Trenice v koalícii pre nedeľné nákupy

Premiér by chcel nechať predajne v nedeľu zatvorené aj po skončení pandémie.
MALOOBCHOD
Premiér by chcel nechať predajne v nedeľu zatvorené aj po skončení pandémie.
Barbara Zmušková
Bratislava – Každý človek by mal mať právo na voľno v nedeľu, aby sa mohol venovať rodine či oddychovať. S týmto heslom šli pred troma rokmi poslanci za OĽaNO do boja za povinné zatváranie obchodov v siedmy deň týždňa. Ako premiér Igor Matovič tento návrh presadil v rámci ochrany pred šírením nákazy koronavírusom. Nijako sa však netají tým, že by ho najradšej presadil nastálo. Bránia mu v tom však liberáli. „Dohoda je taká, že je to dočasné opatrenie len počas koronakrízy, najmä pre postoj SaS,“ povedal Matovič.
Konkurenčný boj by bol ohrozený
Richard Sulík, predseda SaS a minister hospodárstva, totiž v minulosti zbrojil aj proti zákazu predaja cez sviatky, ktorý platí už tretí rok. Liberáli sú zásadoví aj tentoraz. Hovorkyňa ministerstva hospodárstva Katarína Svrčeková odkázala, že nevidia dôvod koaličnú dohodu meniť. Podľa ekonómov by zákaz nedeľného predaja viedol k negatívnym dosahom v celej ekonomike. „Podniky a zamestnávatelia by mali obmedzenú možnosť konkurenčného boja,“ myslí si Radovan Ďurana, analytik INESS. Dodáva, že zákaz by poškodil zamestnancov, ktorí si prácou v nedeľu chcú finančne prilepšiť, a v neposlednom rade aj spotrebiteľov. Mnohí pracovníci, ktorí cez týždeň nemajú čas, by tak podľa neho prišli o príležitosť nakúpiť si. Proti plošnému zákazu je aj Michal Páleník, expert na zamestnanosť z Univerzity Komenského. Pomer ľudí pracujúcich aj v nedeľu u nás už pár rokov klesá. Kým v roku 2015 v siedmy deň neoddychovala takmer pätina všetkých pracujúcich, minulý rok to bolo len niečo nad 16 percent. Aj keď sme v týchto číslach stále nadpriemer Európskej únie, systém s príplatkami za prácu cez víkend je podľa neho dobrý. Práve ich zvyšovanie podľa neho stojí za poklesom tohto pomeru. „Otázne však je, či majú všetci reálnu možnosť odmietnuť v nedeľu pracovať,“ upozorňuje Páleník. Pracovník má na výber na základe Zákonníka práce, v realite to však často vyzerá inak. Lepšou cestou je tak podľa neho väčší dohľad nad existujúcimi pravidlami.
Obchodníci sú za
Na prvý pohľad prekvapivý sa môže zdať postoj samotných obchodov. „Súhlasíme s návrhom predĺžiť zatvorenie predajní v nedeľu aj na dlhšie obdobie,“ odkazuje Martin Katriak, prezident Zväzu obchodu. Dôvod je však prostý – nedeľa je pre ich členov deň s najmenším podielom obratu. Predstavuje iba tri až päť percent obratu v týždni. Podľa prieskumu Slovenskej akadémie vied spred dvoch rokov by s takýmto obmedzením súhlasili aj približne dve tretiny slovenských spotrebiteľov. A je celkom možné, že obdobie dočasného zákazu počas pandémie ich na stranu zatvorenia privedie ešte viac. „Ak to bude trvať viac ako dva mesiace, tak spotrebiteľ si na rytmus zvykne,“ myslí si Ľubomír Drahovský, maloobchodný analytik.

Zdroj: [28.04.2020; Hospodárske noviny; TÉMA DŇA; s. 3; Barbara Zmušková]
Foto: Premiér Igor Matovič (vľavo) by nedeľný predaj zrušil nastálo, minister hospodárstva Richard Sulík je proti. Zdroj_foto: TASR