Nedostatky má vyše 9 percent potravín

Približne každá desiata potravina nespĺňa kritérium kvality. Inšpektori zaznamenali nedostatky najmä v oblasti hygieny či nesprávneho manipulovania tovaru počas letných mesiacov. Problémom je aj falošne označovaný pôvod ovocia a zeleniny, ktoré predajcovia vydávajú za domáce produkty. Rezort pôdohospodárstva ich chce prísnejšie postihovať.
Jozef Dúbravský, moderátor: “Približne každá desiata potravina nespĺňa kritérium kvality. Inšpektori zaznamenali nedostatky najmä v oblasti hygieny či nesprávneho manipulovania tovaru počas letných mesiacov. Problémom je aj falošne označovaný pôvod ovocia a zeleniny, ktoré predajcovia vydávajú za domáce produkty. Rezort pôdohospodárstva ich chce prísnejšie postihovať.”
Andrej Horváth, redaktor: “Inšpektori agrorezortu si posvietili na všetky stupne potravinového reťazca. Od prvovýrobcov cez sklady, supermarkety až po internetový predaj. Celkovo vykonali v prvom polroku tohto roka 25-tisíc kontrol. Nedostatky zistili v takmer desiatich percentách prípadov. Napríklad vo vajíčkach a hydinovom mäse našli baktérie salmonely. V tradičných párkoch zase namerali obsah tuku pod stanovený limit.”
Jozef Bíreš, riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy: “Za ten prvý polrok najhoršie obstáli, čo sa týka predajcov stredné predajne. Na druhom mieste boli hyper a supermarkety, a potom malé predajne. Ešte existuje predaj tzv. sprostredkovaný, a ten dopadol najhoršie, lebo tam je až 22-percentná porušenosť.”
Andrej Horváth: “Výrazné pochybenia našli kontrolóri na trhoch, kde kvalitu nespĺňalo 30 až 40 percent potravín. Predajcovia zatajujú, alebo falšujú pôvod ovocia a zeleniny, ktoré vydávajú za domáce. Mrkva tak v skutočnosti pochádza napríklad z Poľska, paradajky zo Španielska a zemiaky z Maroka. Cena však zodpovedá domácej biokvalite.”
Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka: "To naozaj môžu odhaliť len potravinárski inšpektori, ktorí idú až do dodacích listov. Dohodli sme sa aj s reťazcami, že pokiaľ odhalíme takýchto dovozcov a prebaľovačov potravín, tieto reťazce ich automaticky vylistujú."
Andrej Horváth: “Obchodníci upozorňujú, že pri tom veľkom množstve úkonov a tisícoch kusov tovaru, sa aj pri dôslednom prístupe môže stať, že napríklad niektorej konzerve uplynie doma exspirácie. Zámerné zavádzanie zákazníkov však zásadne odmietajú a podporujú prísnejšie tresty.”
Martin Katriak, prezident Zväzu obchodu SR: “Tie kontroly, ktoré by denno-denne vykonávali na predajniach, treba ešte zlepšiť, zintenzívniť a nejako sa pokúsiť doriešiť nedostatok zamestnancov. Pretože viete, keď vám na predajni so štyrmi zamestnancami chýbajú dvaja, tak ono to nie je veľmi jednoduché. Nie je to ospravedlnenie, je to konštatovanie.”

Andrej Horváth: “Kontroly podnikli aj vinárski inšpektori. Zo 46 vzoriek nevyhovela viac ako polovica. Najviac nedostatkov sa týkalo nečistej vône a chuti. Celkovo potravinoví inšpektori za prvý polrok uložili pokuty vo výške približne 3 miliónov eur.”

Zdroj: [14.08.2018; TV TA3; Hlavné správy; 18:30; Andrej Horváth / Zuzana Straková Wenzlová;Jozef Dúbravský]