Martin Katriak, prezident Zväzu obchodu SR: Pokiaľ sa objaví niekde medzi zamestnancami nositeľ koronavírusu, celý kolektív musí ísť do karantény.

Počet nových prípadov koronavírusu na Slovensku rapídne stúpa. Aké pocity zažívajú ľudia z prvej línie, sme zisťovali od zamestnanca nemenovaného obchodného reťazca.
ZAMESTNANEC REŤAZCA: MALI SME POZITÍVNU KOLEGYŇU, MUSEL SOM ÍSŤ AJ TAK DO PRÁCE
Počet nových prípadov koronavírusu na Slovensku rapídne stúpa. Aké pocity zažívajú ľudia z prvej línie, sme zisťovali od zamestnanca nemenovaného obchodného reťazca.
TRNAVA Rúško má stále nasadené, používa gumené rukavice a hygienické gély. Denne prichádza v práci do kontaktu so stovkami ľudí.
Zamestnanec nemenovaného obchodného reťazca má obavy, rovnako ako každý z nás, ani on sa nechce nakaziť koronavírusom. Robí vraj pre to všetko, niekedy to však podľa jeho slov nestačí.
Pozitívna kolegyňa
Ivan (svoje pravé meno si prial ponechať v anonymite) pracuje v obchode. Vzhľadom na množstvo nakupujúcich, s ktorými príde denne do kontaktu, má veľké obavy pred nákazou.
„Rúško nosím nepretržite. Nemám z toho paniku, ale, rovnako ako všetci, nechcem to dostať,“ zhrnul. Nálada v ich prevádzke nie je v poslednom období príliš dobrá.
Všetko sa zmenilo po tom, čo jedna z ich kolegýň zo skladu bola prednedávnom pozitívne testovaná na COVID-19.
Vedenie o tom vedelo a prijalo opatrenia. Tie sa však podľa Ivana obmedzili iba na dezinfekciu priestorov a zaslanie pokynov, čo a ako majú robiť. „Verejnosť sa o tom nemala dozvedieť a ani vedenie nad nimi. Je smutné, ako sa k tomu postavili. Veď nejde len o nás, zamestnancov, ale aj o naše rodiny, s ktorými sme v neustálom kontakte,“ povedal.
Očakával, že pôjde do karantény a zamestnávateľ zabezpečí testy. Nič z toho sa však nestalo. Navyše, na druhý deň po tom, ako sa to zistilo, musel ísť do práce. „Sme tu zhrození všetci, pozitívna kolegyňa a zamestnávateľ nám pošle pokyny, ktorými sa máme riadiť. Čo k tomu dodať?“ pýta sa.
Podľa najnovších informácií sa má Ivanova pozitívna kolegyňa vrátiť do práce. „Vôbec jej nebudú robiť opakovane testy, či je negatívna. Mali jej volať z úradu verejného zdravotníctva, samozrejme, nevolali. Jej obvodná lekárka nevedela, ako postupovať. Vraj už nie je infekčná, môže ísť do práce. Ona však nemala celú dobu vôbec žiadne príznaky,“ hovorí Ivan.
Podmienky bezvýhradne dodržujú
Na názor sme sa spýtali Martina Krajčoviča, predsedu Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO), ktorá združuje viaceré nadnárodné spoločnosti, ktoré u nás pôsobia. Hneď na úvod nás ubezpečil, že obchodné reťazce združené v SAMO všetky podmienky regulácie bezvýhradne dodržujú.
„Rovnako samotní obchodníci prijali množstvo opatrení nad rámec požiadaviek platnej regulácie, čo sa ukázalo efektívnejšie ako niektoré štátom zavádzané regulácie.
O tom svedčí aj fakt, že od začiatku vypuknutia pandémie sa nevyskytol ani jeden prípad prenosu vírusu v rámci obchodných prevádzok,“ napísal Krajčovič s tým, že prísne opatrenia pravidelne kontrolujú.
O prípade, na ktorý upozorňuje Ivan, nemá Krajčovič podľa vlastných slov žiadne informácie.
„Vyskytli sa iba ojedinelé prípady, kedy prišlo k prenosu z externého zdroja, a všetky opatrenia, ktoré obchodníci prijali, zamedzili prenosu v samotnej prevádzke. Každý náš člen má schválený presný plán postupu a koná presne v súlade s nariadeniami regionálneho úradu verejného zdravotníctva.
Nemáme vedomosť, že by prišlo k situácii, akú opisujete, u niektorého z našich členov,“ dodal Krajčovič.
Do karantény musí ísť celý kolektív
Okrem nepretržitých interných kontrol každého obchodníka dané nariadenia pravidelne preverujú aj hygienici.
Martin Katriak, prezident Zväzu obchodov SR, ktorý združuje iba slovenské obchody, nám v telefonickom rozhovore potvrdil, že pokiaľ sa objaví niekde medzi zamestnancami nositeľ koronavírusu, celý kolektív musí ísť do karantény.
„Mali sme jeden prípad v nemenovanej prevádzke, objavil sa pozitívny zamestnanec, celá prevádzka, asi pätnásť ľudí, putovala do karantény,“ popísal prípad.
Obchod kompletne vydezinfikovali, niekoľko dní bol zatvorený a po týždni sa po negatívnych testoch mohli zamestnanci vrátiť späť do práce.
Druhá vlna pandémie COVID-19 sa naplno prejavila, nové opatrenia sa dotkli aj nakupovania.
Opäť sa vrátili vymedzené časy pre dôchodcov, ktorí si budú môcť prednostne nakúpiť, podobne ako počas prvej vlny.
„Určite to vítam, u nás sa to osvedčilo. Seniori si v pohode nakúpili, bez stresu, chodili priebežne počas dvoch hodín, ktoré boli pre nich určené,“ povedal Ivan.
Ľudia sa nepoučili
Čo sa týka samotného nakupovania, súčasné obdobie zatiaľ „nedorástlo“ na prvú vlnu. Vtedy ľudia kupovali skutočne vo veľkom a robili si zásoby.
„Zatiaľ som to nepostrehol. Ľudia kupujú teraz viac, ale vôbec nie ako počas prvej vlny. Vtedy sme dokázali všetko, ako napríklad cestoviny, strukoviny či konzervy, vypredať za jeden deň,“ skonštatoval.
Podľa jeho slov, ľudia už na prvú vlnu zabudli.
„Vôbec, nie sú ani informovanejší, ani zodpovednejší. Skôr protivnejší.
Každý deň máme na predajni nejaký incident so zákazníkom, ktorý si odmietne nasadiť rúško,“ doplnil s tým, že sa to pravidelne opakuje. Ako inak, riešiť to musia zamestnanci.
Najskôr slušne upozornia, ale väčšina z previnilcov im začne oponovať, ničím výnimočným nie sú ani vulgárne nadávky. Zaberú až vyhrážky typu - zavoláme políciu.
Boja sa sviatkov
Navyše, prichádza „ťažké“ obdobie. Dušičky, Mikuláš, Vianoce bývajú náročné aj bez toho.
„Už o nich v práci hovoríme. Neviem si ani predstaviť, čo nás čaká. A nechcem radšej nad tým ani premýšľať. A keď do toho pribudnú PN-ky zamestnancov, bude to zaujímavé. Každopádne, ľudia zvyknú vo veľkom nakupovať už od najbližšej výplaty. A to potrvá až do Vianoc. Rok čo rok sa to opakuje,“ dodal.
"Mali sme jeden prípad, objavil sa pozitívny zamestnanec, celá prevádzka putovala do karantény." MARTIN KATRIAK, prezident Zväzu obchodov SR

Zákazníci nakupujú s ochrannými rukavicami v predajni v obci Predajná v okrese Brezno, ktoré im poskytla predajňa pred vstupom. Autor: TASR, Ján Krošlák
Zdroj:[19.10.2020; Trnavské noviny; SPRAVODAJSTVO; s. 3; Peter Briška]