Kvalita potravín je nateraz druhoradá

Namiesto oleja lacnejšia bravčová masť. Namiesto masla lacnejší margarín.
Janette Štefánková, moderátorka: „Namiesto oleja lacnejšia bravčová masť.“
Andrej Bálint, moderátor: „Namiesto masla lacnejší margarín.“
Janette Štefánková: „Návyky ľudí v obchodoch sa menia. Viacerí potravinári a obchodníci siahajú v čase zdražovania po lacnejších výrobkoch s nižšou pridanou hodnotou.“
Andrej Bálint: „Výživový poradca hovorí, že zdravie si vieme udržať aj pri šetrení, ak zvolíme správnu náhradu.“
Barbora Šišoláková, redaktorka: „Cenovky na potravinách sú oproti minulému roku v priemere o šestnásť percent vyššie. Aj preto začínajú ľudia vyhľadávať lacnejšie varianty.“
Emil Macho, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory: „Napríklad kuracie rezne alebo kuracie prsia, pri tých zaznamenáme zníženie objednávok a oveľa viacej ľudia preferujú napríklad teraz krídelká, kuracie stehná, a to sú veci, ktoré sú samozrejme lacnejšie.“
Daniel Molnár, riaditeľ Únie hydinárov Slovenska: „Je jednoznačne orientácia na tie jednotlivé akcie. Keď sú tie kuracie rezne v akcii, tak kupuje viac tie kuracie rezne.“
Barbora Šišoláková: „Zmeny nákupného správania vidia potravinári aj pri mliečnych výrobkoch. Ešte vlani ste mohli tradičné maslo zohnať v akcii za euro tridsať, dnes je ho ťažké kúpiť pod tri eurá.“
Daniel Molnár: „U mliečnych výrobkov ľudia oveľa menej napríklad začínajú kupovať maslo, viacej sa začínajú orientovať napríklad na nejaké margaríny alebo nátierky.“
Nadežda Machútová, prezidentka Zväzu obchodu SR: „Margarín sme zaznamenali hlavne na východe, že sa častejšie kupuje na úkor masla, ale napríklad v niektorých regiónoch stojí olej na pultoch a kupuje sa prevažne bravčová masť.“
Radek Látal, výživový poradca: „Bravčová masť je bohatým zdrojom nasýtených tukov, takže ono vymeniť tie zdravšie druhy tých rastlinných olejov práve za tieto nasýtené tuky môže mať nepriaznivý vplyv na zdravie srdca a ciev a celkovo zvyšovať riziko práve ochorení, ako je infarkt alebo mŕtvica.“
Barbora Šišoláková: „Odborník na výživu hovorí, že šetrenie na potravinách nemusí ísť na úkor zdravia. Ľuďom odporúča, aby drahé potraviny len správne nahradili. Uvádza to na príklade ovocia.“
Radek Látal: „Čo je dôležité, tak skutočne nevyraďovať celé tie skupiny potravín, ale vyprať si práve z nich tie, ktoré sú lacnejšie, napríklad nepotrebujeme stále jesť nejaké jahody, môžeme si kúpiť jablká.“

Barbora Šišoláková: „Predseda najväčšej poľnohospodárskej komory očakáva, že inflácia pri potravinách sa v tomto roku priblíži k dvadsaťpercentnej hranici, čo môže problém potravín s nižšou pridanou hodnotou v nákupných košoch ešte viac prehĺbiť.“

Zdroj: [21.06.2022; RTVS Jednotka; Správy RTVS; 19:00; R / Janete Štefánková]