Potravinové púšte sa rozširujú, štát zlyháva
Dediny bez predajní neovplyvňujú len pohodlie obyvateľov, ale vytvárajú sa aj regionálne rozdiely, čo prispieva k ich vyľudňovaniu.
Dediny bez predajní neovplyvňujú len
pohodlie obyvateľov, ale vytvárajú sa aj regionálne rozdiely, čo prispieva k
ich vyľudňovaniu.
Rastislav Tinák
Bratislava – Čerstvé rožky na raňajky nie
sú pre niektoré domácnosti samozrejmosťou. Dôvodom však nie je ich cena,
ale dostupnosť. V mnohých obciach chýbajú potraviny alebo tam prichádzajú na
kolesách len párkrát do týždňa. Takou je aj Oľšavka pri Spišskej Novej Vsi.
„Pred pár rokmi to majiteľka zrušila, lebo sme malá obec a asi jej to nevychádzalo. Najbližšie potraviny sú v Spišských Vlachoch vzdialené vyše tri
kilometre,“ priblížil situáciu pre HN starosta obce Jozef Klešč. Pre mladších
obyvateľov, ktorí dochádzajú za prácou, to nie je veľký problém, lebo si
nakúpia aj cestou z práce. Iné je to však v prípade seniorov, ktorí sú od
kázaní len na ambulantný pre daj. Oľšavka nie je jediná, ktorá má obmedzený
prístup k potra vinám. Podľa starostu ani vedľajšia obec napríklad nemá
kamennú prevádzku a podľa poslednej štúdie, za ktorou stálo Združenie miest a
obcí, bola okrem týchto dvoch dedín po celom Slovensku ďalšia stovka s
podobnou situáciou. Tento údaj je už však takmer rok starý a ich počet sa
zrejme ešte zvýšil.
Potravinové púšte pribúdajú
Najviac potravinových púští bolo vlani
v decembri na východe krajiny, kde až v 62 percentách prípadov išlo o obce do
250 obyvateľov. Podľa ministerstva pôdohospodárstva je hlavným dôvodom
nerentabilita prevádzkovania takýchto predajní, a pre to predpokladá, že
počet dedín, v ktorých chýbajú, stúpol. S tým to názorom súhlasí aj Zväz obchodu. Podľa jeho prezidentky Nadeždy Machútovej je to tiež jednou z príčin,
prečo sa vidiek vyľudňuje a vytvárajú sa regionálne rozdiely. „Štát by si mal
uvedomiť, že dostupnosť maloobchodných predajní musí byť vnímaná ako služba
vo verejnom záujme, ktorá prináša také benefity, ako je zvýšenie kvality
života, podpora lokálnej ekonomiky, rozvoj vidieka, turistiky,“ tvrdí.
Napriek nízkemu nákupnému potenciálu niektorých lokalít sa stále nájdu
prevádzky, ktoré sú otvorené aj pri finančných stratách. COOP Jednota má
predajne aj v obciach, ktoré mnohých obchodníkov odrádzajú. „Prevádzkujeme
niektoré predajne aj napriek červeným číslam, a to z dôvodu zabezpečenia
prístupu k potravinám aj pre ľudí z vidieka,“ tvrdí Branislav Lellák, vrchný riaditeľ obchodnej sekcie spoločnosti. Jedna spoločnosť však problém
potravinových púští nevyrieši. Obchody si môžu zriadiť aj samotné obce, ale
museli by vedieť vyrovnávať prípadné straty.
Riešením je podpora
Takýchto dedín je zatiaľ na Slovensku
len približne dva a pol percenta. Problémom je nízky rozpočet, ku ktorému sa
pridáva neustále zdražovanie, čo je pod ľa starostu obce Oľšavka nemožné
utiahnuť. Združenie miest a obcí však pripravilo niekoľko odporúčaní, ako
znížiť počet potravinových púští. Patrí medzi ne napríklad legislatívne
zjednodušenie predaja lokálnych výrobkov či podpora donášky. Za hlavné
riešenie však jednoznačne považujú dotácie. „Je to jediná motivácia, ktorou
budú prevádzky finančne dorovnané, pretože sa ukazuje, že čím dlhšie
podnikajú v takomto regióne, o to vyššiu stratu vytvárajú,“ priblížil
riešenie hovorca združenia Michal Kaliňák. Dostať obchodníkov do menej
finančne silných lokalít je aj podľa ministerstva pôdohospodárstva možné
práve prostredníctvom podpory od štátu. Zároveň sa naskytujú ďalšie riešenia,
na ktoré agrorezort potrebuje pod tiež od iných ministerstiev, ako aj
orgánov územnej samo správy. Aktuálne pripravujú výzvy, ktoré majú prispieť
k potravinovej bezpečnosti.
Štát by si mal uvedomiť, že dostupnosť
predajní musí byť vnímaná ako služba vo verejnom záujme.
Nadežda Machútová, prezidentka Zväzu obchodu
Foto: Na Slovensku je len dva a pol percenta
obcí, ktoré si samy zriadili obchody.
Zdroj: [07.12.2021; Hospodárske noviny; Firmy & Financie; s. 12; Rastislav Tinák]