Menej odpadu? Potraviny by sa mohli predávať dlhšie

Pandémia ovplyvnila aj ceny na pultoch.
Pandémia ovplyvnila aj ceny na pultoch.
Menej vyhodeného jedla i bioodpadu – zabezpečiť to má
novela zákona o potravinách. Tú už chystá ministerstvo pôdohospodárstva. Po
novom by sa mal zrušiť zákaz predaja výrobkov po uplynutí dátumu minimálnej
trvanlivosti. Do medzirezortného pripomienkového konania by sa mal návrh dostať
ešte tento mesiac.
Už teraz je však isté, že takto predávané potraviny
budú mať presne vymedzené pravidlá. „Musia byť zreteľne a jasne na pulte
oddelené a označené,“ povedal hovorca ministerstva Daniel Hrežík. Vo väčšine
prípadov pôjde o sušené, mrazené, konzervované a iné trvanlivé potraviny. Tie
si totiž v prípade vhodného skladovania uchovávajú svoju kvalitu. Aj po
uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti sa teda nemusia automaticky považovať
za pokazené či život ohrozujúce.
Ministerstvo pôdohospodárstva však tvrdí, že sa pri
tvorbe nového znenia zákona inšpirovalo viacerými členskými štátmi Európskej
únie. A to vrátane Česka, kde možnosť predávať potraviny po uplynutí doby
minimálnej trvanlivosti funguje už dávno. Rovnako u českých susedov je možné aj
ich darovanie charitatívnym organizáciám.
Prázdne koše, nižšie straty
Množstvo potravinového odpadu by sa malo po zavedení
zmeny znížiť. Dole by však mali ísť aj straty vo výrobe potravín a tiež v
dodávateľských reťazcoch. Podľa riaditeľa Výskumného ústavu potravinárskeho
Martina Polovku môže pripravovaná novela len a len pomôcť. „Ak sa umožní
distribúcia takýchto potravín za výhodnejších podmienok, možno návrh iba privítať,“
hovorí.
Úplné znenie návrhu je nateraz podľa Polovku ťažké
hodnotiť, keďže sa ešte nedostalo do rúk odborníkom. To by sa malo zmeniť hneď,
ako sa zákon dostane do medzirezortného pripomienkového konania.
Ak by sa všetky potraviny využil na svoj účel, výrazne
by to pomohlo v boji s chudobou. Na to však treba mať k dispozícii ucelené
štatistiky o tom, koľko potravinového odpadu vzniká a prečo. „Čísla, o ktorých
sa verejne hovorí, sú poväčšine odhady s nedostatočnou mierou presnosti. Aby
sme mohli prinášať tie najlepšie riešenia, potrebujeme čo najpresnejšie čísla,“
hovorí Polovka. Tvorbe podobných štatistík sa vo výskumnom ústave podľa neho
venujú už od roku 2016. Konkrétne čísla už vypracovali pre domácnosti aj
školské jedálne, nasledovať budú prvovýrobcovia a prvospracovatelia, dodal
Polovka.
Zákon potrebuje zmenu ako soľ
„V roku 2018 sme spustili celoslovenský projekt na
darovanie potravín po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti. Je doň
zapojených už 50 zo 70 našich predajní a tento počet plánujeme zvyšovať,“
povedala hovorkyňa spoločnosti Kaufland Lucia Vargová. Za minulý rok tak
odovzdali 114-tisíc kusov takýchto výrobkov. Reťazce darujú potraviny už
približne štyri roky.
V Tescu zase množstvo potravinového odpadu znížili od
roku 2017 o 71 percent. Odvtedy v reťazci dochádza aj k pravidelnému
zverejňovaniu všetkých údajov o potravinovom odpade.
V októbri spustil potravinovú zbierku „Podeľ sa a
pomôž“ aj reťazec Lidl. Tá prebieha vo všetkých predajniach reťazca. „Pre každé
mesto sme sa snažili nájsť lokálnu organizáciu, ktorú takýmto spôsobom
podporíme. Celkovo máme nadviazanú spoluprácu s 95 subjektmi,“ povedal hovorca
reťazca Tomáš Bezák. Výrobky s končiacou sa dobou minimálnej trvanlivosti v
obchodoch podľa neho označujú, zlacňujú a umiestňujú na jedno miesto.
„Potraviny, ktoré z rôznych dôvodov nie sú vhodné na darovanie či iné použitie,
posielame do bioplynových staníc, kde sa z nich vyrába energia,“ dodal Bezák.
Zákon o potravinách potrebuje novelu ako soľ aj podľa Zväzu obchodu. Ten na nedostatky v
potravinovej legislatíve poukazuje už vyše desať rokov. „Je načase konečne túto
problematiku i legislatívne riešiť a vyriešiť,“ hovorí prezident zväzu Martin Katriak. Jednoduché to však
podľa neho nebude. Hlavne ak si obchody, tak ako hovorí samotné ministerstvo
pôdohospodárstva, budú musieť za kvalitu potravín zodpovedať samy.
A práve toho sa boja samotní výrobcovia potravín.
„Výrobca by už nemal možnosť ovplyvňovať riadenie rizika, nakoľko tovar sa
nachádza u obchodníka,“ povedala hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a
potravinárskej komory
Jana Holéciová. Aj preto by podľa nej výrobky po dátume minimálnej trvanlivosti
mali byť predávané pod obchodným menom alebo značkou daného predajcu. To by
však znamenalo ďalšie prebaľovanie potravín.
Aj preto chcú, aby ministerstvo našlo iné riešenie.
A čo dátum spotreby?
Podľa predsedu Slovenskej aliancie moderného obchodu
Martina Krajčoviča by sa však malo ísť ešte ďalej a vyriešiť aj problém s
plytvaním potravinami po dátume spotreby.
„Oveľa viac ako výrobkami,
ktorým sa skončila minimálna trvanlivosť, sa plytvá napríklad pečivom, ovocím a
zeleninou,“ hovorí Krajčovič. Aj preto podľa neho aliancia už dlhšie volá po
ráznejšej zmene legislatívy, aby reťazce mohli tieto potraviny efektívnejšie
darovať. Takto by sa ešte výraznejšie zamedzilo plytvaniu jedlom.
Práve nespotrebované, no ešte stále kvalitné suroviny
totiž poväčšine končia zmiešané s komunálom. Priemerne tvoria až jednu štvrtinu
celého obsahu čiernych kontajnerov. Na jedného obyvateľa Slovenska pripadá priemerne 35
až 168 kilogramov potravinového
odpadu ročne, pričom v celej Európskej únii sa vyhodí 89 miliónov ton za rok.
Členské štáty vrátane Slovenska
sa zaviazali znížiť plytvanie potravinami
o polovicu na jednu osobu v prípade maloobchodov, ako aj spotrebiteľov, a to do
roku 2030.
Aký je rozdiel v označení spotreby?
"Minimálna trvanlivosť“ uvádza dátum, dokedy si
potravina uchová svoju predpokladanú kvalitu. Potravina je ešte stále bezpečná
na konzumovanie po uvedenom dni za predpokladu, že sú dodržiavané návody na
skladovanie a balenie nie je poškodené. No mohla by stratiť svoju chuť a
textúru. Takéto označenie sa dá nájsť na mrazených, sušených, konzervovaných a
iných potravinách, ako sú napríklad cestoviny, ryža, rastlinný olej, čokoláda.
"Spotrebujte do“ uvádza dátum, dokedy je možné
potravinu bezpečne konzumovať. Po tomto dátume by sa potravina už nemala jesť.
Takéto označenie býva na potravinách podliehajúcich rýchlej skaze z
mikrobiologického hľadiska, ako sú napríklad čerstvé ryby, čerstvé mleté mäso.
Trvanlivosť potraviny za tento dátum sa dá predĺžiť zmrazením. ZDROJ: ŠVPS
Zdroj: [12.10.2020; pravda.sk; EKONOMIKA; 00:00; Pravda]
Autor: SHUTTERSTOCK