Väčšina nezálohovaných fliaš a plechoviek je už vypredaná

Na Slovensku sa od 1. júla budú môcť predávať iba nápoje v zálohovaných fľašiach a plechovkách.
Väčšina nezálohovaných fliaš a plechoviek je už vypredaná. Pre TASR to uviedli Slovenská aliancia moderného obchodu (SAMO) a Zväz obchodu (ZO) SR. Riaditeľka pre vonkajšie vzťahy a komunikáciu Správcu zálohového systému Lucia Morvai pripomína, že obchodníci musia nezálohované nápojové obaly dopredať do konca júna.
Podiel zálohovaných obalov na pultoch sa podľa predsedu SAMO Martina Krajčoviča zvyšuje. U niektorých obchodníkov sú v predaji takmer už iba zálohované obaly. „Veríme, že sa stihnú dopredať všetky nezálohované obaly do konca júna," podotkol.
V obchodoch, ktoré sú členmi ZO SR, sa nezálohované obaly nachádzajú v minimálnom počte. Aktuálne ich je podľa prezidentky zväzu Nadeždy Machútovej menej ako 0,1 percenta. „Len jedna sieť hlási 15 percent, ale to sú väčšinou energetické nápoje, ktorých cena bola znížená," povedala. Zväz na základe analýz predikuje, že nezálohované obaly by sa mali dopredať ešte pred 30. júnom.
„Dodávatelia s nami spolupracovali a harmonizovali sme postup tak, aby nevznikli vážnejšie problémy a využili sme na to aj akciové dopredaje," priblížila Machútová.
Na Slovensku sa od 1. júla budú môcť predávať iba nápoje v zálohovaných fľašiach a plechovkách. Prechodné obdobie na dopredaj nezálohovaných obalov je podľa Morvai spomedzi krajín, ktoré zavádzali zálohový systém, jedno z najdlhších.
Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) v TASR TV povedal, že nezálohované fľaše sa minuli pred pár mesiacmi. Neočakáva od júla zvýšený tlak na odovzdávanie týchto obalov.


Zdroj: [21.06.2022; aktuality.sk; Slovensko; 10:42; TASR]
FOTO_zdroj: TASR/Jaroslav Novák. Zálohovaná plastová fľaša sa vkladá do automatu.
https://aktuality.sk/clanok/S46Nudx/vacsina-nezalohovanych-flias-a-plechoviek-je-uz-vypredana/