Ďalší z receptov proti plytvaniu či inflácii

Regály so zlacnením tovarom sú v čase zdražovania atraktívnejšie ako kedysi. Od júla na nich pribudnú aj potraviny, ktorým skončila minimálna doba trvanlivosti. Obchody ich dnes ponúkajú iba charitám, po novom to bude inak. Ľuďom v núdzi to môže pomôcť.

Viliam Stankay, moderátor: „Regály so zlacnením tovarom sú v čase zdražovania atraktívnejšie ako kedysi. Od júla na nich pribudnú aj potraviny, ktorým skončila minimálna doba trvanlivosti. Obchody ich dnes ponúkajú iba charitám, po novom to bude inak. Ľuďom v núdzi to môže pomôcť.“
Barbora Šišoláková, redaktorka: „Múka, ryža, cestoviny, kakao či rastlinné konzervy - trvanlivé potraviny po dátume minimálnej trvanlivosti dnes obchody nesmú predávať. Od prvého júla sa to zmení, no mnohí zákazníci sú voči nim skeptickí. Kúpili by ste si takúto potravinu?“
Opýtaný: „Nie. Keď to je vyznačené, že má nejakú trvanlivosť, tak asi to má nejaký dôvod.“
Opýtaná: „Ja som zástanca skôr takého že do trvanlivosti.“
Opýtaná: „Sledujeme tie dátumy, viete, a my to nekupujeme. My budeme len dobré potraviny kupovať.“
Barbora Šišoláková: „Obchodníci ubezpečujú, že takéto potraviny sú zdravotne nezávadné. Dátumom minimálnej trvanlivosti iba definuje obdobie, počas ktorého je potravina v najkvalitnejšom stave.“
Nadežda Machútová, prezidentka Zväzu obchodu SR: „Môže byť ona trochu znížená, aj na to musí byť spotrebiteľ upozornený. Ale naďalej plní všetky vlastnosti.“
Samuel Vlčan, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (nominant OĽaNO): „Je to trestuhodné, že takto plytváme s potravinami. Práve táto novela umožní, aby sa takýto tovar v lehote štyridsaťpäť dní dopredal.“
Barbora Šišoláková: „Obchodníci zároveň ubezpečujú charity, že o odbyt neprídu. Naďalej bude pre nich platiť predponukové právo. Zákazníkom budú takéto potraviny predávať za výpredajové ceny.“
Martin Krajčovič, predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu: „Nie je to teraz nejakým zásadným spôsobom, že teraz pôjde o nejaké veľké objemy, ale naozaj v tých niektorých regiónoch, kde nepôsobia charity, sa sociálne slabší ľudia dokážu dostať ku kvalitným zdravým potravinám aj takýmto spôsobom.“
Barbora Šišoláková: „Predaj potravín po dobe trvanlivosti je v niektorých európskych krajinách štandardom. Napríklad v susednom Česku funguje vyše pätnásť rokov celá sieť obchodov, ktoré predávajú výlučne tovar po dobe trvanlivosti alebo s končiacou dobou spotreby. Myslíte, že toto čaká časom aj Slovensko?“
Nadežda Machútová: „Ak ľudia budú čoraz viac siahať po takýchto potravinách, a to my uvidíme v tých obchodoch, možno niekto využije takýto biznis model a založí takúto sieť.“

Barbora Šišoláková: „Potravín, ktoré majú označenie spotrebujte do, sa novinka netýka. Ide totiž o rýchlo kaziaci sa tovar, napríklad mäso či mliečne výrobky.“

Zdroj: [26.05.2022; RTVS Jednotka; Správy RTVS; 19:00; Barbora Šišoláková / Viliam Stankay]