Niektorí sledujú cenovky pozornejšie. Zaokrúhľovanie centov ponúka priestor na špekulácie 

Zaokrúhlenie nahor alebo nadol pri nákupoch ponúka možnosti ovplyvniť konečnú sumu. Cenovky sa nemenia, cena tovaru však áno. 

Zaokrúhlenie nahor alebo nadol pri nákupoch ponúka možnosti ovplyvniť konečnú sumu. Cenovky sa nemenia, cena tovaru však áno. O tom, že sa pri zaokrúhľovaní dá špekulovať, vie aj majiteľka potravín v Dolnej Mičinej. Finta je vo výrobkoch, pri ktorých sa zaokrúhľuje cena nadol a vy si kúpite viac kusov osobitne. Klasickým príkladom sú rožky. 

„U mňa stojí jeden rožok 11 centov. Čiže ak si niekto kúpi 10 rožkov a dá si to naúčtovať po jednom kuse, jeden rožok mu dám zdarma,“ povedala majiteľka potravín Adriana Kokavcová. 

A teraz si predstavte, že prídete so zájazdom 30 detí. Každému chcete kúpiť keksík. Jeden stojí 42 centov a druhý 47 centov, čiže ideálna cena pre zákazníka so zaokrúhlením nadol. 

Ak by ste si ich chceli tvrdohlavo nablokovať, každý kus samostatne, pri 60 keksíkoch ušetríte euro dvadsať. 

„Ak na tom bude trvať, tak to tak bude musieť byť. No určite by som sa ho snažila prehovoriť, aby to kúpil naraz a ja by som neprerobila. Ďalšia vec je, že sa nedoplatím pokladničných pások. Môžem si želať len rozumných zákazníkov,“ vysvetľuje majiteľka. 

Pozreli sme sa aj do predajne so spojovacím materiálom. Máme tu ďalší produkt minimálnej hodnoty. 

„Vratová skrutka. Rozmer 6 na 50, ktorá stojí 12 centov,“ ukazuje predajca Lukáš Jazbec. Pri kúpe 100 kusov naraz zaplatíte 12 eur. Dve eurá sa dajú ušetriť, ak si každú kúpite stokrát samostatne. 

„Samozrejme, dá sa to nachystať. Ja by som to spravil, ale zákazník by čakal dlhšie, ako keď mi povie naraz 100 kusov,“ hovorí predajca. 

Sú to bizarné úvahy? Podľa psychologičky sa niektorí zákazníci v obchodoch takto správať budú. „Myslím si, že to budú robiť z rôznych dôvodov. Či už z dôvodov ekonomických, že sú nútení počítať každý cent, alebo aj z takých ‚na truc‘ dôvodov, teda nedám tejto krajine ani cent navyše,“ vysvetľuje Anna Blanáriková. 


Zdroj: https://tvnoviny.sk/ekonomika/clanok/201696-cenovky-sleduju-niektori-pozornejsie-zaokruhlovanie-centov-ponuka-priestor-na-spekulacie?campaignsrc=tn_clipboard