Slováci zálohovať neprestali, práve naopak

INTENZÍVNA SPOLUPRÁCA ZATIAĽ VIEDLA AŽ K 2 900 ODBERNÝM MIESTAM
INTENZÍVNA SPOLUPRÁCA ZATIAĽ VIEDLA AŽ K 2 900 ODBERNÝM MIESTAM
SLOVENSKO SA PRVÉHO JANUÁRA TOHTO ROKA PRIDALO KU KRAJINÁM, KTORÉ PODPORUJÚ ZELENÚ BUDÚCNOSŤ. PRECHODNÉMU OBDOBIU ODZVONILO, ZÁLOHOVANIE PLASTOVÝCH FLIAŠ A PLECHOVIEK JE V PLNOM PRÚDE A SPOLOČNOSŤ SI NA TENTO SYSTÉM TAKMER IHNEĎ ZVYKLA.
PET fľaše a plechovky s označením už viac ako deväť mesiacov nevyhadzujeme. Spotrebitelia využívajú zálohový systém oveľa intenzívnejšie, ako sa prv predpokladalo. Prvotné analýzy totiž hovorili, že nábeh bude postupný. Nikto však nečakal, že ľudia zálohovanie prijmú v podstate okamžite.
„Aktuálne evidujeme viac ako 570 miliónov vyzbieraných zálohovaných plastových fliaš a plechoviek, z toho je plastových fliaš približne 57 percent a plechoviek 43 percent. Blížime sa tak k hranici 70 percent miery zberu obalov uvedených na trh,“ uviedla Lucia Morvai, riaditeľka pre vonkajšie vzťahy a komunikáciu zo Správcu zálohového systému.
Zálohový systém funguje len od začiatku roka, preto je spätná väzba od zapojených subjektov veľmi dôležitá, podľa Morvai priam cenná a potrebná, a to najmä pre neustále zlepšovanie zálohového systému. „V rámci tohto oceňujeme dobre nastavené vzťahy, ktoré sú pre riešenie prípadných neočakávaných situácií potrebné. Z hľadiska zvýšenia pohodlia spotrebiteľov určite vidíme priestor na zhustenie odbernej siete tak, aby bol zálohový systém pre každého spotrebiteľa dostupný a motivujúci,“ informovala.
Keďže sú návratnosť a záujem zákazníkov vysoké, pri nárazovo veľkom počte fliaš a plechoviek sa to odrazí práve na logistike. Frekvencia zberov fliaš a plechoviek pritom závisí najmä od objemu vyzbieraných zálohovaných obalov. Zvozy sú podľa informácií Správcu zálohového systému automatizované a odberné miesta majú podľa typu odberu stanovený minimálny počet vriec, po ktorého dosiahnutí prichádza k automatickej objednávke zvozu od Správcu.
ROZŠÍRENIE SIETE
Dlhodobým problémom, ktorý narúša efektivitu zálohovania, sú takzvané potravinové púšte. Ide o vidiecke oblasti Slovenska, ktorých obyvatelia majú problém si potraviny nakúpiť, nie to ešte vracať fľaše. Za tieto problémy však správca zodpovednosť nenesie. „Spotrebiteľ sa stáva súčasťou zálohového systému nákupom zálohovaných nápojových obalov, preto sa odberné miesta zriaďujú práve v mieste nákupu,“ uviedla Morvai.
Odbernú sieť tvoria povinné odberné miesta, a to predajne s plochou nad 300 m2, a tie dobrovoľné s plochou menšou ako 300 m2. „Práve predajne, ktoré sa nachádzajú v menších obciach, sú prevažne menšie a môžu sa zapojiť do zálohového systému z vlastného rozhodnutia. Na rozšírení odbernej siete preto neustále aktívne pracujeme,“ dodala s tým, že v súčasnosti sa vďaka intenzívnej spolupráci s obchodníkmi môžu pochváliť už 2 900 odbernými miestami a sieť neprestávajú rozširovať.
PLÁNY A CIELE
Aby Správca zálohového systému dokázal splniť zákonom stanovené ciele pre množstvo vrátených obalov, je potrebné spotrebiteľovi poskytnúť čo najväčší komfort z hľadiska dostupnosti odberných miest. „Vyššia hustota a množstvo odberných miest sú veľmi dôležité pre zlepšenie zálohového systému. V neposlednom rade určite myslíme na postupné rozširovanie možností vrátenia obalov inde ako v predajni, rozvoj a zefektívnenie prepravy,“ dodala Morvai.
—-

Blížime sa k hranici 70 percent miery zberu obalov uvedených na trh.

Zdroj: [21.10.2022; Obchod; Zálohovanie; s. 16,17; Gabriela Alenová]
Autor: Gabriela Alenová Foto: TASR, Dreamstime