Rožky a chlieb už zdraželi

Pekári museli piecť z drahšej múky, viac vyplatili aj na mzdách.
Pekári museli piecť z drahšej múky, viac vyplatili aj na mzdách
Náklady pekárov budú rásť ďalej, po centoch sa prejavia aj v cene pečiva.
BRATISLAVA. Rožky už v niektorých obchodoch od začiatku roka zdraželi, lebo pekárňam stúpli náklady. Napríklad v predajniach reťazca Tesco sa dá klasický rožok kúpiť za osem centov, zákazník teda zaplatí o cent viac. Cena najlacnejšieho pečiva teda narástla o 14 percent. Za osem centov sa dá rožok kúpiť aj v Lidli, v Bille stojí sedem centov. Chlieb je od začiatku roka v obchodoch drahší v priemere o 10 centov, hovorí Slovenský zväz pekárov. Zdražieť mohli aj ďalšie pekárenské výrobky, závisí to od cenovej politiky toho-ktorého obchodu a reťazca.
Rožky sú od vlani väčšie
Rožky zdražovali už vlani. Pekári ich začali robiť ťažšie o 10 gramov, majú teda 50 gramov. Cena základného pečiva tak už začiatkom minulého roka stúpla zo šiestich na sedem centov. Tento rok sú dôvody zdražovania iné. Pekárňam rástli náklady na výrobu, zaplatili viac za mzdy zamestnancov aj za suroviny – najmä múku. Žiadali preto obchody, aby pečivo a pekárenské výrobky predávali drahšie. „Pre zvyšujúce sa vstupné náklady, zavedenie príplatkov za prácu počas víkendov a noci či iné legislatívne zmeny sme sa s pekármi dohodli na nových nákupných cenách,“ dodáva hovorkyňa Tesca Lucia Poláčeková.
Viac na mzdy aj na múku
Pekári odpracujú viac ako polovicu svojho pracovného času v noci. Do práce musia prísť aj cez víkend a počas sviatkov. Na nočnú nastupujú o 18.00 alebo o 22.00, aby bolo ráno na pultoch obchodov čerstvé pečivo. Od 1. mája sa však menil Zákonník práce. Vyššie limity na príplatky za prácu aj vyššiu minimálnu mzdu presadila tretia vláda Roberta Fica zo Smeru. Rástol príplatok za prácu v noci, cez víkendy aj počas sviatkov. Pekári ešte vlani vyčíslili, že pre tieto zmeny im náklady vzrastú spolu o 24 miliónov eur ročne. Priemerný zárobok slovenského pekára počas bežného dňa vyjde asi na štyri eurá na hodinu v hrubom. Po zarátaní príplatkov sa môže vyšplhať až na 15 eur na hodinu, hovorí Tatiana Lopúchová zo Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov. V roku 2017 zamestnanci v pekárenskom sektore zarábali v priemere 667 eur, v roku 2018 si prilepšili na 712 eur. Okrem toho vlani rástla cena pšenice, a teda aj múky. V zahraničí sa tejto obilniny urodilo menej. „Pšenice na Slovensku bolo relatívne dosť. Ale v tomto roku sa jej veľa predávalo do zahraničia a ceny sa prispôsobili týmto vývozným cenám, a tým sa deformovali,“ hovorí Lopúchová.
Ceny ešte môžu rásť
Ceny pečiva nemuseli zatiaľ rásť vo všetkých obchodoch. Závisí to od toho, ako sa s nimi pekári dohodli. Niektorí slovenskí obchodníci združení vo Zväze obchodu SR budú ceny ešte len meniť. „Predpokladám, že sa ceny chleba, pečiva a pekárenských výrobkov upravia v blízkej budúcnosti. Rásť budú od sedem do 15 percent,“ dodáva prezident Zväzu obchodu SR Martin Katriak. Zväz združuje napríklad obchody ako Coop Jednota či CBA. Od mája 2019 budú príplatky za víkendy a nočné služby opäť rásť. Pekári preto nevylučujú, že budú s obchodníkmi znovu rokovať o cenách. Daniela Hajčáková
Foto: Biely rožok je pre niektorých symbolom životnej úrovne.
Zdroj: [15.01.2019; Sme; Ekonomika; s. 6; Daniela Hajčáková]