Česi majú málo maku. Postihne to aj Slovensko
Na klimatické výkyvy nedoplatia tento rok iba poľnohospodári. Zvyšovanie cien sa dotkne celého potravinového reťazca.
Na klimatické výkyvy nedoplatia tento rok iba
poľnohospodári. Zvyšovanie cien sa dotkne celého potravinového reťazca.
Po avizovanom zdražovaní jednotlivých
poľnohospodárskych plodín je na rade aj mak. Jeho nízku úrodu pocítia najmä
pekári. Ide totiž o mak, ktorý má široké využitie nielen v kuchyni a
potravinárstve.
Problémová plodina už od začiatku
Problémom pri maku bude pravdepodobne okrem
nedostatočnej úrody aj jeho kvalita. Podľa predbežných zistení farmárov je
rapídne redší a nižší ako v minulosti. Túto skutočnosť potvrdzuje aj
pestovateľka maku z Jarnej Gabriela Čechovičová, ktorá uvádza, že už zasievanie
maku bolo tento rok veľmi komplikované a sprevádzané stratami. „V období, keď
potrebuje makový porast najviac vlahy, boli zrážky minimálne, takmer žiadne,“
tvrdí. Za toto obdobie možno považovať práve apríl a máj, teda mesiace, ktoré
boli tento rok pre farmárov najkritickejšie.
Podľa slov dodávateľky nie sme na Slovensku na takéto
klimatické podmienky zvyknutí a odnesie si to práve úroda, ktorá bude podľa
predbežných odhadov veľmi nízka. Podobné problémy má v súčasnosti aj Česko.
Podľa tamojšieho štatistického úradu je v krajine je tento rok menej makových
polí a výkupná cena plodiny sa oproti vlaňajšiemu roku zvýšila o dvojnásobok.
„Čo sa týka úrody budeme na tom podobne ako naši susedia,“ tvrdí Martin Katriak, prezident Zväzu obchodu.
Podľa Jany Holéciovej, hovorkyne Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, sa však
nemusíme obávať veľkých výpadkov v produkcii.
Problémy s pestovaním a úrodou maku však nemáme na
Slovensku iba v tomto roku. Podľa údajov Štatistického úradu klesla úroda maku
v roku 2017 o 1 396 ton oproti predošlému roku.
Spotrebiteľ si priplatí
Problém pre zákazníka môže nastať najmä v súvislosti s
cenou tejto plodiny. Priemerný Slovák totiž počas roka spotrebuje 0,4 kilogramu
maku. Jeho spotreba pritom za posledných 20 rokov vzrástla približne o tretinu.
„V júni 2018 sa jeden kilogram maku predával v obchodoch na Slovensku za 5,88 eura.
Z toho možno vyvodiť, že oproti júnu 2017 prišlo k medziročnému nárastu jeho
ceny o 5,6 percenta,“ tvrdí analytička Slovenského farmárskeho družstva Eva
Sadovská.
To, ako bude ovplyvnený vývoj ceny maku a následne i ceny spotrebiteľských výrobkov,
na ktorých produkciu sa používa, podľa Sadovskej ešte nemožno jednoznačne
určiť. Katriak objasňuje,
že zvyšovanie cien bude priamo súvisieť s tohtoročnou úrodou maku. „Pokiaľ sa
splnia predpoklady nižšej úrody maku, k diskusii príde i úprava jeho ceny.“ Tá
sa bude týkať celého potravinového reťazca, či už pôjde o pestovateľov,
potravinárskych výrobcov alebo obchody. „Pravdepodobne dôjde k určitému nárastu
spotrebiteľských cien,“ vyjadrila sa Holéciová.
Hovorkyňa spoločnosti Billa Kvetoslava Kirchnerová si
uvedomuje, že slovenskí producenti avizujú nižšiu úrodu maku. Zatiaľ však podľa
nej nemožno hovoriť o zvyšovaní jeho ceny, a to aj z dôvodu, že dodávatelia
čakajú na koniec sezóny a v súčasnosti ešte pracujú so zásobami z tej minulej.
Zdroj: [08.08.2018; hnonline.sk; ekonomika; 00:00; Kristína
Runová]
https://finweb.hnonline.sk/ekonomika/1790627-cesi-maju-malo-maku-postihne-to-aj-slovensko