Do Bratislavy sa vracia náš staronový reťazec

V hlavnom meste vznikne vlajková predajňa známej siete. Získala atypické priestory v top lokalite a otvorí v priebehu pár mesiacov.
V hlavnom meste vznikne vlajková predajňa známej siete. Získala atypické priestory v top lokalite a otvorí v priebehu pár mesiacov.
Bratislava – „A kde je vlastne náš brat? Išiel po med do Jednoty,“ rozprávajú sa umelým dunivým hlasom dva veľké medvede v reklame z roku 1979. Pomalé zábery sprevádza piskľavá, veselo znejúca hudba a neprirodzene spomalené zaostrenie na fľaše s medom. Socialistické zriadenie sa vtedy takto snažilo propagovať predaj zdravej pochúťky v jednej z kľúčových celonárodných sietí obchodov. Jednota bola takmer v každej obci v Československu i vo veľkých mestách. Značka, ktorá má vyše storočnú tradíciu, prežila aj zmenu spoločenského zriadenia a aj reklamy má na vyššej (dokonca oceňovanej) úrovni. Sortiment dnes propaguje bača spolu s honelníkom a rozkošným čuvačom.
Veľkolepý návrat do hlavného mesta
No paradoxom je, že hoci dnešná Coop Jednota má na Slovensku okolo 2 300 predajní, Bratislavčania akcie z obľúbených šotov využiť nemôžu. V hlavnom meste značka už roky prítomná nie je. Výnimkou sú len dve maličké predajne, ktoré v metropole nenápadne prevádzkuje dunajskostredská odnož reťazca. To sa však podľa zistení HN čoskoro zmení a slovenská sieť má byť v Bratislave opäť viditeľnou značkou. Coop Jednota Nové Zámky tu plánuje otvoriť veľký supermarket. Pôjde o vlajkovú predajňu a nachádzať sa bude v nákupnej zóne, ktorá je súčasťou nového Národného futbalového štadióna. Informáciu HN potvrdil aj šéf Štefan Mácsadi, šéf predstavenstva novozámockej Coop Jednoty. Podľa neho sprevádzkujú na Tehelnom poli predajňu s rozlohou 1 800 štvorcových metrov. „Máme už podpísanú zmluvu, k otvoreniu príde pravdepodobne v júni,“ spresňuje Mácsadi.
Rešpekt pred zákazníkom a lukratívne miesto
Novozámocká Coop patrí k najväčším „jednotám“ na Slovensku. Má 108 predajní v okresoch Nové Zámky, Levice a Komárno. A teraz si trúfa na hlavné mesto. „Samozrejme, máme aj rešpekt. Nákupné správanie a preferencie zákazníkov sú tu iné,“ hovorí Mácsadi. Do karát im podľa jeho slov hrá lokalita, prítomnosť bytovej výstavby, štadióna a rušnej Bajkalskej ulice. Vstup reťazca na štadión potvrdil aj šéf developmentu skupiny Grafobal Group Pavel Komorník. „Bude tam jedna z najväčších predajní Coop Jednota, s headlinom Coop sa vracia do Bratislavy. Som rád, že sme sa takto dohodli,“ potvrdil pre HN.
Ďalší smer: shopping centrá
Nový supermarket zrejme nebude jedinou expanznou aktivitou novozámockého družstva. „Rokujeme aj s dvomi nákupnými centrami v Bratislave,“ uviedol. O ktoré miesta ide, spresniť odmietol, no majú byť v odlišných častiach hlavného mesta. Podľa analytika trhu Ľubomíra Drahovského je návrat značky dobrým ťahom. „V metropole je predsa veľká kúpna sila,“ zdôrazňuje. No zároveň upozorňuje, že veľa dobrých či kľúčových lokalít je obsadených inými hráčmi. „Z tohto pohľadu je veľkou výhrou, že sa im podarilo získať priestory na štadióne,“ dodáva Drahovský.
Najsilnejší reťazec so slovenským kapitálom
Jednota z hlavného mesta odišla v roku 2010, keď sa Coop Jednota Bratislava pridružila ku konkurenčnej aliancii obchodov CBA. Zmizli teda desiatky predajní. To však systému spotrebných družstiev z celoslovenského hľadiska zásadne neuškodilo. Vlani dosiahli kumulovaný maloobchodný obrat 1,62 miliardy eur. V porovnaní s rokom 2020 to bolo viac o tri percentá a ide o číslo porovnateľné s tržbami Lidla, Tesca či Kauflandu. „Je to najsilnejší reťazec podložený slovenským kapitálom,“ zdôrazňuje Drahovský s tým, že podľa neho má rokmi vybudovanú filozofiu. Novozámocká Jednota je, spoločne s krupinskou, najväčšou v krajine, zisk sa im minulý rok zvýšil na 2,6 milióna eur pri tržbách 125 miliónov eur. Krupinská zarobila vyše troch miliónov eur.
Samozrejme, máme aj rešpekt. Nákupné správanie a preferencie zákazníkov sú tu iné.
Štefan Mácsadi, šéf predstavenstva novozámockej coop Jednoty

Zdroj: [04.11.2022; Hospodárske noviny; Firmy & Financie; s. 10; František Kvarda]
Foto_zdroj: JANDL