Hnutie Sme rodina sa vybralo smerom k socializmu. Stáva sa ľavicovejším ako Smer či Hlas (ekonomický výber)

Viceprezident Zväzu obchodu Filip Kasana protiinflačnú garanciu hodnotí pozitívne. Podľa jeho slov obchodníci vložili do tejto iniciatívy vlastnú zodpovednosť a reputáciu a pristúpili k nej naozaj seriózne s výberom širokej palety základných potravín.

Sme rodina chce začať konkurovať obchodným reťazcom. Štát by mal pomôcť vybudovať spracovateľské kapacity pre našich agropotravinárov.
Prinášame vám prehľad najdôležitejších udalostí za uplynulé dni v slovenskej a svetovej ekonomike. Súhrn pripravil reportér ekonomickej redakcie Martin Odkladal.
Hnutie Borisa Kollára sa rozhodlo v rámci predvolebného súboja obehnúť Smer a Hlas zľava: Sme rodina stavilo pred voľbami na socialistickú rétoriku a ide ešte ďalej, ako to robia strany Smer a Hlas.
V nedeľnej diskusnej relácii O 5 minút 12 na RTVS vyhlásil bývalý minister práce Milan Krajniak (Sme rodina), že štát by mal mať vlastné maloobchodné a veľkoobchodné prevádzky, aby zaistil pre občanov lacné potraviny. Podľa exministra by mal štát zároveň zabezpečiť, že prevezme hypotéku od občanov, ak ju nebudú vedieť z objektívnych dôvodov splácať.
K štátnym bytom a štátnej lízingovke, ktoré Boris Kollár zatiaľ neúspešne presadzuje už roky, tak pribudli ďalšie etatistické projekty.
Tieto predvolebné sľuby uviedol na pravú mieru ďalší člen hnutia Jaroslav Karahuta, ktorý tvrdí, že podstatou ich návrhu nie je vytvorenie priamej konkurenciu obchodným reťazcom. “My nechceme teraz stavať úplne nové obchody v mestách. Podstatou je vybudovanie celého výrobno-dodávateľského reťazca v rámci agropotravinárskeho sektora,” vysvetlil.
Podľa Karahutu je po celom Slovensku mnoho schátraných bývalých poľnohospodárskych družstiev, kde by sa dali za pomoci štátu vybudovať spracovateľské kapacity, na základe ktorých by vznikli aj odbytové družstvá. Práve vďaka takýmto združeniam sa dnes dokážu aj menší farmári a potravinári dostať na pulty obchodných reťazcov.
Ako ďalej hovorí, štát by v tomto smere nehral hlavnú rolu. Tá by bola na súkromných firmách, ktoré by za pomoci zvýhodnených podmienok a úverov investovali do takýchto spracovateľských kapacít. Naši farmári by tak boli konkurencieschopnejší a zároveň by mohli predávať za lepšie ceny.
Čo sa týka prevádzky obchodných predajní, Karahuta uviedol, že štát by ich mal primárne riešiť tam, kde žiadne nie sú. Mal tým na mysli takzvané potravinové púšte, teda regióny s malými obcami, kde nie sú žiadne obchody s potravinami.
Politológ Tomáš Koziak hodnotí návrhy Sme rodina ako istý návrat do socializmu. “Ide o typický štátny paternalizmus, keď sa štát stará o občana v mnohých oblastiach,” hovorí.
Koziak je presvedčený, že na časť voličov takéto návrhy určite zapôsobia. Podobné to bolo aj v prípade štátnych bytov. Síce sa zatiaľ nepostavila ani jedna bytovka, ale to istej skupine obyvateľov neprekáža a chcú uveriť, že sa o nich postará štát.
Marketingová akcia obchodníkov by mala pokračovať ďalej: Protiinflačná garancia, s ktorou prišli v marci obchodné reťazce, by sa nemala skončiť v polovici júna. Táto akcia pravdepodobne bude pokračovať aj v nasledujúcich mesiacoch. Vyplýva to zatiaľ z predbežných vyjadrení obchodníkov.
Viceprezident Zväzu obchodu Filip Kasana protiinflačnú garanciu hodnotí pozitívne. Podľa jeho slov obchodníci vložili do tejto iniciatívy vlastnú zodpovednosť a reputáciu a pristúpili k nej naozaj seriózne s výberom širokej palety základných potravín.
“Je potrebné rozlišovať, že garancia sa týka režimu bežných cien, takže sa zároveň i naďalej realizuje cenovo najvýhodnejší akciový predaj, ktorý je však obmedzený kratšími časovými intervalmi,” uviedol Kasana. Základné potraviny, ak nie sú v akcii, sa predávajú podľa bežného cenníka, a tak má táto garancia podľa Kasanu pre spotrebiteľov svoje opodstatnenie.
Protiinflačnej garancii sa Aktuality.sk venovali v tomto článku.
Nákupy a tankovanie sa postupne úplne zmenia: S nástupom elektromobility sa zmení aj spôsob tankovania, respektíve dobíjanie energie. Čoraz viac motoristov nebude chodiť na čerpacie stanice, ale energiu si načerpajú pred obchodným domom či hypermarketom počas nakupovania.
Práve na tento trend teraz stavajú obchodné reťazce a začínajú budovať nabíjacie stanice pri svojich prevádzkach. Ako píše portál HNonline.sk, nejde však o lacnú záležitosť. Najlacnejšie takéto zariadenie stojí 6-tisíc eur, pričom najvýkonnejšie nabíjačky pre elektromobily stoja až 130-tisíc eur. Už v tomto roku by mali najväčší obchodníci na slovenskom trhu sprevádzkovať niekoľko desiatok nabíjacích staníc pred svojimi prevádzkami.
Číslo týždňa
Dynamika rastu spotrebiteľských cien po dvoch rokoch začala spomaľovať, v apríli sa tento trend prejavil konečne aj pri potravinách. Úroveň rastu cien pri bývaní s energiami sa vrátila na hodnoty z januára minulého roka, ceny pohonných hmôt sú o desatinu lacnejšie ako pred rokom. Medziročná inflácia za apríl tak dosiahla hodnotu + 13,8 percenta.
Graf týždňa
Priemyselná produkcia v treťom mesiaci sa výrazne prepadla v rámci celej EÚ, ako aj eurozóny. Oproti februáru priemysel v eurozóne klesol až o 4,1 percenta.
Video týždňa
Po obrovskom neúspechu s progresivistickou reklamou na pivo Bud Light sa do rovnakého boja pustil aj ďalší výrobca zlatistého moku. Kanadsko-americký konkurent Molson Coors so svojou značkou piva Miller Lite to skúša s podobnou feministickou propagáciou. Ako to asi môže dopadnúť v tomto prípade?
Zahraničie
Reuters: Nemecké energetické firmy Sefe a Uniper vyplatili niektorým svojim obchodníkom miliardové odmeny za rok 2022. Pritom tieto spoločnosti musel vlani zachraňovať štát. Nemecká vláda im totiž poskytla finančnú pomoc v dôsledku ruského zastavenia dodávok zemného plynu do Nemecka.
Vláda v Berlíne doteraz poskytla spoločnostiam Sefe a Uniper kapitálové injekcie a pôžičky v hodnote približne 26 miliárd eur po tom, ako utrpeli rekordné straty. Dôvodom boli nákupy zemného plynu za rekordné ceny, aby nahradili stratené dodávky z Ruska, ktoré bolo pred vojnou na Ukrajine najväčším dodávateľom plynu do Nemecka.
Vyplácanie odmien po záchrane energetických spoločností na jednej strane vyvoláva otázky týkajúce sa využívania peňazí daňových poplatníkov, ale zároveň poukazuje na ich potrebu udržať si konkurencieschopnosť. Sefe (Securing Energy for Europe) aj Uniper museli v rámci záchranných opatrení súhlasiť s platovými limitmi pre svoje predstavenstvo, no stropy na odmeny sa nevzťahujú na všetkých zamestnancov.
Jeden zo zdrojov uviedol, že 200 obchodníkov Sefe v Londýne dostalo odmeny za stovky miliónov dolárov. Podľa neho obchodníci na stredných pozíciách dostali každý 5 až 7 miliónov amerických dolárov (4,59 – 6,43 milióna eur).
Oenergetice.cz: Aj ďalšia zahraničná správa sa týka nemeckého energetického trhu. Tamojší minister hospodárstva Robert Habeck predstavil svoj návrh cenotvorby elektriny pre priemysel. Energeticky náročné podniky na nemeckom trhu by mali dostávať štátne dotácie vo výške desiatok miliárd eur, aby sa im znížili náklady na energie.
Podniky sa však musia zaviazať k dekarbonizácii a zotrvaniu na nemeckom trhu. Minister zatiaľ nemá podporu svojich koaličných partnerov, a tak bude musieť hľadať spojencov.
Ako vyplýva z návrhu, nemecké priemyselné podniky majú získať prístup k lacnej elektrine z veterných elektrární na mori, a to pomocou aukcií. K tomu sa však firmy dostanú najskôr v rokoch 2029 až 2030. Počas prechodného obdobia navrhuje ministerstvo hospodárstva zastropovanie cien silovej elektriny vo výške 6 centov z kWh.
Očakávané udalosti
Budúcnosť slovenských regiónov
Združenia samosprávnych krajov SK 8 dnes (16. 5.) organizuje konferenciu pod názvom Rozvoj regiónov v čase kríz.
Akých zamestnancov chcú firmy?
Portál Profesia.sk na dnešnej tlačovej konferencii odprezentuje výsledky prieskumu spomedzi zamestnávateľov, v ktorom firmy uvádzali svoje požiadavky na zamestnancov.


Zdroj: [16.05.2023; aktuality.sk; Ekonomika; 12:00; Martin Odkladal]
FOTO:  Poslankyňa NR SR Eva Hudecová, minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak, predseda NR SR Boris Kollár a poslankyňa NR SR Petra Hajšelová (všetci Sme rodina)