Ďalší z receptov proti plytvaniu či inflácii

Regály so zlacnením tovarom sú v čase zdražovania atraktívnejšie ako kedysi. Od júla na nich pribudnú aj potraviny, ktorým skončila minimálna doba trvanlivosti. Obchody ich dnes ponúkajú iba charitám, po novom to bude inak. Ľuďom v núdzi to môže pomôcť.
Viliam Stankay, moderátor: „Regály so
zlacnením tovarom sú v čase zdražovania atraktívnejšie ako kedysi. Od júla na
nich pribudnú aj potraviny, ktorým skončila minimálna doba trvanlivosti.
Obchody ich dnes ponúkajú iba charitám, po novom to bude inak. Ľuďom v núdzi to
môže pomôcť.“
Barbora Šišoláková, redaktorka: „Múka,
ryža, cestoviny, kakao či rastlinné konzervy - trvanlivé potraviny po dátume
minimálnej trvanlivosti dnes obchody nesmú predávať. Od prvého júla sa to
zmení, no mnohí zákazníci sú voči nim skeptickí. Kúpili by ste si takúto potravinu?“
Opýtaný: „Nie. Keď to je vyznačené, že má
nejakú trvanlivosť, tak asi to má nejaký dôvod.“
Opýtaná: „Ja som zástanca skôr takého že
do trvanlivosti.“
Opýtaná: „Sledujeme tie dátumy, viete, a
my to nekupujeme. My budeme len dobré potraviny kupovať.“
Barbora Šišoláková: „Obchodníci
ubezpečujú, že takéto potraviny sú zdravotne nezávadné. Dátumom minimálnej
trvanlivosti iba definuje obdobie, počas ktorého je potravina v najkvalitnejšom
stave.“
Nadežda Machútová, prezidentka Zväzu obchodu SR: „Môže byť ona trochu znížená, aj na to musí byť spotrebiteľ
upozornený. Ale naďalej plní všetky vlastnosti.“
Samuel Vlčan, minister pôdohospodárstva a
rozvoja vidieka SR (nominant OĽaNO): „Je to trestuhodné, že takto plytváme s
potravinami. Práve táto novela umožní, aby sa takýto tovar v lehote
štyridsaťpäť dní dopredal.“
Barbora Šišoláková: „Obchodníci zároveň
ubezpečujú charity, že o odbyt neprídu. Naďalej bude pre nich platiť
predponukové právo. Zákazníkom budú takéto potraviny predávať za výpredajové ceny.“
Martin Krajčovič, predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu:
„Nie je to teraz nejakým zásadným spôsobom, že teraz pôjde o nejaké veľké
objemy, ale naozaj v tých niektorých regiónoch, kde nepôsobia charity, sa
sociálne slabší ľudia dokážu dostať ku kvalitným zdravým potravinám
aj takýmto spôsobom.“
Barbora Šišoláková: „Predaj potravín po
dobe trvanlivosti je v niektorých európskych krajinách štandardom. Napríklad v
susednom Česku funguje vyše pätnásť rokov celá sieť obchodov, ktoré predávajú
výlučne tovar po dobe trvanlivosti alebo s končiacou dobou spotreby. Myslíte,
že toto čaká časom aj Slovensko?“
Nadežda Machútová: „Ak ľudia budú čoraz viac
siahať po takýchto potravinách, a to my uvidíme v tých obchodoch, možno niekto
využije takýto biznis model a založí takúto sieť.“
Barbora Šišoláková: „Potravín, ktoré majú
označenie spotrebujte do, sa novinka netýka. Ide totiž o rýchlo kaziaci sa
tovar, napríklad mäso či mliečne výrobky.“
Zdroj: [26.05.2022; RTVS Jednotka; Správy RTVS; 19:00; Barbora Šišoláková / Viliam Stankay]