Nedostatky má vyše 9 percent potravín
Približne každá desiata potravina nespĺňa kritérium kvality. Inšpektori zaznamenali nedostatky najmä v oblasti hygieny či nesprávneho manipulovania tovaru počas letných mesiacov. Problémom je aj falošne označovaný pôvod ovocia a zeleniny, ktoré predajcovia vydávajú za domáce produkty. Rezort pôdohospodárstva ich chce prísnejšie postihovať.
Jozef Dúbravský, moderátor: “Približne každá desiata
potravina nespĺňa kritérium kvality. Inšpektori zaznamenali nedostatky najmä v
oblasti hygieny či nesprávneho manipulovania tovaru počas letných mesiacov.
Problémom je aj falošne označovaný pôvod ovocia a zeleniny, ktoré predajcovia
vydávajú za domáce produkty. Rezort pôdohospodárstva ich chce prísnejšie
postihovať.”
Andrej Horváth, redaktor: “Inšpektori agrorezortu si
posvietili na všetky stupne potravinového reťazca. Od prvovýrobcov cez sklady,
supermarkety až po internetový predaj. Celkovo vykonali v prvom polroku tohto
roka 25-tisíc kontrol. Nedostatky zistili v takmer desiatich percentách
prípadov. Napríklad vo vajíčkach a hydinovom mäse našli baktérie salmonely. V
tradičných párkoch zase namerali obsah tuku pod stanovený limit.”
Jozef Bíreš, riaditeľ Štátnej veterinárnej a
potravinovej správy: “Za ten prvý polrok najhoršie obstáli, čo sa týka
predajcov stredné predajne. Na druhom mieste boli hyper a supermarkety, a potom
malé predajne. Ešte existuje predaj tzv. sprostredkovaný, a ten dopadol
najhoršie, lebo tam je až 22-percentná porušenosť.”
Andrej Horváth: “Výrazné pochybenia našli kontrolóri na
trhoch, kde kvalitu nespĺňalo 30 až 40 percent potravín. Predajcovia zatajujú,
alebo falšujú pôvod ovocia a zeleniny, ktoré vydávajú za domáce. Mrkva tak v
skutočnosti pochádza napríklad z Poľska, paradajky zo Španielska a zemiaky z
Maroka. Cena však zodpovedá domácej biokvalite.”
Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja
vidieka: "To naozaj môžu odhaliť len potravinárski inšpektori, ktorí idú
až do dodacích listov. Dohodli sme sa aj s reťazcami, že pokiaľ odhalíme
takýchto dovozcov a
prebaľovačov potravín,
tieto reťazce ich automaticky vylistujú."
Andrej Horváth: “Obchodníci upozorňujú, že pri tom
veľkom množstve úkonov a tisícoch kusov tovaru, sa aj pri dôslednom prístupe
môže stať, že napríklad niektorej konzerve uplynie doma exspirácie. Zámerné
zavádzanie zákazníkov však zásadne odmietajú a podporujú prísnejšie tresty.”
Martin Katriak,
prezident Zväzu obchodu
SR: “Tie kontroly, ktoré by denno-denne vykonávali na predajniach, treba ešte
zlepšiť, zintenzívniť a nejako sa pokúsiť doriešiť nedostatok zamestnancov.
Pretože viete, keď vám na predajni so štyrmi zamestnancami chýbajú dvaja, tak
ono to nie je veľmi jednoduché. Nie je to ospravedlnenie, je to konštatovanie.”
Andrej Horváth: “Kontroly podnikli aj vinárski
inšpektori. Zo 46 vzoriek nevyhovela viac ako polovica. Najviac nedostatkov sa
týkalo nečistej vône a chuti. Celkovo potravinoví inšpektori za prvý polrok
uložili pokuty vo výške približne 3 miliónov eur.”
Zdroj: [14.08.2018; TV TA3; Hlavné správy; 18:30; Andrej
Horváth / Zuzana Straková Wenzlová;Jozef Dúbravský]