujme a pevne veríme,
že bude realizovať aj súvisiace podporné opatrenia,“ hovorí Filip Kasana. Zavedenie podporných,
dotačných mechanizmov zo strany štátu by určite pomohlo situáciu s
potravinovými púšťami riešiť a zvýšiť tak kvalitu života v dotknutom území.
Zároveň sa otvára priestor na podporu lokálnej ekonomiky, zamestnanosti aj
regionálnej potravinovej produkcie.
Zdroj: [20.02.2024; Pravda; Kvalita na pultoch; s. 20; redakcia]