Křetínský s Tkáčom majú na dosah obchody Metro

EP Global Commerce Daniela Křetínského a Patrika Tkáča má v krátkom čase výrazne zvýšiť svoj podiel v známej nemeckej sieti.
EP Global Commerce Daniela Křetínského a Patrika Tkáča má v krátkom čase výrazne zvýšiť svoj podiel v známej nemeckej sieti.
Vladimíra Púpavová
Bratislava - Jeden patrí medzi najbohatších Čechov, druhý sa pohybuje v rovnakej kategórii na Slovensku. Oboch ich už v minulosti spájali rozsiahle podnikateľské aktivity. Vlani spolu cez firmu EP Global Commerce vstúpili do nemeckej Metro AG. Aktuálne v nej ovládajú 10,9 percenta. A teraz chcú ísť ďalej. Patrik Tkáč a Daniel Křetínský majú mať na dosah zvýšenie podielu, prípadne prebranie Metra ako takého. Ako informovala agentúra Reuters, Křetínského a Tkáčov podnik vykonáva finančné a ďalšie prípravy, aby mohol oznámiť svoju ponuku zrejme už v marci. Termín závisi okrem iného od súčasných rokovaní s ďalšími akcionármi. Česko-slovenská dvojka mala doteraz opciu na zvýšenie podielu na 30 až 31,5 percenta. Ak by však chceli mať viac ako tretinu firmy, museli by podľa nemeckého práva urobiť ponuku na prevzatie celej spoločnosti. O to sa podľa informácií HN teraz hrá. K rokovaniam sa firma v súčasnosti nevyjadrujú. Naposledy ich ďalší postup v Nemecku kamenotoval Daniel Křetínský vlani v auguste. Okrem iného povedal, že „naším zámerom je opčnú lehotu využiť na potvrdenie nášho presvedčenia, že budeme ako akcionári schopní pozitívne prispieť k rozvoju spoločnosti Metro. Ak sa tento predpoklad vyplní, opciu na kúpu ďalšieho podielu využijeme. Nevylučujeme ani akvizíciu akcií spoločnosti od ďalších akcionárov." Metro na Slovensku prevádzkuje šesť predajní. Na európskom trhu je štvorkou vo svojom segmente. „Nebojím sa, že prípadná zmena vlastníckej štruktúry by mala priamy vplyv na slovenský trh," reagoval na možné zmeny prezident Zväzu obchodu SR Martin Katriak. Od piatka, keď sa začalo o zmenách špekulovať, akcie firmy narástli o 6,5 percenta.
Tkáč s Křetínským chcú mať podľa informácií agentúry Reuters vplyv na zloženie predstavenstva a dozornej rady, ale nemajú záujem výraznejšie meniť kapitálovú štruktúru Metra, najmä pokiaľ ide o pomer vlastného imania a dlhu a o dividendovú politiku. „Bol by nezmysel, ak by sa snažili zásadne zmeniť úspešný biznis model, a tým obchodný reťazec Metro jednoznačne je," tvrdí odborník na zahraničný obchod Filip Novotný. Ten upozorňuje, že kombinácia týchto dvoch biznismenov bude pre nemecké úrady zárukou, že nejde o takzvanú špekulatívnu kúpu. Tej sa podľa Novotného nemecké úrady obávajú najviac. „Ak sa naozaj rozhodli, že v Metre preberú kormidlo, nemyslím si, že ich stopne akýkoľvek nemecký úrad," hovorí Novotný. Tiež upozorňuje, že ak by tento obchod bol úspešný, zaradil by sa medzi najvýznamnejšie európske predaje. Medzinárodný obchodný reťazec Metro, ktorého trhová kapitalizácia v súčasnosti dosahuje 5,2 miliardy eur, je štvrtý najvýznamnejší hráč v rámci Európy.
Krok za krokom
Spoločnosť EPGC vstúpila do nemeckej firmy prvýkrát vlani v auguste. Koncom minulého septembra uviedla, že svoj podiel v spoločnosti Metro AG zvýšila na 10,9 percenta a cez opčné kontrakty Tkáč a Křetínský ovládajú 20,59 percenta hlasovacích práv nemeckej spoločnosti. Opcia vyprší v júni tohto roku, ale môže byť o tri mesiace predĺžená. „Vážime si, že sme sa mohli stať významnými akcionármi spoločnosti Metro," povedal ešte minulý rok Daniel Křetínský o kúpe čiastočného podielu v Metre. „Pokiaľ ide o opciu na kúpu ďalšieho podielu spoločnosti Haniel, naším zámerom je opčnú lehotu využiť na potvrdenie nášho presvedčenia, že budeme ako akcionári schopní pozitívne prispieť k rozvoju spoločnosti Metro. Ak sa tento predpoklad vyplní, opciu na kúpu ďalšieho podielu využijeme. Nevylučujeme ani akvizíciu akcií spoločnosti od ďalších akcionárov," uviedol vtedy Křetínský. Prekročenie limitu 30 percent podľa nemeckého práva znamená povinnosť urobiť ponuku na prevzatie celej spoločnosti, Křetínský s Tkáčom však môžu tiež prísť s dobrovoľnou ponukou. Spoločnosť Metro so značkou Metro Cash & Carry má v 25 krajinách podľa svojho webu viac než 760 obchodov a zamestnáva vyše stotisíc ľudí. Obsluhuje pritom asi 21 miliónov zákazníkov. Pod značkou Real firma prevádzkuje v Nemecku 280 predajní a pracuje pre ňu viac ako 34-tisíc ľudí. V Slovenskej republike je skupina Metro zastúpená od roku 1997. Jej divízia Makro Cash & Carry SK prevádzkuje na Slovensku šesť veľkoobchodných centier. Zamestnáva viac ako tisíc Slovákov.
EP Global Commerce
Spoločnosť EP Global Commerce vlastnia len dvaja investori. Daniel Křetínský, ktorému patrí 53 percent spoločností, a Patrik Tkáč, ktorému patrí ďalších 47 percent. Firma bola oficiálne založená v júni 2018 a sídli v Mníchove. Dve dcérske spoločnosti EPGC I a EPGC II bolí založené na akvizíciu akcií spoločnosti Metro AG, ktoré pôvodne vlastnili spoločnosti Haniel a Ceconomy. Patrik Tkáč je spoluzakladateľom a spoluvlastníkom skupiny spoločností J&T, medzinárodného poskytovateľa finančných a privátnych bankových služieb a investičnej skupiny, podnikajúcej najmä v Česku a na Slovensku. Daniel Křetínský je hlavným akcionárom, predsedom a generálnym riaditeľom spoločnosti Energetický a priemyselný holding, medzinárodnej energetickej a infraštruktúrnej skupiny so sídlom v Českej republike. Týchto dvoch akcionárov spája dlhoročný vzťah, lebo obaja boli pôvodne zapojení do skupiny J&T a mnoho rokov pôsobili ako spoluvlastníci EPH.

Zdroj: [22.01.2019; Hospodárske noviny; Titulná strana; s. 1,10; Vladimíra Púpavová]
Foto: Spoločnosť EP Global Commerce má údajne záujem o pokračovanie nákupu ďalších akcií medzinárnodného obchodného reťazca Metro.