Na vidieku chýbajú obchody

V Košiciach vznikol nový koncept predajní. Dnes majú takmer 700 prevádzok po celom Slovensku. Súčasťou je aj syn majiteľa, Miroslav Labaš ml., riaditeľ reklamy, marketingu a PR Labaš.
V Košiciach vznikol nový koncept predajní. Dnes majú takmer 700 prevádzok po celom Slovensku. Súčasťou je aj syn majiteľa, Miroslav Labaš ml., riaditeľ reklamy, marketingu a PR Labaš.
Čím sa odlišuje váš koncept predajní od iných?
Od roku 2010 prinášame na Slovensko koncept predajní Fresh a Fresh Plus, ktorých sortiment je obohatený o zdravšie alternatívy produktov, ako sú bioprodukty, lokálne a farmárske výrobky alebo privátne produkty s vylepšenou receptúrou, bez zbytočných škodlivých konzervantov.
Koncept Fresh a Fresh mini predstavuje sieť viac ako 650 franšízových predajní po celom Slovensku, ktoré sú primárne lokalizované na sídliskách alebo na vidieku, kde chýbajú veľké maloobchodné reťazce. Supermarkety Fresh Plus sú situované na východnom Slovensku vo väčších mestách alebo spádových oblastiach. Vynikajú širokou ponukou biotovaru, ponukou lokálnych a farmárskych potravín a zdravších alternatív konvenčných potravín.
Aký je rozdiel medzi predajňami Fresh, Fresh mini a Fresh
Plus?
Hlavným rozdielom medzi pre vádzkami je typ franšízy a veľkosť a sortiment ponúkaných produktov. Fresh mini a Fresh predstavuje menšie prevádzky s obmedzenejším sortimentom, zatiaľ čo predajne Fresh Plus ponúkajú širokú škálu produktov a služieb. Pri predajniach Fresh Plus kladieme dôraz na „kultúru predaja“. Ide o formu franšízy s jasne definovanými štandardmi a požiadavkami, kde partneri musia dodržiavať stanovené akcie, cenovú politiku, sortiment, skladový a ekonomický softvér, ako aj ďalšie parametre podľa predpísaných noriem.
Máte aj privátne značky, sú zdravšou alternatívou bežných výrobkov?
Máme 3 privátne značky: Fresh, Bio Fresh a Fresh EXCLUSIVE. V každej Fresh línii zákazník nájde produkty od známych výrobcov, ktoré vyberáme s dôrazom na kvalitu zloženia a spracovania. Zloženie našich privátnych produktov osobne vyberáme a limitujeme v nich obsah emulgátorov a iných umelých zložiek. Hľadáme zdravšie alternatívy vo forme bioproduktov, kde sledujeme zloženie aj nad rámec legislatívnych požiadaviek. Myslíme aj na čoraz častejšie sa vyskytujúce potravinové alergie. Pre náročných a zdravo žijúcich zákazníkov prinášame značky Fresh EXCLUSIVE a Bio Fresh, do ktorých vkladáme všetko, v čo veríme.
Deklarujete, že používate ekologické zariadenia, aké presne?
V snahe znižovať našu ekologickú stopu pravidelne investujeme do nových fotovoltických zariadení, ktoré inštalujeme na strechách supermarketov Fresh Plus a centrálnom sklade na Textilnej v Košiciach. Predajne Fresh Plus zariaďujeme v najmodernejších štandardoch. Využívame moderné a úsporné technológie ako tepelné čerpadlá, uzatvárateľné vitríny, ktoré minimalizujú tepelné straty, LED osvetlenie v predajniach, nízkohlučné vonkajšie ventilátory alebo chladiace kompresorové jednotky, ktoré nie sú také náročné na spotrebu elektrickej energie. Zároveň na ohrev teplej úžitkovej vody využívame prebytočné teplo z kompresorových jednotiek.
Dodávate výrobky aj od farmárov?
Spoločnosť Labaš aktívne spolupracuje s lokálnymi a slovenskými výrobcami, ktorí ponúkajú kvalitné a čerstvé potraviny. V našich vlastných prevádzkach Fresh Plus máme dokonca vyhradené miesta, kde zákazníci nájdu sortiment práve od lokálnych farmárov či pestovateľov.
Koľko predajní aktuálne na Slovensku máte? Plánujete rozšírenie?
Aktuálne prevádzkujeme 34 vlastných prevádzok Fresh Plus a vo franšízovej sieti Fresh máme aktuálne vyše 650 prevádzok. V roku 2024 plánujeme rozšíriť značku Fresh Plus o minimálne dve nové prevádzky.
Viacero predajní máte na východnom Slovensku, darí sa ustáť „boj s konkurenciou“?
Spoločnosť Labaš prevádzkuje svoje vlastné supermarkety Fresh Plus len na východnom Slovensku. Napriek výzvam konkurencie sa spoločnosti darí udržať si významnú pozíciu na trhu vďaka strategickej polohe supermarketov, výrazným cenovým rozdielom v porovnaní s konkurenciou a vďaka širokej ponuke zdravších potravín. Od polovice minulého roka je naša sieť predajní súčasťou prieskumu ppm factum, ktorý analyzuje priemernú hodnotu spotrebného koša v najväčších maloobchodných reťazcoch. Výsledky posledných prieskumov ukázali, že v predajniach Fresh Plus zákazníci nakúpili lacnejšie v porovnaní s konkurenčnými zahraničnými reťazcami.
Zloženie privátnych produktov osobne vyberáme a limitujeme obsah emulgátorov. miroslav labaš ml. Labaš

Zdroj: [13.02.2024; Hospodárske noviny; OBCHODNÉ REŤAZCE; s. 12; petronela Ľachová]
Foto: V rodinnej firme s tisícpäťsto zamestnancami pôsobí aj syn majiteľa, Miroslav Labaš ml., FOTO: LABAŠ, S. R. O.