Slovenské je nie vždy slovenské
Slovenské je nie vždy slovenské
Martin Katriak: U členov Zväzu obchodu sme nie vedomí, že by takéto niečo sa zistilo
Viktor Vincze, moderátor: „Obchodníci sa stále
nepoučili. Takmer každá desiata kontrola
odhalila nejaký nedostatok v tom, ako zaobchádzajú s potravinami. Vo veľkom sa
pritom rozmohlo zavádzanie zákazníkov o krajine pôvodu.“
Lenka Vavrinčíková, moderátorka: „Hoci sa stále viac
Slovákov hrdo hlási k domácim potravinám,
sú špekulanti, ktorí patriotizmus iba predstierajú.“
Marek Gudiak, redaktor: „Potravinoví inšpektori nespia,
za prvý polrok urobili summa summarum 25 tisíc kontrol od výrobcov, cez spracovateľov, až po obchody.
V potravinovom reťazci
nevynechali nikoho. Výsledok - spolu takmer 2400 zápisov do inšpekčnej knihy
sťažností a nedostatkov.“
Jozef Bíreš, Štátna veterinárna a potravinová
správa: „Niekto salámu skladuje so zemiakmi, že má vytrhanú podlahu, omietka mu
padá a behajú myši a aj napriek tomu manipuluje tam s potravinami. Tá
hygiena je najväčší problém.“
Marek Gudiak: „Podobne ako vlani najproblémovejšie bolo
ovocie a zelenina, no nedostatky boli napríklad aj vo vajíčkach a mechanicky
separovanom hydinovom mäse. Laboratóriá odhalili nebezpečné baktérie salmonely
a ani zaručené tradičné špeciality sa nezaobišli bez nedostatkov, v spišských
párkov namerali obsah tuku pod stanovený limit.“
Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva (SNS):
„Sa nám podarilo odhaliť mnohé kauzy, ktoré mali dopad nielen na nášho
spotrebiteľa, ale aj na celý európsky trh.“
Marek Gudiak: „Zaujímavosťou je, že po prvýkrát
v počte nedostatkov predbehli stredné prevádzky hypermarkety, no platí
pravidlo, že najväčší pozor by si zákazníci mali dávať pri kúpe na trhoviskách,
pri ambulantnom predaji,
alebo pri kúpe od rôznych sprostredkovateľov.“
Martin Katriak,
Zväz obchodu SR: „Nedostatok
zamestnancov, ktorí pri takej šialenej robote ako v obchode je, je
badateľný a možno, možno aj z tohto dôvodu prichádza k takémuto
javu. My sme z toho teda smutní, ale otvorene hovorím, že to môže byť aj
z týchto dôvodov.“
Marek Gudiak: „Novým fenoménom sú podvody s údajom o
krajine pôvodu. Špekulanti zneužívajú stále väčšiu popularitu domácich výrobkov a za slovenské vydávajú
aj zeleninu či ovocie, ktoré k nám cestovali takmer cez celý kontinent, zo
Španielska, Talianska, Turecka, Belgicka, či Holandska, ale aj zo susedného
Poľska.“
Milan Lapšanský, ministerstvo pôdohospodárstva: „V
prvom rade sú to trhovníci, ktorí dopĺňajú svoj sortiment o produkty nakúpené v
predajniach typu cash and carry, vydávajú ich za svoju vlastnú produkciu. Čo sa
týka veľkých dodávateľov, ktorí dodávajú do maloobchodných reťazcov, v mnohých
prípadoch sa potvrdilo preukázateľne, že dodali viacej ovocia a zeleniny ako sú
schopní na svojich výmerách dopestovať.“
Martin Katriak,
Zväz obchodu SR: „U členov Zväzu obchodu sme nie vedomí, že by
takéto niečo sa zistilo, ale v prípade keby sme to zistili, máme to
odkonzultované, tak s takýmto dodávateľom bude rýchly koniec.“
Marek Gudiak: „Inšpektori v kontrolách pokračujú
aj v letných mesiacoch. Pracujú takmer nepretržite vrátane víkendov či
sviatkov. Práve vtedy totiž obvykle nachádzajú najviac prešľapov, no
a krajinu pôvodu budú vraj preverovať ešte viac ako doteraz, tak aby sa
zákazník mohol spoľahnúť, že slovenské je skutočne slovenské. Marek Gudiak,
televízia Markíza.“
Zdroj: [14.08.2018; TV Markíza; Televízne noviny; 19:00;
Marek Gudiak / Viktor Vincze;Lenka Vavrinčíková]