Slováci kráčajú smerom k udržateľnosti. V prvých mestách sa začal zber jednorazových obalov

Zber PET fliaš a plechoviek na Slovensku je realitou. TOMRA nainštalovala a spustila prvé zálohomaty rámci siete COOP Jednota, a to v Krupine a v Nových Zámkoch.
V týchto mestách už dnes zákazníci môžu využívať výhody zálohomatu, ktorý slúži na zber prázdnych PET fliaš a plechoviek. Doteraz sa v Krupine podarilo vyzbierať viac ako 9 600 obalov a v Nových Zámkoch viac ako 4147 kusov PET fliaš a plechoviek. 
Zber PET fliaš a plechoviek na Slovensku je realitou, spoločnosť TOMRA spustila pilotné používanie zálohomatov. S ich používaním sa začalo pár mesiacov pred oficiálnym spustením.
Aj keď podľa prijatého zákona vzniká povinnosť zálohovať prázdne jednorazové obaly až od 1. januára 2022, prví zákazníci si vyskúšali, ako bude zálohovanie fungovať na vlastnej koži už počas tohto leta. TOMRA, globálny líder v oblasti zálohovania a recyklácie, spustila v posledných týždňoch pilotné projekty zbierania prázdnych obalov na Slovensku.
„Očakávame, že v našich zálohomatoch sa nám po spustení zálohovania podarí zachytiť milióny plastových fliaš, čo pomôže odbremeniť životné prostredie od zbytočných plastov. Tešíme sa, že napriek tomu, že systém ešte nie je oficiálne spustený, môžeme byť súčasťou pilotných projektov už dnes a podporiť tak miestne komunity,“ dopĺňa Juraj Otta, komerčný riaditeľ TOMRA Collection Slovakia.
Peniaze pôjdu na dobročinné účely
TOMRA nainštalovala a spustila prvé zálohomaty rámci siete COOP Jednota, a to v Krupine a v Nových Zámkoch. V týchto mestách už dnes zákazníci môžu využívať výhody automatu, ktorý slúži na zber prázdnych PET fliaš a plechoviek. Doteraz sa len v Krupine podarilo vyzbierať už viac ako 9 600 obalov.
Napriek tomu, že peniaze za vrátené obaly zákazníci ešte nedostanú, veríme, že ich namotivujeme prostredníctvom symbolického príspevku 5 centov za každý vrátený obal. Peniaze budú slúžiť na zakúpenie telovýchovného náradia, ktoré využije viac ako 250 detičiek v Materskej škole v Krupine,“ opisuje Jozef Vahančík, predseda predstavenstva COOP Jednota Krupina.  
Na pomoc pre najmenších poputujú aj výnosy zo zálohovania z prevádzky v Nových Zámkoch. Tam Coop Jednota pomôže Regionálnemu edukačno-sociálnemu centru, ktoré poskytuje vzdelávanie 118 žiakom. „Doteraz sa nám podarilo vyzbierať 4147 kusov PET fliaš a plechoviek. Družstvo prispeje 5 centov za každý vrátený obal a zároveň sme sa zaviazali, že na podporu centra venujeme minimálne 500 eur,“ uviedol Ing. Ladislav Mácsadi, prevádzkový námestník  COOP Jednota Nové Zámky, s.d.
Zálohomaty disponujú viacerými užitočnými vlastnosťami. Prijímajú, rozpoznávajú, triedia, znehodnocujú, skladujú a navyše reportujú a zúčtujú vrátenie zálohy. Zároveň obchodníkovi zabezpečujú v reálnom čase pravidelné a užitočné analýzy.
„Vďaka zhromažďovaniu obalov na jednom mieste sa šetrí predajný priestor obchodu a úlohy sú automatizované, čím sa šetrí pracovná sila. Vrátenie zálohy zákazníkovi tak bude vďaka automatu bezchybné,“ vysvetľuje Roman Postl, konateľ spoločnosti TOMRA Collection Slovakia.
 
Pre viac informácií, prosím, kontaktujte:
Lenka Varchoľaková
+ 421 915 560 557
varcholakova@primetime.sk
 
O spoločnosti TOMRA Collection:
Spoločnosť TOMRA, založená v roku 1972, prináša riešenia automatizovaného spätného zberu obalov pre tzv. recykláciu v čistej slučke (Clean Loop Recycling). Zbiera hliníkové, plastové a sklenené nápojové obaly za účelom opätovného použitia a recyklácie na nové fľaše a plechovky. TOMRA má nainštalovaných zhruba 80 000 automatov na výkup týchto obalov na viac ako 60 trhoch. Vďaka tomu ročne zachytí 40 miliárd nápojových obalov, ktoré sa tak dostanú do tzv. uzavretej recyklačnej slučky. Znižuje tým závislosť od primárnych surovín a v oceánoch, na uliciach a skládkach končí menej nápojových obalov. Vďaka systému zariadení, digitálnych riešení a služieb od spoločnosti TOMRA môžu priemyselné odvetvia, majitelia systémov, maloobchodníci a spotrebitelia jednoduchšie prispievať k dosiahnutiu udržateľnejšej planéty. Navštívte naše stránky o výkupe nápojových obalov Reverse Vending na www.tomra.com a sledujte nás na sociálnych sieťach Facebook, Twitter, Instagram a LinkedIn.
Na slovenskom trhu TOMRA pôsobí od roku 2002 a prevádzkuje asi 900 automatov.
TOMRA Collection je súčasťou skupiny TOMRA Group, ktorá vyvíja senzorové riešenia pre dosahovanie optimálnej produktivity materiálových zdrojov a má ambíciu viesť revolúciu v oblasti materiálových zdrojov. Skupina celosvetovo zamestnáva 4 000 ľudí a je kótovaná na burze v Osle (OSE: TOM).