Malí podnikatelia majú po karanténe ťažký rozbeh

Uplynulé obdobie totiž pre mnohých znamenalo naozaj katastrofu. Hoci sa bežný život dostáva pomaly do normálu, mnohí podnikatelia sa tak skoro do zabehnutých koľají nevrátia. Ak sa vôbec vrátia. Niektorí museli svoje podniky zatvoriť. Iní minuli celé úspory a ďalšiu vlnu pandémie by už neprežili.

Patrik Herman, moderátor:
„Nasledujúci príbeh by mohol byť pokojne súčasťou katastrofického seriálu s názvom Život po pandémii. Uplynulé obdobie totiž pre mnohých znamenalo naozaj katastrofu. Hoci sa bežný život dostáva pomaly do normálu, mnohí podnikatelia sa tak skoro do zabehnutých koľají nevrátia. Ak sa vôbec vrátia. Niektorí museli svoje podniky zatvoriť. Iní minuli celé úspory a ďalšiu vlnu pandémie by už neprežili. Toto sú jedni z nich.“
Peter Obenau, pekár:
„My sme v podstate tá najmenšia možná pekáreň, aká existuje. My sme pár, ktorý to vedieme, plus máme dvoch brigádnikov. Od momentu, keď sme sa rozhodli, že ideme takéto niečo robiť, uplynulo sedem rokov. A funguje to, žijeme. Žijeme aj po kríze. Veľmi ťažko by som sa s tým lúčil, je to dieťa.“
Mirka Ondrejčíková, redaktorka:
„Pandémie zasiahla práve takýchto drobných podnikateľov, ktorí museli na viac ako dva mesiace zavrieť. Ani rozbeh nie je jednoduchý.“
Peter Obenau, pekár:
„Náš biznis model je postavený na viacerých nohách. A tá hlavná noha sú kaviarne, ktoré vám dávajú to množstvo objednávok, ktoré vám umožní vôbec fungovať a pokryť fixné náklady.“
Mirka Slezáková, pekárka:
„O tomto čase zvyčajne v pondelok sme ešte len končili, že sme dokrájali torty, ktoré majú byť odvezené do kaviarní. A potom sme začínali piecť korpusy. Kdežto teraz je v podstate pravé poludnie a my už v podstate máme hotovo.“
Mirka Ondrejčíková:
„Brigádnikov, ktorých živili teraz nepotrebujú, čiže ostali bez príjmu.“
Peter Obenau, pekár:
„Momentálne sme tak, že sme minuli absolútne všetky úspory, ktoré sme mali, aby sme ten podnik udržali. Keby prišla druhá vlna, tak už to asi zabalíme a začneme normálne rozpredávať.“
Mirka Ondrejčíková:
„Mnohé prevádzky poznamenal aj zákaz predaja počas nedieľ. Pre cukrárov sú totiž nedele silným dňom.“
Peter Obenau, pekár:
„Sme na piatok dohodnutí so Šaňou, takže to by vám mohlo vydržať. Keby sa náhodou niečo vyskytlo, že by sa to rozbehlo, tak kľudne volajte, dobre?“
Mirka Slezáková, pekárka:
„Piatky sme strašne veľa toho mali naobjednávaného na víkend, hlavne pre tie kaviarne, ktoré sú v tých nákupných centrách. V podstate tým, že boli nákupné centrá v nedeľu zatvorené, tak si neobjednávali tie kaviarne.“
Peter Obenau, pekár:
„Môžem zodpovedne aj preukázateľne prehlásiť, že len kvôli tým nedeliam a samozrejme aj kvôli tomu, že ešte sme len v nejakom nábehu naspäť, my máme minimálne o 40 percent nižšie až 50 percent nižšie objednávky, ako v porovnateľný mesiac trebárs minulý rok, alebo vo februári.“
Mirka Ondrejčíková:
„Práve zatvorené obchody a prevádzky v nedeľu mali zabrániť zhromažďovaniu ľudí na jednom mieste. Nedele slúžili aj ako sanitárny deň. Už mesiac obchodníci fungujú v klasickom režime, i keď túto pauzu chceli využiť poslanci na presadenie zákonu o trvalom zákaze predaja siedmy deň v týždni. V júni to parlamentom neprešlo. No chystá sa druhý takýto návrh.“
Návrh poslancov NR SR Jána Podmanického a Mariána Kéryho (text v obraze číta redaktor):
„Skúsenosť s doterajším obmedzením maloobchodného predaja počas štátnych sviatkov a niektorých dní pracovného pokoja ukázala, že tak zamestnanci, ako aj spotrebitelia trávia takto vytvorený voľný čas v kruhu svojich rodín. Táto skutočnosť sa pozitívne prejavuje v rozvoji cestovného ruchu.“
Peter Obenau, pekár:
„Vymysleli a priniesli to v tú najnevhodnejšiu dobu, aká existuje a nezamysleli sa nad tým, že to môže dopadnúť úplne ináč, ako chceli.“
Mirka Ondrejčíková:
„Naopak, veľkým pekárňam by zákaz predaja v nedeľu vyhovoval. Ani obchodníci v tomto nie sú za jedno.“
Tatiana Lopúchová, predsedníčka Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (Archív: TN):
„V zásade pekári boli proti otvoreniu nedieľ, a to najmä vo vzťahu k vysokým zákonným príplatkom a vysokým nákladovým položkám, ktoré s tou prácou a zásobovaním na nedeľu vznikajú.“
Martin Katriak, Zväz obchodu Slovenska (Archív: TN):
„Zväz obchodu naďalej bude oslovovať autority a vykonávať aktivity na to, aby nedeľa bola pre zamestnancov v obchode dňom voľným.“
Emil Huraj, zástupca obchodnej siete s elektronikou (Archív: TN):
„V prípade, že by v nedeľu boli zavreté, budeme musieť pristúpiť k prepúšťaniu.“
Mirka Ondrejčíková:
„Online petíciu podporilo viac ako 16-tisíc ľudí.“
Iva Pacoňová, iniciatíva Nechajme to otvorené:
„Predavači dostávajú v nedeľu príplatky za túto nedeľnú prácu, čo si povedzme, že na Slovensku nie je úplne že málo peňazí a viacerým rodinám to práveže pomôže vylepšiť rodinný rozpočet. Preto tí samotní predavači aj preferujú nedeľné práce. Málokto si uvedomuje, že práve títo predavači nepracujú sedem dní v týždni, pracujú formou krátky, dlhý týždeň, čo znamená, že nie sú každú nedeľu v obchode. Je to na jeho slobodnom rozhodnutí, či tú prácu prijme, alebo neprijme.“
Peter Obenau, pekár:

„Ja osobne považujem návrh nedeľného zákazu predaja za tak nelogický. Akýkoľvek umelý zásah do voľného trhu, vždy prinesie nespravodlivosť.“

Zdroj: [20.07.2020; TV Markíza; Reflex; 17:25; Mirka Ondrejčíková / Patrik Herman]