Envirorezort nevylučuje rozšírenie zálohovania o ďalšie obaly

K rozšíreniu systému zálohovania by mohlo prísť po roku 2025. Odpadové firmy upozorňujú, že týmto úvahám musia predchádzať dopadové analýzy.  

Zálohovanie PET fliaš a hliníkových obalov funguje na Slovensku len od januára. Prechodné obdobie, keď sa ešte na pultoch obchodov mohli objavovať aj nezálohované obaly, sa skončilo v júli. Celý systém sa do značnej miery ešte len rozbieha. Ministerstvo životného prostredia ale už dnes naznačuje, že by sa v budúcnosti mohol rozšíriť.
Ako prvý o tejto možnosti hovoril štátny tajomník Michal Kiča pre Televíziu Markíza ešte v auguste. Tlačový odbor rezortu neskôr pre EURACTIV Slovensko potvrdil, že rozšírenie nevylučuje.
„Ministerstvo životného prostredia nevylučuje rozširovanie zálohovania plastových obalov o ďalšie skupiny obalov. Po úspešnom zabehnutí zálohového systému v rámci nápojových obalov sa nápojový sektor môže stať inšpiráciou aj pre ďalšie potravinové odvetvia,” uviedlo ministerstvo.
Ministerstvo odmietlo špecifikovať, čo si pod „ďalšími potravinovými odvetviami” predstavuje. V zahraničí sú bežné zálohové systémy pre nevratné sklenené alebo kartónové obaly. Ako však v rozhovore z jari uviedla riaditeľka pre komunikáciu Správcu zálohového systému Lucia Morvai, „rozšírenie si bude vyžadovať ďalšie investície a vývoj systému”.
Je pritom otázne, či rozšírenie o ďalšie prúdy obalov bude dávať ekonomický a environmentálny zmysel.
Odborná obec je skeptická
Zálohovanie má významný vplyv na systém triedeného zberu. Zo žltých nádob na plastový odpad už zmizlo veľké množstvo PET fliaš, ktoré ľudia po novom vracajú. To je rana pre zberné dvory, ktoré PET fľaše predtým predávali recyklátorom. Akékoľvek rozšírenie systému triedený zber opäť zasiahne.
Organizácie rozšírenej zodpovednosti výrobcov (OZV), ktoré financujú separovaný zber v samosprávach, v diskusiách o rozšírení preto vyzývajú na opatrnosť.
„Úvahám o rozšírení systému zálohovania o ďalšie prúdy odpadu by mala predchádzať nielen odborná diskusia, ale aj dôsledná analýza dopadov na triedený zber a životné prostredie, ako aj analýza vynaložených nákladov výrobcov,” uviedla pre EURACTIV Slovensko Katarína Kretter z OZV ENVI-PAK.
Michal Sebíň z OZV NATUR-PACK uviedol, že ho vyjadrenia Michala Kiču o rozšírení prekvapilo, „keďže v minulosti zástupcovia ministerstva životného prostredia niekoľkokrát verejne deklarovali, že sa zálohovanie nebude rozširovať.” Ak sa tak stane, malo by podľa neho „prísť ku komplexnému posúdeniu celého triedeného zberu a postaviť si otázku, či má triedený zber daného prúdu odpadu ešte environmentálny a ekonomický zmysel.”
„Osobne dnes nevidím ďalšiu komoditu, ktorá by mala potenciál na vytvorenie komplexného zálohového systému,” dodal Sebíň.
Podľa Kataríny Kretter má v súčasnosti „zmysel sústrediť pozornosť a úsilie na také druhy odpadov, ktoré zatiaľ nie sú pokryté rozšírenou zodpovednosťou výrobcov, a pritom tvoria signifikantný podiel v komunálnom odpade, ako napríklad textil.”
Najskôr 2025
Ministerstvo životného prostredia aj Správca systému zálohovania uisťujú, že prvoradým cieľom zostáva zabezpečiť bezproblémové fungovanie a úspešný nábeh. Zálohovanie funguje iba deväť mesiacov, pričom sa zaviedlo  v pomerne krátkom čase – za desať mesiacov od výberu správcu.
„Systém funguje necelých osem mesiacov a jeho cieľom je podľa zákonu dosiahnuť 90-percentnú návratnosť do roku 2025. Toto bude vyžadovať množstvo práce, pretože zálohový systém je potrebné stabilizovať v plnom rozsahu a neustále vylepšovať, aby bol pohodlný a dostupný pre obchodníkov, výrobcov, ale aj pre slovenských občanov,” napísal tlačový odbor vo vyjadrení.
Rok 2025 je dôležitý, keďže ide o prvý míľnik systému. Návratnosť 90 percent PET fliaš zároveň nie je iba slovenským, ale aj celoeurópskym cieľom. Slovensko si ho však stanovilo na rok 2025, zatiaľ čo Európska komisia na rok 2030.
Aj Morvai priznáva, že v systéme ešte zostáva veľa práce. „Celý rok 2022 okrem riadneho chodu prebieha aj implementácia nových procesov. Nasledujúce roky využijeme na rozvoj existujúceho systému, najmä na rozšírenie siete, aby bol systém pohodlný dostupný, dostatočne motivačný pre spotrebiteľov a aby sme my splnili požadované ciele návratnosti do roku 2025,” skonštatovala Morvai.
„Minimálne do tohto obdobia nevidím priestor na rozširovanie systému o ďalšie obalové prúdy, aby sme neohrozili to, čo sa úspešne rozbieha,” dodala.

Zdroj: Autor: Michal Hudec | EURACTIV.sk, 12.9.2022
Foto_ zdroj: TASR/Jaroslav Novák.