Nákupy na sviatky: spory a prázdne pulty

Vyhradené hodiny pre seniorov by mohli spôsobiť problémy najmä v sobotu.
MALOOBCHOD
Vyhradené hodiny pre seniorov by mohli spôsobiť problémy najmä v sobotu.
Katarína Runnová
Bratislava – Dlhé kolóny tvoriace sa naprieč Slovenskom skomplikovali včera dodávky potravín do obchodov. Pekári, mäsiari či hydinári v nich stáli niekoľko hodín. A to napriek tomu, že vozidlá zásobovania potravinami by mali byť uprednostňované. Pekárenská firma Penam nedokázala do obeda doručiť asi 30 percent objemu tovaru, čo je zhruba 50 ton. „Niektorí výrobcovia avizovali mieru nedodávok tovaru až do výšky 25 percent,“ pridala sa výkonná riaditeľka Zväzu spracovateľov mäsa Eva Forrai. Potravinári začali situáciu ihneď riešiť s vládou. Dnes jej už chcú za každú cenu predísť. Napriek mimoriadnej situácii okolo koronavírusu sa totiž Slováci už začiatkom týždňa začali zásobovať na blížiace sa veľkonočné sviatky. „V utorok bola situácia vo viacerých predajniach turbulentná, mimoriadne veľa ľudí bolo v predajniach i pred nimi, vznikali aj konflikty,“ tvrdí Martin Katriak, prezident Zväzu obchodu. Situácia sa môže dnes a v sobotu zopakovať. Zákazníci majú totiž na nákupy už iba tieto dva dni.
Zmena otváracích hodín
Ako najväčší problém by sa najmä v sobotu mohli ukázať vyhradené nákupné hodiny pre seniorov. Obchodníci preto vládu požiadali, aby aspoň počas veľkonočných sviatkov toto pravidlo neplatilo. Štát však neustúpil. Tri dopoludňajšie hodiny, od 9.00 do 12.00, tak stále patria dôchodcom. Reťazce sa však rozhodli problém riešiť po svojom. Po prvotnom skracovaní otváracích hodín po vypuknutí nákazy ich znova predlžujú. „Najmä v predajniach na vidieku budú v sobotu predĺžené otváracie hodiny, aby zákazníci stihli svoj sobotňajší nákup na veľkonočné dni vykonať,“ tvrdí Katriak. Reťazec Lidl zase upravil hodiny počas predveľkonočného týždňa. Počas všetkých dní má otvorené od 6.30 do 21.00. Teda ešte dlhšie, ako to bolo v období pred krízou.
Výpadky pretrvávajú
Prvotné predzásobovanie sa zákazníkov po tom, čo bol vírus potvrdený na Slovensku, po niekoľkých dňoch mierne ustalo. Tento týždeň sa však v dôsledku blížiacich sa sviatkov vrátilo. Na pultoch tak znova chýbali niektoré potraviny. Hovorca Lidla Tomáš Bezák tvrdí, že spoločnosť má v logistických centrách, odkiaľ zásobuje predajne, dostatok tovaru. „Mohlo sa stať, že konkrétny tovar chýbal, ale s najväčšou pravdepodobnosťou preto, že ho zákazníci vykúpili,“ uvádza Bezák. Dodáva však, že niektoré tovary, ako napríklad droždie, sú i naďalej ťažko dostupné. „Sušené droždie vyrába naša spoločnosť centrálne, len v jednom závode v Nemecku. Hoci je jeho kapacita využitá na maximum, nestačí to na pokrytie plnej výšky objednávok obchodov,“ uviedol Jozef Debrecký, generálny riaditeľ Dr.Oetker pre Slovensko a Česko.
Niektorí výrobcovia avizovali mieru nedodávok tovaru až 25 percent.

Eva Forrai, Zväz spracovateľov mäsa

Zdroj: [09.04.2020; Hospodárske noviny; Firmy & Financie; s. 10; Katarína Runová]