O NAŠICH ČLENOCH - Víno v pohári Petra Matyšáka

Matyšák patrí k pokoleniu vinárov, ktoré sa postaralo o renesanciu slovenského vína po novembri 1989. Predtým sa vlastne ani veľmi nehovorilo o slovenskom víne, skôr ho ľudia poznali ako račianske, pezinské, modranské. Až vznikom Slovenskej republiky a prvým vinárskym zákonom sa objavilo šesť slovenských vinohradníckych oblastí. Peter Matyšák dnes vyrába víno takmer z každej z nich, je to vinár vskutku slovenský.
Čo očakávame od vína? Len opojenie? Utíšenie smädu?
Rimania to vedeli dávno pred nami. Hľadali v ňom pravdu života a zdravie. Do
tejto skratky zadefinoval svoj vzťah k vínu aj vinár Peter Matyšák. Ako
milovník dobrej kuchyne dodáva, že víno má prinášať spolu s jedlom aj pôžitok.
Nie je to výzva na pôžitkárstvo, ale na hľadanie zmyslu, krásy a radosti zo
života.
Matyšák patrí k pokoleniu vinárov, ktoré sa postaralo o renesanciu slovenského
vína po novembri 1989. Predtým sa vlastne ani veľmi nehovorilo o slovenskom
víne, skôr ho ľudia poznali ako račianske, pezinské, modranské. Až vznikom
Slovenskej republiky a prvým vinárskym zákonom sa objavilo šesť slovenských
vinohradníckych oblastí. Peter Matyšák dnes vyrába víno takmer z každej z nich,
je to vinár vskutku slovenský.
Jeho cesta k vínu bola kľukatá, ale zrejme bolo len otázkou času, kedy sa ich
cesty skrížia tak, že stane nielen milovníkom, ale aj tvorcom vína. Dostal sa k
nemu cez štúdium na vychytenej hotelovej škole v Piešťanoch. Víno ochutnal
prvýkrát ako pätnásťročný chlapec u starého otca.
Osudové roky
Prvá láska a prvé dotyky s vínom sú nezabudnuteľné, ale to ešte vôbec
neznamená, že mladý človek sa stane vinárom. Matyšák nemal ešte ani tridsať
rokov, keď sa stal riaditeľom horského hotela na Babe. Tam zožal úspech zo
snúbenia jedla a vína.
Na živom ohni tam pripravovali kurčatá, bravčové kolená a živánsku, ku ktorým
podávali pravý Limbašský silván. Odroda, ktorá takmer vymizla z povedomia.
Silvánske zelené pestovali v Limbachu na vinohradníckom kopci Machergut, po
roku 2000 ho premenili na luxusnú vilovú štvrť... Vlastníci viníc neodolali
mámivej sile peňazí. O silvánske víno by sme boli takmer prišli, jedny z
posledných výsadieb zachránil Peter Matyšák v Grinave ležiacej vedľa Limbachu.
Pozornosť Slovenska k jedinečnému vínu pritiahol, keď sa v roku 2013 stalo
šampiónom súťaže v Štrasburgu. Matyšákov návrat k Silvánskemu zelenému
nepochybne inšpirovala jeho gurmánska žilka – videl toto víno ako partnera
jedla.
Je to nepochybne každodenná prax, ktorá šľachtí tvorcov vína aj dobrého jedla,
ako aj príležitosť porovnať sa s najlepšími. V osemdesiatych rokoch minulého
storočia dožívajúci socialistický štát hľadal devízy, kde sa len dalo. Na
výnimku púšťal šikovných ľudí pracovať do Rakúska. Peter Matyšák sa dostal do
Viedne a tam uvidel, ako s vínom a jedlom pracujú, podnikajú a súperia o
priazeň hosťa v rakúskych reštauráciách. Zdokonalil si nemčinu, získal množstvo
neoceniteľných skúseností a túžbu podnikať.
Na sklonku socializmu pod vplyvom Gorbačovovej perestrojky režim uvoľnil
súkromné podnikanie. Umožnil ho aj záhumienkovým vinárom pod Malými Karpatami.
Peter Matyšák býval v Pezinku, stal sa súkromne hospodáriacim roľníkom. Mal už
jasnú predstavu o tom, ako by mala vyzerať jeho budúcnosť.
Druhé Vianoce po novembrovej revolúcii sa objavil v televíznych novinách šot
zobrazujúci veľký rad ľudí na víno v bratislavskej tržnici. Komentár znel:
Režim padol, ale ľudia stoja na víno, hoci v obchodoch bolo na regáloch plno
Červenej sviečky, Limbašského silvánu, Venušinho čara, vtedy populárnych vín.
Matyšákovo odkalené sudové víno šlo na dračku. Bolo voňavejšie, sviežejšie,
šírilo závan doby plnej nádeje, bolo iné než to, čo ponúkali všetci ostatní.
K vlastnému vínu zakrátko Matyšák pridal žiadané domáce mäsové výrobky. Matyšák vystihol ducha aj chuť doby. Na každý poryv
dopytu odpovedal rastom výroby. Na prelome storočí zvyšoval každoročne výrobu
vína o sto percent a v roku 2003 sa mohol presťahovať v Pezinku z troch
prenajatých priestorov do moderného vinárskeho závodu na Glejovke.
Tribúni a manažéri
Tak sa v zhone doby rodil vinár, gastronóm, neskôr aj hoteliér. V roku 2005
otvoril Peter Matyšák povyše Palugyayovho paláca hotel, súčasťou ktorého sa
stala unikátna vínna pivnica vybudovaná Palugyayovcami, najslávnejšími
prešporskými–bratislavskými vinármi z druhej polovice 19. a začiatku 20.
storočia. Muselo uplynúť niekoľko desaťročí, kým sa na slovenskej vinárskej
scéne objavil človek s podobným podnikateľským zmýšľaním, ako bol Jakub
Palugyay.
Medzi Palugyaom, rod ktorého pochádzal z liptovskej Palúdzky, a Petrom
Matyšákom je istá podobnosť. Ich vinársko–gastronomicko hotelovým osudom sa
stala Bratislava. Jeden aj druhý vystihli ducha doby nespokojnej so stavom
spoločnosti. Palugyay začal významnejšie podnikať pred revolučným rokom 1848, a
nasledujúce desaťročia rozkvetu kapitalizmu skvele zužitkovali jeho synovia. Aj
Matyšáka našla doba politického kvasu pripraveného.
Hrdinami revolúcií sú tribúni burcujúci masy k zvrhnutiu režimov, ktoré bránia
napredovaniu spoločnosti. Potom však prichádza všedné obdobie, keď treba
naplniť ideály slobody, v podnikaní predovšetkým, veď dáva ľuďom prácu. Kde sa
berú podnikateľské talenty? Nepochybne ich rodí prostredie, v ktorom človek
vyrastá. Matyšákovi predkovia pochádzali z jednej strany z tvrdohlavých Kysúc a
z druhej to boli úspešní gazdovia z Močenku, obrábajúci žírnu zem na juhu
Slovenska. Deväť sedliackych generácií prikupovalo pôdu, ich hospodárstvo
rástlo, až im všetko aj s párom krásnych koní po roku 1948 vzali do družstva.
Lenže ako sa vraví, krv nie je voda. Schopnosť hospodáriť, kalkulovať, tvrdo si
stáť za svojím býva prenosná. Onen pohár vína, to, ako sa dorába, ako sa
gazduje a zveľaďuje majetok, tento príbeh zrodu aj úpadku rodu, koľko ráz ho
vnuk Peterko len vypočul z úst starého otca Františka, a koľko ráz dostal chuť
vydať sa po jeho stopách. Novembrom 1989 sa naskytla jedinečná životná
príležitosť uskutočniť sny. Matyšák bol lepšie pripravený ako mnohí iní, ktorí
sa nadchli možnosťou slobodne podnikať.
Slovenský Dom Pérignon
Prenesme sa do začiatku dvadsiatych rokov nášho storočia. Na ich úsvite sa
Matyšákovi plnilo jedno podnikateľské želanie za druhým. Vedel prekvapiť aj
ohúriť. Na Glejovke v Pezinku hostí vítal z dreva vytesaný šibalsky sa
usmievajúci vinár s pohárom v ruke. Bol to Dom Pérignon alebo Peter Matyšák?
Jeden aj druhý, Matyšák totiž zvládol aj výrobu šumivého vína, ba aj vín
portského typu, grapy aj brandy a kruh uzavrel produkciou prírodného hroznového
muštu bez konzervantov.
Ten záber bol a je na slovenské pomery neskutočne široký. Najviac však
fascinuje schopnosť reťaziť zážitok spájaním potenciálu, ktorý ukrývalo víno a
rôzne z neho odvodené nápoje s jedlom. Niet nad dobre zrežírované
ochutnávky.Kde sa objavil Matyšák, tam sa vzápätí rodilo a robilo degustačné
divadlo. Lebo víno potrebuje jedlo a ešte človeka režiséra, ktorý pripraví
inscenáciu, kde návštevníci ochutnávajúc delikátne pokrmy s vyberaným vínom sa
stávajú sami protagonistami. Možno aj preto, že do deja vždy ako deux et
machina náhle vstupoval sám Matyšák. Na tvári miesta snoval príbeh a zoznamoval
s vínom a jedlom a okoreňoval ho vtipmi.
Povestné sa stalo snúbenie jedla a vína v hoteli na Pražskej ulici s archívnou
pivnicou, ukrývajúcou 30–tisíc fliaš vína ako odtlačok Matyšákovej produkcie a
invencie za posledných tridsať rokov. S jedinečnými vínami – aj ľadovými a
slamovými, ktoré vyrobil ako prvý na Slovensku. Do archívu sa dalo vkročiť
rovno z reštaurácie, kde boli a stále sú schopní urobiť pre šesť skupín hostí
päťchodové menu a každé z nich spárovať s iným vínom.
Takéto menu pripravil aj pre Generálneho riaditeľa OIV – Georgesa
Dutruc–Rosseta z Medzinárodného úradu pre vinič a víno. Dutruc–Rosset, ktorý
ochutnal jedlá aj vína v najlepších reštauráciách sveta, po návrate do Paríža
napísal osobný list Petrovi Matyšákovi, že sa mu postaral o životný gurmánsky
pôžitok. To povzbudilo Matyšáka siahnuť si na vrchol a pred siedmimi rokmi
otvoril zážitkovú reštauráciu Globo na Františkánskom námestí v Bratislave. Neskrýval,
že kráľovské menu doplnené o vybrané vína povedú k udeleniu michelinskej
hviezdy. Osud mu neprial – do hry okrem iného vstúpila korona.
No fakt, že Matyšákovo gastronomické a vinárske umenie dosiahlo výnimočnú
úroveň, si všimli v bedekri Gault&Millau. Miesto v ňom si nemôže žiadna
reštaurácia kúpiť. Hodnotitelia ju do bedekra buď zaradia, alebo nie. A
ocenenie v bedekri nie raz získala reštaurácia hotela na Pražskej ako aj Globo.
Hostia sa u Matyšáka ocitnú v pravom slovenskom gurmánskom raji, kde znie
symfónia chutí a vôní krajiny, v takej šírke a hĺbke, že ľudia zostávajú ako
Georges Dutruc–Rosset v pomykove z možností, ktoré im predviedli slovenské víno
a kuchyňa. Za ohromujúcou kombinatorikou jedla a vína je plejáda tridsiatich
odrodových vín, ktoré Matyšák spracúva. Je to unikát aj na slovenské
vinohradnícke pomery vynikajúce pestrosťou pestovaných odrôd. Bola to intuícia
či zámer, ktorý doviedol Matyšák do dokonalosti?
Niet jednej správnej cesty
S odstupom času nám vychádza, že tento muž sa skvele zorientoval v slovenských
pomeroch na prelome storočí. Slovenské vinohradníctvo, z ktorého jeho tvorba
vychádza, bolo súčasťou poľnohospodárskej veľkovýroby. Pezinské vinohradnícke
družstvo obrábalo na prelome 80–tych a 90–tych rokov vinice na ploche okolo
tisíc hektárov. Toľko malo aj modrianske. Napospol šlo o pôdu drobných
majiteľov, ale sceliť ju pri nevyjasnených vlastníckych vzťahoch v krátkom čase
po revolúcii bolo nemožné. Trh a ľudia však túžili ochutnať víno novej doby. A
tak Matyšák logicky začal hrozno nakupovať. Získal drahocenný čas a keďže sa
ukázal ako spoľahlivý partner, presvedčil najprv družstevných aj vzápätí sa
objavujúcich súkromných vinohradníkov, že spolupráca s ním dáva zmysel.
Dnes má Víno Matyšák širokú sieť dodávateľov siahajúcu od najlepších
malokarpatských viníc, aké sú napríklad v Grinave či Viničnom až po Čachtice.
Má vína z Hlohovca, z prvých pahorkov Považského Inovca a tiež jedinečnej
horúcej Dunajskej a Pohronskej pahorkatiny, hodnotu ktorých sme objavili aj cez
jeho vína. A tiež tu nájdeme množstvo iných viníc vrátane tokajských.
Negociačný manažment Matyšáka objaviť vo vinohradoch vína s výnimočným
potenciálom je obdivuhodný, rovnako ako schopnosť ponúknuť vína nielen v
reštauráciách, ale aj v sieti 25 vlastných vinoték rozptýlených po celom
Slovensku.
Cesty k dobrému vínu sú nevyspytateľné a tvrdohlavo kázať, že k úspechu vedie
iba jedna cesta v malom rodinnom vinohrade, nedáva zmysel. Ostatne, neplatí to
ani vo Francúzsku, ba už ani v susednom Rakúsku, kde kríza ničí malé
vinohradnícke podniky jeden za druhým.
Konjuktúru vystriedala kríza, ktorej čelí aj Peter Matyšák. Všetko sa začalo
pandémiou covidu v roku 2020 a dvojročným výnimočným stavom zatvárajúcim
gastronómiu. Je menším zázrakom, že Matyšákovi sa podarilo udržať podniky nad
vodou. Bol to očistec, ktorým nedávno prešiel každý hoteliér a majiteľ
reštaurácie. „Ak sme odolali, tak zásluhou podpory, ktorú mi dala manželka,
dcéra aj syn. Bolo a je to dielo celej rodiny,“ vzdá úctu najbližším Peter
Matyšák.
A opäť odznova
Sedemdesiatdvaročnému mužovi sa zdá, že začína odznova a vraví, že rozbehnúť
celú súpravu je ťažšie, ako keď ju spúšťal na vodu. Život je plný prekvapení a
rany zasadzuje vtedy, keď ich človek najmenej čaká. Taká je Matyšákova
skúsenosť. Dedič kysuckej nátury je však schopný vyrovnávať sa s údermi, ktoré
dramatizujú nielen podnikanie, ale aj osobný život. Dva razy naňho zaútočila
rakovina a dva razy sa mu podarilo vyšmyknúť sa z jej zovretia. Ako sa človek
cíti, keď mu oznámia smrtonosnú diagnózu, keď sa podrobí chemoterapii, ktorá
drasticky núti siahnuť si na samu dreň možností prežitia, vedia len tí, čo
tento zápas vybojovali.
Denne Matyšák cvičí a pláva 700 metrov, aby zocelil organizmus. Vo chvíľach,
keď je sám so sebou, sa ho zmocňujú nápady, ako rozhýbať podnikanie. Teraz v
júni pripravuje v bratislavskej reštaurácii na Pražskej s novým šéfkuchárom
nový jedálniček a k nemu vynikajúce vína z ročníka 2023 a k tomu paletu vín,
ktoré ukrýva jeho bohatý archív. Pýtame sa, či medzi vínami budú aj moky, ktoré
na jar tohto roku ocenili na Vinalies Internationales dvoma veľkými zlatými
medailami – ide o Frankovku modrú a cuvée Camerlon, obe vína sú z roku 2018 z
hlohovského vinohradu, o ktorý sa stará Matyšákov priateľ Richard Soják.
Matyšák prikývne a pridá, že z ôsmich vín, ktoré poslal do Cannes na prestížnu
svetovú prehliadku, získalo aj ďalších päť zlaté medaily a ôsme striebornú.
Skrátka, sú tu vína, z ktorých si spotrebiteľ môže vybrať. Aby rozhýbal
vinárstvo, pokúša sa Peter Matyšák o obchod na všetky svetové strany. Dostal sa
do arabsky hovoriacich krajín, aj do Číny, nahrádza nimi ruský trh, o ktorý
prišiel, keď sa začala vojna na Ukrajine. Skúsil aj rakúsky.
Sebavedomie a poddanská duša
Matyšák ponúkol dlhoročnému rakúskemu priateľovi, majiteľovi reštaurácie s
veľkou klientelou, to najlepšie, čo mal, ale narazil na ľadový nezáujem.
Najviac ho prekvapila poznámka, že Rakúšania zahraničný klumprt (patok) piť
nebudú. Je to ešte vinársky patriotizmus, alebo pohŕdanie potenciálom vín druhej
krajiny? Zoči–voči tejto skúsenosti postaví Peter Matyšák správanie slovenských spotrebiteľov. Vyplynie, že tiež sa nemáme čím
chváliť.
„Prešiel som vinársku Európu aj sebavedomú Kaliforniu, ale je jedno, či sú to
Francúzi, Španieli alebo Taliani, či sebavedomí Američania, napospol sa
pridŕžajú svojich vín,“ zhrnie vinár svoju skúsenosť. Dodá, že to vidno už z
ponuky vinných lístkov. Zdá sa mu, že na Slovensku stále prežíva tuzexový
syndróm. (Tuzex bol v čase socializmu obchod, kde sa predával dovážaný západný
tovar za bony, šlo o špeciálne platidlo pre tých, čo dostali doláre od
príbuzných z USA, alebo si ich zarobili v zahraničí).
„Nemyslel som si, že po 35 rokoch od novembrovej revolúcie bude prežívať
predstava, že všetko, čo je zo zahraničia, je lepšie ako naše vlastné. Mnohým
Slovákom chýba hrdosť na poctivé a kvalitné slovenské výrobky, víno nevynímajúc. Je to vec
sebavedomia, čosi poddanské v nás stále prežíva,“ myslí si Matyšák.
Ako ľudí presvedčiť, že veci sa majú inak? Vinár urobil slepú degustáciu, kde
polovicu vín tvorili známe zahraničné vína a druhú slovenské. Ked vína
odhalili, hostia s ohromením zistili, že prvých sedem vín bolo slovenských a za
nimi zahraničná konkurencia. Niektorí tomu nechceli uveriť, ale dôkaz im podali
vlastné ústa. K tejto príhode pridá inú, vystihujúcu povahu niektorých
našincov. K Matyšákovi prišiel na kus reči človek, ktorého si vážil. Ochutnali
vína a Bratislavčan, ktorý prešiel kus sveta, mu vraví: „Sú vynikajúce, ale
poviem ti pravdu, doteraz som pil iba rakúske.“ Ako je možné, že podaktorí z
našincov sa dokážu uzavrieť do takejto bubliny?
Matyšák si myslí, že problém väzí v tom, ako veríme sami sebe a svojim
schopnostiam.
Dnes sa hovorí, čo všetko treba urobiť na oživenie upadajúcich slovenských
vinohradov, no Peter Mytašák vraví, že nemenej dôležitý je zápas o myslenie
ľudí. Potrebujeme si naliať do pohára čisté víno. Také, ktoré nás ozdraví a
pripomenie, že najvyššou ľudskou hodnotou je život a krajina, v ktorej žijeme.
Ako vraví Peter Matyšák: „Musíme si viac vážiť sami seba a plody našej práce.“
Dobré slovenské víno medzi ne patrí. © AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ
Musíme si viac vážiť sami seba a plody našej práce.
Zdroj:
PRINT | Dátum: 27.05.2024 | Zdroj: Pravda | Strana: 32 | Autor: Jozef Sedlák | Vydavateľ: OUR MEDIA SR a.s. | Rubrika: víno
Foto autor: FOTO PRAVDA: JOZEF SEDLÁK © AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ
Foto_zdroj: Matyšák