NA SLOVENSKU SA UŽ VYZBIERALI MILIÓNY ZÁLOHOVANÝCH OBALOV

V lete ľudia vrátia denne takmer štyri milióny obalov, čo je o sto percent viac ako v apríli tohto roka. Od prvého júla sú na pultoch predajní dostupné už iba zálohované obaly.

V lete ľudia vrátia denne takmer štyri milióny obalov, čo je o sto percent viac ako v apríli tohto roka. Od prvého júla sú na pultoch predajní dostupné už iba zálohované obaly.
Na Slovensku sa od začiatku roka vyzbieralo 333 324 331 kusov zálohovaných nápojových obalov. Z toho je približne 42 percent plechoviek a 58 percent fliaš. Informovala o tom riaditeľka pre vonkajšie vzťahy a komunikáciu Správcu zálohového systému Lucia Morvai.
„Nárast návratnosti zálohovaných obalov sa v letných mesiacoch zvýšil podľa očakávaní a aktuálne sa odber zo všetkých 2700 odberných miest pohybuje na úrovni približne štyroch miliónov obalov za deň,“ povedala Morvai. V porovnaní s mesiacom apríl tak podľa nej ide o takmer stopercentný nárast.
Správca zaviedol od začiatku mája sobotné zvozy na identifikovaných kritických prevádzkach. Morvai tvrdí, že v júni a júli zvyšoval stav vozového parku a posilňovali sa aj sobotné zvozy. „Vozový park počas pracovných dní je aktuálne takmer vo všetkých zvozových oblastiach na cieľovom stave,“ poznamenala.
Sobotné zvozy majú vyriešiť leto
Primárnym riešením na zvládnutie letnej sezóny v súvislosti s vracaním zálohových obalov bolo zavedenie sobotných zvozov na všetkých lokalitách s kombináciou posilnenia pondelkových a utorkových zvozov. „Tieto aktivity sú už čiastočne zrealizované, avšak sme naďalej v intenzívnej komunikácii s odbernými miestami a na doladení priebežne pracujeme,“ deklarovala Morvai.
Zálohový systém je podľa obchodníkov v súčasnosti naplno zaťažený. Prednedávnom sa vyjadrili, že by v lete privítali zavedenie aj nedeľného zvozu vyzbieraných obalov. Od mája sa zvážali z odberných miest aj v sobotu. Pravidelné sobotné zvozy zaviedol správca zálohovania najprv v kritických prevádzkach, do letnej sezóny mali byť na všetkých odberných miestach, skonštatovali.
Zvýšený nápor očakávali
Obchodníci očakávali v lete nárast vrátených zálohovaných fliaš a plechoviek. Okrem sobotných zvozov správca posilnil frekvenciu zvozov a vozový park.
„Mierne zlepšenie v intenzite zvozov vnímame, avšak je potrebné sa neustále zlepšovať, keďže od začiatku júla už sú na trhu len zálohované obaly,“ uviedla prezidentka Zväzu obchodu SR Nadežda Machútová.
Predseda Slovenskej aliancia moderného obchodu Martin Krajčovič hovorí, že sú v kontakte so správcom systému, aby stále zvyšovali frekvenciu zvozu najmä v kritických predajniach.
„Nielen sobotné zvozy, ale aj ďalšie spoločné opatrenia zlepšujú túto situáciu, ale treba povedať, že sa zvyšuje priemerný počet obalov, ktoré ľudia vracajú späť,“ povedal predseda SAMO.
„Navyše, okrem soboty, z dôvodu prichádzajúcich letných dní, by sme privítali aj zavedenie nedeľného zvozu,“ poznamenala Machútová.
Náročná údržba zálohomatov
Okrem logistiky je podľa prezidentky ZO SR náročná aj údržba zálohomatov. Vyžadujú si zásah niekoľkokrát za hodinu, vyprázdnenie, úpravu košov a rôzne prevádzkové procesy. V niektorých predajniach museli prijať ľudí navyše, pretože by inak nezvládli nápor práce.
„So zavedením každého nového systému sú spojené ‘pôrodné bolesti’, ale na problémoch a nedostatkoch sa intenzívne pracuje,“ deklarovala Machútová.
Väčšina nezálohovaných fliaš a plechoviek bola vypredaná už v júni. V obchodoch, ktoré sú členmi ZO SR, sa nezálohované obaly do začiatku júla nachádzali v minimálnom počte, len menej ako 0,1 percenta.
„Len jedna sieť hlásila v júni 15 percent, ale to boli väčšinou energetické nápoje, ktorých cena bola znížená,“ povedala.
Zálohovanie funguje na Slovensku od 1. januára. Zálohujú sa všetky jednorazové obaly na nápoje z plastu a kovu s objemom od 0,1 do troch litrov. Výnimku tvoria obaly od mlieka, sirupov a tvrdého alkoholu. V júni sa skončilo prechodné obdobie a od 1. júla tak na pultoch môžu byť len nápoje v zálohovaných obaloch. Prechodné obdobie na dopredaj nezálohovaných obalov je podľa Morvai spomedzi krajín, ktoré zavádzali zálohový systém, jedno z najdlhších.
Na Slovensku je aktuálne približne 2700 odberných miest na plastové fľaše a plechovky so symbolom Z - Zálohované. Ich počet má počas roka narastať pre pohodlné a dostupné zálohovanie.
—–
Zdroj: [25.07.2022; Nitrianske noviny; ODPADOVÉ HOSPODÁRSTVO; s. 10; (TASR)]
Ilustračné (TASR)

Zdroj: MŽP SR