Na Slovensku sa za dva roky zálohovania vyzbieralo 2,4 miliardy obalov

Združenie miest a obcí Slovenska chce spolu so Správcom zálohového systému dosiahnuť až 99-percentnú úspešnosť zálohovania
Na Slovensku sa od predvlaňajšieho spustenia zálohového systému doteraz vyzbieralo 2,4 miliardy plastových fliaš a plechoviek. V súčasnosti je tak zálohovaných 92 percent týchto obalov. Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) chce spolu so Správcom zálohového systému dosiahnuť až 99-percentnú úspešnosť zálohovania. Zvýšiť chcú povedomie o zálohovaní najmä u detí a zahraničných turistov. Združenie o tom informovalo na tlačovom brífingu.

„Chceme, aby plastové obaly boli v čo najväčšej možnej miere v rámci zálohovania využité tak, aby mali svoje ďalšie použitie a hlavne, aby sa zálohovanie nachádzalo aj v prírode, v jednotlivých katastroch miest a obcí Slovenskej republiky, respektíve v národných parkoch,“ povedal predseda ZMOS Jozef Božik.
ZMOS podpísalo so Správcom zálohového systému memorandum, ktoré má priniesť spoločnú kampaň a od septembra vzdelávať deti v materských, základných a stredných školách. Kampaň má deťom vysvetliť, prečo je zálohovanie tak dôležité. ZMOS chce deti vzdelávať najmä hravým spôsobom a pripomínať im zálohovanie nenásilnou formou na divadelných predstaveniach či koncertoch v obciach a mestách.
Systém zálohovania patrí podľa generálneho riaditeľa Správcu zálohového systému Mariána Áča medzi špičku v Európe, preto je dôležité hľadať partnerstvá s obcami a mestami, ktoré by zálohovanie priblížili ešte viac k občanovi.
Zálohované obaly chce ZMOS použiť aj na charitatívne účely, a to najmä v miestach, kde je zvýšený pohyb turistov. V národných parkoch alebo kultúrnych pamiatkach môžu už v súčasnosti ľudia zálohovať obal a jeho výťažok darovať na charitu.

Zdroj: WEB | Dátum: 06.06.2024 | Zdroj: trend.sk | Autor: TASR | Vydavateľ: News and Media Holding a. s. | Rubrika: Správy

FOTO_zdroj: Pevel Neubauer