Rožky a chlieb už zdraželi

Pekári museli piecť z drahšej múky, viac vyplatili aj na mzdách.
Pekári museli piecť z drahšej múky, viac vyplatili aj
na mzdách
Náklady pekárov budú rásť ďalej, po centoch sa prejavia
aj v cene pečiva.
BRATISLAVA. Rožky už v niektorých obchodoch od začiatku
roka zdraželi, lebo pekárňam stúpli náklady. Napríklad v predajniach reťazca
Tesco sa dá klasický rožok kúpiť za osem centov, zákazník teda zaplatí o cent
viac. Cena najlacnejšieho pečiva teda narástla o 14 percent. Za osem centov sa
dá rožok kúpiť aj v Lidli, v Bille stojí sedem centov. Chlieb je od začiatku
roka v obchodoch drahší v priemere o 10 centov, hovorí Slovenský zväz pekárov. Zdražieť mohli aj ďalšie
pekárenské výrobky,
závisí to od cenovej politiky toho-ktorého obchodu a reťazca.
Rožky sú od vlani väčšie
Rožky zdražovali už vlani. Pekári ich začali robiť ťažšie
o 10 gramov, majú teda 50 gramov. Cena základného pečiva tak už začiatkom
minulého roka stúpla zo šiestich na sedem centov. Tento rok sú dôvody
zdražovania iné. Pekárňam rástli náklady na výrobu, zaplatili viac za mzdy
zamestnancov aj za suroviny – najmä múku. Žiadali preto obchody, aby pečivo a
pekárenské výrobky predávali drahšie. „Pre zvyšujúce sa vstupné náklady,
zavedenie príplatkov za prácu počas víkendov a noci či iné legislatívne zmeny
sme sa s pekármi dohodli na nových nákupných cenách,“ dodáva hovorkyňa Tesca
Lucia Poláčeková.
Viac na mzdy aj na múku
Pekári odpracujú viac ako polovicu svojho pracovného
času v noci. Do práce musia prísť aj cez víkend a počas sviatkov. Na nočnú
nastupujú o 18.00 alebo o 22.00, aby bolo ráno na pultoch obchodov čerstvé pečivo. Od 1. mája sa však
menil Zákonník práce. Vyššie limity na príplatky za prácu aj vyššiu minimálnu
mzdu presadila tretia vláda Roberta Fica zo Smeru. Rástol príplatok za prácu v
noci, cez víkendy aj počas sviatkov. Pekári ešte vlani vyčíslili, že pre tieto
zmeny im náklady vzrastú spolu o 24 miliónov eur ročne. Priemerný zárobok
slovenského pekára počas bežného dňa vyjde asi na štyri eurá na hodinu v
hrubom. Po zarátaní príplatkov sa môže vyšplhať až na 15 eur na hodinu, hovorí
Tatiana Lopúchová zo Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov. V roku
2017 zamestnanci v pekárenskom sektore zarábali v priemere 667 eur, v roku 2018
si prilepšili na 712 eur. Okrem toho vlani rástla cena pšenice, a teda aj múky.
V zahraničí sa tejto obilniny urodilo menej. „Pšenice na Slovensku bolo
relatívne dosť. Ale v tomto roku sa jej veľa predávalo do zahraničia a ceny sa
prispôsobili týmto vývozným cenám, a tým sa deformovali,“ hovorí Lopúchová.
Ceny ešte môžu rásť
Ceny pečiva nemuseli zatiaľ rásť vo všetkých obchodoch.
Závisí to od toho, ako sa s nimi pekári dohodli. Niektorí slovenskí obchodníci
združení vo Zväze obchodu
SR budú ceny ešte len meniť. „Predpokladám, že sa ceny chleba, pečiva a
pekárenských výrobkov upravia v blízkej budúcnosti. Rásť budú od sedem do 15
percent,“ dodáva prezident Zväzu obchodu
SR Martin Katriak. Zväz
združuje napríklad obchody ako Coop Jednota či CBA. Od mája 2019 budú príplatky
za víkendy a nočné služby opäť rásť. Pekári preto nevylučujú, že budú s
obchodníkmi znovu rokovať o cenách. Daniela Hajčáková
Foto: Biely rožok je pre niektorých symbolom životnej úrovne.
Zdroj: [15.01.2019; Sme; Ekonomika; s. 6; Daniela Hajčáková]