Problém potravinových púští sa týka aj topoľčianskeho regiónu

Prípad malej dediny poukazuje na celoslovenský problém.
PODHRADIE ZOSTALO BEZ POTRAVÍN
Na úpätí Považského Inovca, priamo pod Topoľčianskym hradom, leží malá dedina, ktorú každoročne navštívia stovky turistov.
Podhradie ponúka nenáročný výstup k čiastočne zrekonštruovanej zrúcanine hradu s výhľadom do širokého okolia a v blízkosti aj ďalšie lákadlá.
Napriek tomuto potenciálu však obec dlhodobo bojuje s tým, že z dôvodu nízkeho počtu obyvateľov sa služby ako obchod či pohostinstvo neudržali. Kedysi tu fungovali dokonca až dva obchody, denne otvorená reštaurácia i krčma. Posledné potraviny zatvorili ku koncu minulého roka.

Viesť potraviny nebolo rentabilné
„Ľudia nakupovali hlavne v supermarketoch v meste a tu si už len dokúpili, čo im chýbalo. Turisti prišli len nárazovo. Keď zapršalo, tržba bola minimálna,“ vysvetľuje starosta obce Milan Štefkovič dôvody, prečo sa prevádzka neudržala. Obchod zakladal pred 25 rokmi, následne ho prebrala jeho manželka.
Zároveň však dodáva, že obchod v obci nemusí byť navždy minulosťou. Každému, kto sa rozhodne podnikať v tak malej dedine, drží palce. Obec má 286 obyvateľov a najbližšie potraviny sa nachádzajú v štyri kilometre vzdialenej obci Závada.
„Ak ľudia chcú mať obchod, musia nakupovať u domácich podnikateľov. Keď ho nebudú podporovať, nedokáže sa udržať. Každý môže byť iniciatívny a prispieť k tomu, aby tu turistický ruch napredoval,“ zdôrazňuje.
V blízkom okolí sa pritom nachádza priehrada Duchonka s obľúbeným kempom, halštatské hradisko na Úhrade či turistické chodníky, vedúce napríklad aj k rozhľadni na Pánskej Javorine. Hlavným lákadlom je však práve hrad.
Jedinou možnosťou, kde si však turisti môžu po návšteve hradu niečo kúpiť, sú dnes automaty oproti kostolu. Ponúkajú kávu, drobné občerstvenie, ale aj netradičný sortiment. Našli sme tu lego či slúchadlá. Výber nie je veľký, no rôznorodý.
To, že obchod by sa niekedy zišiel, potvrdzujú aj domáci. „Aj dnes tadiaľto schádzali cyklisti a pýtali sa na obchod. Povedal som im, nech si u mňa naberú vody, koľko potrebujú. Obchod tu ale nemáme,“ hovorí nám miestny obyvateľ spoza plota.

Potravinové púšte sa nachádzajú najmä na východe
Kým mestá sú presýtené ponukou zahraničných aj domácich reťazcov, mnohé vidiecke regióny zápasia s nedostatočnou dostupnosťou potravín.
„Na vidieku prevádzkujú predajne výlučne domáce obchodné siete, z ktorých mnohé sú stratové a doslova tak vykonávajú sociálnu službu. Tento stav je však dlhodobo neudržateľný a predajní na vidieku postupne ubúda,“ hovorí Filip Kasana, prezident Zväzu obchodu SR.
Ako vysvetľuje aj predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božik, ide o celoslovenský jav, ktorý sa výrazne prejavuje najmä v menších obciach na východnom Slovensku. Pracovne takéto oblasti nazývajú potravinové púšte.
„Trh jasne určuje, kde sú predajne životaschopné a kde nie. Ja chápem, že podnikateľ nebude otvárať predajňu tam, kde je kúpyschopnosť taká, že neuživí ani jedného zamestnanca,“ vysvetľuje Božik s tým, že okamžité riešenie dnes podľa neho neexistuje.
Do budúcna však vidí možnosti v pokroku technológií, ktoré by mohli prinášať koncept menej finančne náročných prevádzok. Aj v menších obciach by podľa neho mohli vznikať bezobslužné predajne, ktoré dnes otvárajú najmä v mestách.
Podľa Filipa Kasanu je téma potravinových púští naliehavým problémom, ktorý sa dotýka státisícov ľudí na Slovensku. „Z Programového vyhlásenia súčasnej vlády vyplýva, že by sa dostupnosť potravín mala zadefinovať ako služba vo verejnom záujme. Na to by však mali nadväzovať konkrétne a systematické podporné mechanizmy štátu,“ hovorí.
Z celkového počtu obcí 2927 až 64 percent tvoria obce do 1000 obyvateľov, v ktorých žije viac ako 800-tisíc ľudí. Podľa zistení Zväzu obchodu až v 1335 obciach sa nenachádza žiadna predajňa, ktorá by zabezpečovala základnú dostupnosť potravín, čo sa dotýka viac ako 560 tisíc ľudí. „Tento problém narastá aj v topoľčianskom regióne, keďže mnohé predajne v menších obciach sú dlhodobo stratové,“ upozorňuje.
Kasana zdôrazňuje, že potraviny by mali byť vo vyspelej krajine obyvateľom rovnako dostupné ako zdravotná starostlivosť. Ako príklad uvádza Českú republiku, kde funguje dotačný program Obchůdek 2021. Ten podporuje existenciu jedinej predajne v obci alebo investíciu do zriadenia obchodu tam, kde žiadna predajňa nie je.
„Netreba vymýšľať vymyslené. Takto sa v Čechách podarilo efektívne podporiť zhruba 700 obcí a program podpory úspešne naďalej beží,“ dodáva s tým, že podobný model by bolo vhodné aplikovať aj na Slovensku.

Penzión otvárajú len počas akcií
Podľa Barbory Smatanovej z Podhradia sú dnes mladí ľudia zvyknutí urobiť veľký nákup na jednom mieste vo väčšom supermarkete a nespoliehať sa na to, že dedinský obchod bude mať všetko potrebné. Miestna predajňa preto slúžila už len na dokúpenie drobností a čerstvého pečiva.
„Skôr by sa tu cez sezónu zišlo miesto, kam si môžu ľudia sadnúť. Aspoň na pohár vody, kofoly či piva,“ hovorí.
Pri zostupe z hradného kopca návštevníka zaujme terasa s viacerými stolmi, ktorá pôsobí na posedenie lákavo. Brány penziónu sú však zatvorené. Na dverách visí oznam, že prevádzka zmenila koncept fungovania a dnes je určená už len na svadobné hostiny, rodinné oslavy, firemné eventy a ubytovanie väčších skupín hostí.
Majiteľ penziónu Pod hradom Igor Hupka potvrdil, že k zmene konceptu ich prinútila najmä koronakríza. „Tri mesiace zatvorené, potom dva mesiace otvorené, zasa sedem mesiacov zavreté, chvíľu otvorené. Tá neistota bola najhoršia,“ vysvetľuje, čo ich k tomu viedlo.
Hoci koronakríza pominula, penzión už nie je otvorený denne tak, ako kedysi. Majiteľ uvádza, že je to takto lepšie ekonomicky aj časovo zvládnuteľné.
„Nečudujem sa, že zostali len pri akciách. Cez týždeň tam bola minimálna tržba, vôbec to nebolo zaujímavé. Pokiaľ by mal niekto vlastný priestor, nemusel platiť prenájom a zamestnancov, možno by to vyšlo. Ale inak je to len dobročinná činnosť pre turistov,“ myslí si Barbora Smatanová, ktorá na mieste brigádovala počas štúdia.

Pod hradom pribudlo osvieženie v podobe zmrzliny
Krčmu pri obecnom úrade, ktorá tu kedysi fungovala, sa už tiež snažilo oživiť viacero odvážlivcov, no ani jeden dlho nevydržal. „Momentálne sa zatvárajú krčmy aj vo väčších dedinách,“ dodáva starosta.
Novou atrakciou je zmrzlináreň pri parkovisku pod hradom, otvorená je však len počas víkendov. „Zmrzlina tu je, len škoda, že zatvorená,“ poznamenal turista, ktorý s rodinou počas našej návštevy práve schádzal z hradu.
Dodal, že hoci možnosť posedenia pod hradom by padla vhod, nie je to pre nich nevyhnutné. „Skôr by som uvítal, keby bolo na hrade viac informačných tabúľ, aby sme sa o ňom dozvedeli niečo viac. A hore na výhľade by sa zišiel smerovník, aby sme vedeli, na čo sa pozeráme,“ povedal turista pre MY Topoľčany.
Podhradie je tak príkladom turisticky zaujímavej, no malej obce, kde obchod prestal byť udržateľný. Domáci si veľké nákupy odnášajú z mesta a v dedine zostáva už len spomienka na predajňu, ktorá kedysi patrila k bežnej súčasti života.

Zdroj: PRINT | Dátum: 25.08.2025 | Zdroj: MY Naše novosti | Strana: 6 | Autor: z Katarína Niková | Vydavateľ: Petit Press a.s. | Rubrika: Spravodajstvo / Inzercia 
Foto: Budova, v ktorej sídlili posledné potraviny. Zdroj: (KN)