Nižšia DPH na potraviny? Áno, ale...
K piatim základným druhom potravín, na ktoré už štvrtý rok platí znížená 10-percentná sadzba DPH, parlament odsúhlasil ďalšie potraviny s rovnako zníženou daňou z pridanej hodnoty. Ide o tzv. zdravé potraviny dopestovateľné na Slovensku.
Národná rada SR prijala 17. septembra 2019 novelu
zákona o dani z pridanej hodnoty, podľa ktorej sa znížená DPH vo výške 10
percent, zo súčasných 20 percent, rozšíri od januára 2020 na ďalšie potraviny.
Dokonca sa bude vzťahovať aj na čerstvé pečivo
do hmotnosti od 40 do 50 gramov.
K piatim základným druhom potravín, na ktoré už štvrtý
rok platí znížená 10-percentná sadzba DPH, parlament odsúhlasil ďalšie
potraviny s rovnako zníženou daňou z pridanej hodnoty. Ide o tzv. zdravé potraviny dopestovateľné na Slovensku, ako aj med a rožky.
Na tieto produkty sa bude uplatňovať 10-percentná DPH, a to od prvého januára
2020. Potravinárska
komora Slovenska (PKS)
dlhodobo upozorňuje, že Slovensko má jednu z najvyšších sadzieb dane z pridanej
hodnoty na potraviny v Európskej únii.
„Sme presvedčení o tom, že znížená daň z pridanej
hodnoty by sa mala uplatniť na čo najširší okruh potravín tak, aby ju pocítili
nielen spotrebitelia, ale aj výrobcovia potravín,“ uvádza Daniel Poturnay,
prezident PKS. PKS privítala návrh skupiny poslancov na zníženie DPH na
potraviny, ktoré malo byť skoro celoplošné. Rovnaký názor zdieľa aj Slovenská aliancia moderného
obchodu (SAMO). Potravinári
sú však sklamaní z výsledného výberu potravín pre zníženú DPH, nakoľko zahŕňa
len niekoľko druhov mliečnych výrobkov, chlieb, rožky, ovocné a zeleninové
šťavy a určité druhy ovocia a zeleniny. Takýto výber potravín so zníženou
sadzbou podporí spracovateľský potravinársky priemysel len minimálne, avšak
výpadok financií v štátnom rozpočte môže mať dopad na ďalší rozvoj odvetvia.
Znižovanie potravinovej sebestačnosti je alarmujúce
Potravinárske samosprávy upozorňujú na nepriaznivú
situáciu v potravinárskom odvetví. Pokles potravinárskej produkcie, neustále sa zvyšujúce
negatívne saldo zahraničného
obchodu s potravinami,
ktoré sa aj v roku 2019 naďalej zvyšuje, znižovanie potravinovej sebestačnosti
či podfinancovanie celého sektora.
„Potravinári
združení v Potravinárskej
komore Slovenska podporujú zníženie sadzby DPH na potraviny, nakoľko je jedna z najvyšších v rámci
Európskej únie. Je však potrebné pamätať, že pri selektívnom výbere potravín
spotrebiteľ zníženie sadzby výrazne nepocíti a rovnako sme nespokojní s výberom
potravín pre zníženú DPH, pretože tento výber podporí potravinársku výrobu len
v minimálnom rozsahu,“ dopĺňa D. Poturnay.
Zväz obchodu
SR je za plošné zníženie DPH
Zväz obchodu
SR taktiež dlhodobo iniciuje vzťahy medzi politikmi, poslancami, ale i so
svojimi obchodnými partnermi, na tému zníženia dane z pridanej hodnoty.
„Privítali sme aktivitu politikov naprieč politickým
spektrom znížiť DPH, pričom sme opätovne pri konzultáciách na Ministerstve
financií SR s politickými stranami a obchodnými partnermi odporúčali znížiť DPH
na všetky potraviny (okrem vybraných druhov). Asi pred 15 rokmi sme oslovili MF
SR, vtedy ešte bez konzultácie s obchodnými partnermi, s cieľom zníženia DPH a
najmä z dôvodu, že v tom čase okolité štáty pracovali s nižšou DPH na vybrané
potravinárske tovary. Pre objektívnosť treba dodať, že v okolitých štátoch sa
platila aj vyššia ako obvyklá DPH a to najmä pri luxusných alebo iných druhoch
tovaru, kde mal štát záujem znížiť spotrebu, napríklad pri sladkých limonádach.
Neboli sme úspešní, pretože zníženie DPH na potraviny by znížilo príjem do
štátneho rozpočtu. Tento argument sme chápali a chápeme i dnes, no domnievame
sa, že vláda vie nájsť riešenie,“ zdôrazňuje Martin Katriak, prezident Zväzu obchodu SR.
Nižší štátny rozpočet = menej dotácií
Potravinári upozorňujú, že súčasný stav v
potravinárskom priemysle je dôsledkom dlhodobého zanedbávania celého odvetvia.
Opatrenia na nápravu je potrebné robiť systematickými krokmi a nielen
jednorazovými investíciami. Zároveň aj zníženie DPH na potraviny musí mať systémový
charakter a musí pomôcť celému spracovateľskému potravinárskemu odvetviu.
„V súčasnej situácií sú pre ďalší rozvoj výroby potravín na Slovensku bytostne potrebné
systémové opatrenia, vrátane finančných nástrojov na investície do
technologickej obnovy výroby a do inovácií. Je preto dôležité, aby v štátnom
rozpočte bolo vyčlenených pre potravinársku výrobu minimálne 50 miliónov €.
Pokiaľ bude výpadok v štátnom rozpočte zo zníženej DPH znamenať, že agrorezort
nezíska finančné prostriedky na štátnu pomoc a podporu pre potravinárov, bude
ohrozený ďalší rozvoj nášho odvetvia, ktorý už teraz v porovnaní so zahraničnou
konkurenciou ťahá za kratší koniec,“ vysvetľuje D. Poturnay.
Znižovanie DPH na potraviny je teda podľa odborníkov na
jednej strane prínosom, no na druhej strane, ak nebude správne nastavené, môže
priniesť viac negatív ako pozitív. „Znižovanie DPH na určité vybrané segmenty v
potravinárstve nie je systémový krok a preto nemá potenciál zlepšovať, ale skôr
ešte viac zamotať už aj tak zložitú komunikáciu medzi obchodom a výrobou. I z
pohľadu spotrebiteľa je to mätúce a narúša vzťahy medzi obchodom a
spotrebiteľom,“ hovorí Bohumila Tauchmannová, riaditeľka, INCOMA Slovakia.
Spravodlivé rozdelenie marže?
Niektorí výrobcovia očakávajú, že obchodné reťazce budú
akceptovať princíp spravodlivého rozdelenia marže a s touto výhodou sa s
výrobcami podelia. Aká je prax? Podľa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a
cestovinárov nemožno z titulu zníženej DPH očakávať pokles cien rožka v
maloobchodnej sieti, avšak úprava dane by mala jednoznačne pomôcť pekárom pri
vyjednávaní ich odbytových cien na rok 2020.
„Odbytové ceny rožkov sú mimoriadne nízke z dôvodu
enormného tlaku obchodníkov na výrobcov pečiva. V tomto prípade však upravená
DPH obchodníkom pomáha na výstupe, zvyšuje ich výnosy a preto očakávame, že sa
reťazce s touto výhodou s výrobcami podelia,“ spresnila Tatiana Lopúchová,
predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov. Obchodníci
vidia situáciu inak.
„Niektorí účastníci trhu navrhujú, aby sa obchod pri
príležitosti zníženia DPH spravodlivo rozdelil s maržou a takýmto prerozdelením
sa podelil s výrobcami. Tu treba poznamenať, že takýto návrh je síce ľúbivý, ale
nie reálny, pretože všetci tí, ktorí sú v potravinovom reťazci (napríklad
farmár, mlynár, pekár, obchodník) majú jasne stanovené pravidlá, kde a s akou
maržou pracujú. Úplne jednoznačne musím povedať, že slovenskí obchodníci
združení vo Zväze obchodu
SR túto skutočnosť nevyužijú na žiadnu úpravu marže. Či už v neprospech svojich
obchodných partnerov alebo spotrebiteľov,“ uvádza M. Katriak.
Prinesie nižšia DPH férovejšie obchodovanie?
Ako sa nižšia sadzba na ďalšie potraviny prejaví pri
obchodovaní? „Nižšia sadzba DPH sa v prvom rade týka celkovej ceny pre
spotrebiteľa, čo bol aj zámer zákonodarcu, aby znížená sadzba DPH mala
priaznivý vplyv na konečnú cenu a nie na zisk výrobcov, či obchodníkov.
Najväčším problémom na Slovensku žiaľ je, že výrobcovia dostávajú dlhodobo
najnižšiu podporu od štátu v porovnaní s krajinami V4. Má to pre nich negatívny
dopad a stávajú sa nekonkurencieschopní oproti svojim kolegom z okolitých
krajín. Nezávislé analýzy dokazujú, že marža aj zisk obchodníkov je nižší ako
je priemer slovenskej ekonomiky, preto považujeme za kľúčové, aby Ministerstvo
pôdohospodárstva SR dorovnalo podporu pre slovenských poľnohospodárov a výrobcov potravín aspoň na priemer
krajín V4,“ konštatuje Martin Krajčovič, prezident SAMO.
Obchodníci nepopierajú, že rokovania o vzájomných
vzťahoch medzi nimi a výrobcami sú náročné, no svoje vzťahy považujú za
korektné. „Zväz obchodu
SR bez ohľadu na to, či je a bude nižšia DPH na potraviny, má veľmi dobré
vzťahy s SPPK a PKS. A takisto členovia ZO SR majú dobré vzťahy so svojimi
obchodnými partnermi – výrobcami potravín. Iste, rokovania o vzájomných
vzťahoch nie sú jednoduché, no vždy sa končia podaním ruky,“ dodáva M. Katriak.
Výdavky na potraviny
sú vysoké
Potraviny
tvoria na Slovensku
významnú položku z celkových životných nákladov. Tá je stále vyššia ako
napríklad v susednom Rakúsku či Nemecku, kde za potraviny a nápoje ľudia míňajú
niečo medzi 9 až 11 percentami zo svojich príjmov. Na Slovensku je to
dvojnásobne viac.
„Dlhodobo hovoríme, že vysoká DPH je jedným z dôvodov
vyšších cien potravín v porovnaní s okolitými štátmi. Zníženie tejto sadzby,
aspoň na vybrané potraviny, môže mať za následok spomalenie celkového rastu cien. Treba však dodať, že
selektívne sadzby DPH nesú so sebou množstvo administratívnych nákladov, ktoré
zaťažujú celý potravinársky sektor, preto by sme uvítali do budúcna premýšľať o
plošnom znížení DPH na potraviny, namiesto selektívnych sadzieb vybraných
potravinárskych produktov,“ vysvetľuje M. Krajčovič.
Nižšie ceny pre spotrebiteľov?
Spotrebitelia očakávajú od zníženej sadzby DPH nižšie
ceny daných potravinárskych produktov. Bude táto zmena citeľná? „Je otázne, na
ako dlho a či vôbec sa zníženie DPH naozaj prejaví v spotrebiteľských cenách
potravín,“ uvádza Jana Venhartová, riaditeľka PKS.
„Cenotvorba je zložitý proces, do ktorého vstupuje
množstvo faktorov ako personálne náklady, cena energií, príplatky či iné
opatrenia ako rekreačné poukazy, vychádzajúce z platnej legislatívy a regulácia
stanovená štátom, ktorá je v niektorých prípadoch v neprospech slovenských
dodávateľov. V tomto roku rekordne rástli príplatky za prácu v noci, víkend, či
sviatok, čo malo dopad na celý agropotravinársky priemysel vrátane obchodníkov
a negatívne vplýva na cenu. Od nového roka sa očakáva výrazný nárast minimálnej
mzdy a rovnako aj cien energií, čo bude opäť ovplyvňovať ceny. Zníženie DPH na
vybrané potraviny kvôli iným zásahom štátu pravdepodobne iba spomalí rast cien. Obchodníci združení v
SAMO budú robiť všetko preto, aby priniesli čo najlepšiu ponuku pre svojich
zákazníkov aj napriek legislatíve, ktorá neúmerne zdvíha náklady nielen
obchodníkom, ale aj prvovýrobcom a spracovateľom potravín,“ hovorí M.
Krajčovič.
Podľa Zväzu obchodu SR nižšia DPH bude jednoznačne znamenať nižšie ceny pre
spotrebiteľov. „Neušetria si síce na kúpu automobilu za jeden rok, ale najmä
pre rodiny s nižším príjmom bude toto riešenie znamenať veľa. Navyše, keďže
zníženie DPH bude platiť dlhodobo, cena vybraných tovarov bude nižšia aj v
prípade, keby medzitým prišlo k nárastu cien z titulu neúrody, zvýšenia cien
energií alebo iných nákladových dopadov,“ dodáva M. Katriak.
Jana Kuklová
Ilustračné foto: Shutterstock.com
Zdroj: [24.10.2019; retailmagazin.sk; Obchodník; 00:00; retailmagazin.sk]