Menej odpadu? Predaj potravín sa má predĺžiť

Menej vyhodeného jedla i bioodpadu - zabezpečiť to má novela zákona o potravinách. Tú už chystá ministerstvo pôdohospodárstva. Po novom by sa mal zrušiť zákaz predaja výrobkov po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti. Do medzirezortného pripomienkového konania by sa mal návrh dostať ešte tento mesiac.
Eva Frantová
Menej vyhodeného jedla i bioodpadu - zabezpečiť to má
novela zákona o potravinách. Tú už chystá ministerstvo pôdohospodárstva. Po
novom by sa mal zrušiť zákaz predaja výrobkov po uplynutí dátumu minimálnej
trvanlivosti. Do medzirezortného pripomienkového konania by sa mal návrh dostať
ešte tento mesiac.
Už teraz je však isté, že takto predávané potraviny
budú mať presne vymedzené pravidlá. „Musia byť zreteľne a jasne na pulte
oddelené a označené," povedal hovorca ministerstva Daniel Hrežík. Vo
väčšine prípadov pôjde o sušené, mrazené, konzervované a iné trvanlivé
potraviny. Tie si totiž v prípade vhodného skladovania uchovávajú svoju kvalitu.
Aj po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti sa teda nemusia automaticky
považovať za pokazené či život ohrozujúce. Ministerstvo pôdohospodárstva však
tvrdí, že sa pri tvorbe nového znenia zákona inšpirovalo viacerými členskými
štátmi Európskej únie. A to vrátane Češka, kde možnosť predávať potraviny po
uplynutí doby minimálnej trvanlivosti funguje už dávno. Rovnako u českých
susedov je možné aj ich darovanie charitatívnym organizáciám.
Prázdne koše, nižšie straty
Množstvo potravinového odpadu by sa malo po zavedení
zmeny znížiť. Dole by však mali ísť aj straty vo výrobe potravín a tiež v
dodávateľských reťazcoch. Podľa riaditeľa Výskumného ústavu potravinárskeho
Martina Polovku môže pripravovaná novela len a len pomôcť. „Ak sa umožní
distribúcia takýchto potravín za výhodnejších podmienok, možno návrh iba
privítať," hovorí. Úplné znenie navrhuje nateraz podľa Polovku ťažké
hodnotiť, keďže sa ešte nedostalo do rúk odborníkom. To by sa malo zmeniť hneď,
ako sa zákon dostane do medzirezortného pripomienkového konania. Ak by sa
všetky potraviny využil na svoj účel, výrazne by to pomohlo v boji s chudobou.
Na to však treba mať k dispozícii ucelené štatistiky o tom, koľko potravinového
odpadu vzniká a prečo. „Čísla, o ktorých sa verejne hovorí, sú poväčšine odhady
s nedostatočnou mierou presnosti. Aby sme mohli prinášať tie najlepšie
riešenia, potrebujeme čo najpresnejšie čísla," hovorí Polovka. Tvorbe
podobných štatistík sa vo výskumnom ústave podľa neho venujú už od roku 2016.
Konkrétne čísla už vypracovali pre domácnosti aj školské jedálne, nasledovať
budú prvovýrobcovia a prvospracovatelia, dodal Polovka.
Zákon potrebuje zmenu ako soľ
„V roku 2018 sme spustili celoslovenský projekt na
darovanie potravín po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti. Je doň
zapojených už SO zo 70 našich predajní a tento počet plánujeme zvyšovať,"
povedala hovorkyňa spoločnosti Kaufland Lucia Vargová. Za minulý rok tak
odovzdali 114-tisíc kusov takýchto výrobkov. Reťazce darujú potraviny už
približne štyri roky. V Tescu zase množstvo potravinového odpadu znížili od
roku 2017 o 71 percent. Odvtedy v reťazci dochádza aj k pravidelnému
zverejňovaniu všetkých údajov o potravinovom odpade. V októbri spustil
potravinovú zbierku „Podeľsa a pomôž" aj reťazec Lidl. Tá prebieha vo
všetkých predajniach reťazca. „Pre každé mesto sme sa snažili nájsť lokálnu
organizáciu, ktorú takýmto spôsobom podporíme. Celkovo máme nadviazanú
spoluprácu s 95 subjektmi," povedal hovorca reťazca Tomáš Bezák. Výrobky s
končiacou sa dobou minimálnej trvanlivosti v obchodoch podľa neho označujú,
zlacňujú a umiestňujú na jedno miesto. „Potraviny, ktoré z rôznych dôvodov nie
sú vhodné na darovanie či iné použitie, posielame do bioplynových staníc, kde
sa z nich vyrába energia," dodal Bezák.
Zákon o potravinách potrebuje novelu ako soľ aj podľa Zväzu obchodu. Ten na nedostatky v
potravinovej legislatíve poukazuje už vyše desať rokov. „Je načase konečne túto
problematiku i legislatívne riešiť a vyriešiť," hovorí prezident zväzu Martin Katriak. Jednoduché to však
podľa neho nebude. Hlavne ak si obchody, tak ako hovorí samotné ministerstvo
pôdohospodárstva, budú musieť za kvalitu potravín zodpovedať samy.
A práve toho sa boja samotní výrobcovia potravín.
„Výrobca by už nemal možnosť ovplyvňovať riadenie rizika, nakoľko tovar sa nachádza
u obchodníka," povedala hovorkyňa Slovenskej
poľnohospodárskej a potravinárskej
komory Jana Holéciová. Aj preto by podľa nej výrobky po dátume minimálnej
trvanlivosti mali byť predávané pod obchodným menom alebo značkou daného
predajcu. To by však znamenalo ďalšie prebaľovanie potravín.
Aj preto chcú, aby ministerstvo našlo iné riešenie.
A čo dátum spotreby?
Podľa predsedu Slovenskej aliancie moderného obchodu
Martina Krajčoviča by sa však malo ísť ešte ďalej a vyriešiť aj problém s
plytvaním potravinami po dátume spotreby.
„Oveľa viac ako výrobkami,
ktorým sa skončila minimálna trvanlivosť, sa plytvá napríklad pečivom, ovocím ä
zeleninou," hovorí Krajčovič. Aj preto podľa neho aliancia už dlhšie volá
po ráznejšej zmene legislatívy, aby reťazce mohli tieto potraviny efektívnejšie
darovať. Takto by sa ešte výraznejšie zamedzilo plytvaniu jedlom.
Práve nespotrebované, no ešte stále kvalitné suroviny
totiž poväčšine končia zmiešané s komunálom. Priemerne tvoria až jednu štvrtinu
celého obsahu čiernych kontajnerov. Na jedného obyvateľa Slovenska pripadá priemerne 35
až 168 kilogramov potravinového
odpadu ročne, pričom v celej Európskej únii sa vyhodí 89 miliónov ton za rok.
Členské štáty vrátane Slovenska
sa zaviazali znížiť plytvanie potravinami
o polovicu na jednu osobu v prípade maloobchodov, ako aj spotrebiteľov, a to do
roku 2030.
Aký je rozdiel v označení spotreby?
„Minimálna trvanlivosť" uvádza dátum, dokedy si
potravina uchová svoju predpokladanú kvalitu. Potravina je ešte stále bezpečná
na konzumovanie po uvedenom dni za predpokladu, že sú dodržiavané návody na
skladovanie a balenie nieje poškodené. No mohla by stratiť svoju chuť a
textúru. Takéto označenie sa dá nájsť na mrazených, sušených, konzervovaných a
iných potravinách, ako sú napríklad cestoviny, ryža, rastlinný olej, čokoláda.
„Spotrebujte do" uvádza dátum, dokedy je možné
potravinu bezpečne konzumovať. Po tomto dátume by sa potravina už nemala jesť.
Takéto označenie býva na potravinách podliehajúcich rýchlej skaze z mik:
robiologického hľadiska, ako sú napríklad čerstvé ryby, čerstvé mleté mäso.
Trvanlivosť potraviny za tento dátum sa dá predĺžiť zmrazením.
zdroj: švps
35 až 168 kg potravín
vyhodí ročne jeden obyvateľ Slovenska
Zdroj: [12.10.2020; Pravda; Ekonomika; s. 6,7; Eva Frantová]