Kvalita potravín je nateraz druhoradá

Namiesto oleja lacnejšia bravčová masť. Namiesto masla lacnejší margarín.
Janette Štefánková, moderátorka: „Namiesto oleja
lacnejšia bravčová masť.“
Andrej Bálint, moderátor: „Namiesto masla lacnejší
margarín.“
Janette Štefánková: „Návyky ľudí v obchodoch sa menia.
Viacerí potravinári a
obchodníci siahajú v čase zdražovania
po lacnejších výrobkoch s
nižšou pridanou hodnotou.“
Andrej Bálint: „Výživový poradca hovorí, že zdravie si
vieme udržať aj pri šetrení, ak zvolíme správnu náhradu.“
Barbora Šišoláková, redaktorka: „Cenovky na potravinách
sú oproti minulému roku v priemere o šestnásť percent vyššie. Aj preto začínajú
ľudia vyhľadávať lacnejšie
varianty.“
Emil Macho, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory: „Napríklad kuracie rezne alebo kuracie
prsia, pri tých zaznamenáme zníženie objednávok a oveľa viacej ľudia preferujú
napríklad teraz krídelká, kuracie stehná, a to sú veci, ktoré sú samozrejme lacnejšie.“
Daniel Molnár, riaditeľ Únie hydinárov Slovenska: „Je jednoznačne orientácia na tie
jednotlivé akcie. Keď sú tie kuracie rezne v akcii, tak kupuje viac tie kuracie
rezne.“
Barbora Šišoláková: „Zmeny nákupného správania vidia
potravinári aj pri mliečnych výrobkoch. Ešte vlani ste mohli tradičné maslo
zohnať v akcii za euro tridsať, dnes je ho ťažké kúpiť pod tri eurá.“
Daniel Molnár: „U mliečnych výrobkov ľudia oveľa menej
napríklad začínajú kupovať maslo, viacej sa začínajú orientovať napríklad na
nejaké margaríny alebo nátierky.“
Nadežda Machútová,
prezidentka Zväzu obchodu SR: „Margarín sme zaznamenali hlavne na východe, že sa
častejšie kupuje na úkor masla, ale napríklad v niektorých regiónoch stojí olej
na pultoch a kupuje sa prevažne bravčová masť.“
Radek Látal, výživový poradca: „Bravčová masť je
bohatým zdrojom nasýtených tukov, takže ono vymeniť tie zdravšie druhy tých
rastlinných olejov práve za tieto nasýtené tuky môže mať nepriaznivý vplyv na
zdravie srdca a ciev a celkovo zvyšovať riziko práve ochorení, ako je infarkt
alebo mŕtvica.“
Barbora Šišoláková: „Odborník na výživu hovorí, že
šetrenie na potravinách nemusí ísť na úkor zdravia. Ľuďom odporúča, aby drahé
potraviny len správne nahradili. Uvádza to na príklade ovocia.“
Radek Látal: „Čo je dôležité, tak skutočne nevyraďovať
celé tie skupiny potravín, ale vyprať si práve z nich tie, ktoré sú lacnejšie,
napríklad nepotrebujeme stále jesť nejaké jahody, môžeme si kúpiť jablká.“
Barbora Šišoláková: „Predseda najväčšej
poľnohospodárskej komory očakáva, že inflácia pri potravinách sa v tomto roku
priblíži k dvadsaťpercentnej hranici, čo môže problém potravín s nižšou
pridanou hodnotou v nákupných košoch ešte viac prehĺbiť.“
Zdroj: [21.06.2022; RTVS Jednotka; Správy RTVS; 19:00; R / Janete Štefánková]