Nákupy na sviatky: spory a prázdne pulty

Vyhradené hodiny pre seniorov by mohli spôsobiť problémy najmä v sobotu.
MALOOBCHOD
Vyhradené
hodiny pre seniorov by mohli spôsobiť problémy najmä v sobotu.
Katarína
Runnová
Bratislava
– Dlhé kolóny tvoriace sa naprieč Slovenskom
skomplikovali včera dodávky potravín
do obchodov. Pekári, mäsiari či hydinári v nich stáli niekoľko
hodín. A to napriek tomu, že vozidlá zásobovania potravinami by
mali byť uprednostňované. Pekárenská firma Penam nedokázala do
obeda doručiť asi 30 percent objemu tovaru, čo je zhruba 50 ton.
„Niektorí výrobcovia avizovali mieru nedodávok tovaru až do
výšky 25 percent,“ pridala sa výkonná riaditeľka Zväzu
spracovateľov mäsa Eva Forrai. Potravinári začali situáciu ihneď
riešiť s vládou. Dnes jej už chcú za každú cenu predísť.
Napriek mimoriadnej situácii okolo koronavírusu sa totiž Slováci
už začiatkom týždňa začali zásobovať na blížiace sa
veľkonočné sviatky. „V utorok bola situácia vo viacerých
predajniach turbulentná, mimoriadne veľa ľudí bolo v predajniach
i pred nimi, vznikali aj konflikty,“ tvrdí Martin
Katriak,
prezident Zväzu
obchodu.
Situácia sa môže dnes a v sobotu zopakovať. Zákazníci majú
totiž na nákupy už iba tieto dva dni.
Zmena
otváracích hodín
Ako
najväčší problém by sa najmä v sobotu mohli ukázať vyhradené
nákupné hodiny pre seniorov. Obchodníci preto vládu požiadali,
aby aspoň počas veľkonočných sviatkov toto pravidlo neplatilo.
Štát však neustúpil. Tri dopoludňajšie hodiny, od 9.00 do
12.00, tak stále patria dôchodcom. Reťazce sa však rozhodli
problém riešiť po svojom. Po prvotnom skracovaní otváracích
hodín po vypuknutí nákazy ich znova predlžujú. „Najmä v
predajniach na vidieku budú v sobotu predĺžené otváracie hodiny,
aby zákazníci stihli svoj sobotňajší nákup na veľkonočné dni
vykonať,“ tvrdí Katriak.
Reťazec Lidl zase upravil hodiny počas predveľkonočného týždňa.
Počas všetkých dní má otvorené od 6.30 do 21.00. Teda ešte
dlhšie, ako to bolo v období pred krízou.
Výpadky
pretrvávajú
Prvotné
predzásobovanie sa zákazníkov po tom, čo bol vírus potvrdený na
Slovensku, po niekoľkých dňoch mierne ustalo. Tento týždeň sa
však v dôsledku blížiacich sa sviatkov vrátilo. Na pultoch tak
znova chýbali niektoré potraviny. Hovorca Lidla Tomáš Bezák
tvrdí, že spoločnosť má v logistických centrách, odkiaľ
zásobuje predajne, dostatok tovaru. „Mohlo sa stať, že konkrétny
tovar chýbal, ale s najväčšou pravdepodobnosťou preto, že ho
zákazníci vykúpili,“ uvádza Bezák. Dodáva však, že niektoré
tovary, ako napríklad droždie, sú i naďalej ťažko dostupné.
„Sušené droždie vyrába naša spoločnosť centrálne, len v
jednom závode v Nemecku. Hoci je jeho kapacita využitá na maximum,
nestačí to na pokrytie plnej výšky objednávok obchodov,“
uviedol Jozef Debrecký, generálny riaditeľ Dr.Oetker pre Slovensko
a Česko.
Niektorí
výrobcovia avizovali mieru nedodávok tovaru až 25 percent.
Eva
Forrai, Zväz spracovateľov mäsa
Zdroj: [09.04.2020; Hospodárske noviny; Firmy & Financie; s. 10; Katarína Runová]