Coop Jednota Nové Zámky spustila automat na zber jednorazových obalov

Povinné zálohovanie PET fliaš a plechoviek vstúpi do platnosti v roku 2022. Coop Jednota však vo vybraných prevádzkach spúšťa zálohovanie už v predstihu. Najnovšie sa do projektu zapojilo regionálne spotrebné družstvo Coop Jednota Nové Zámky, ktoré spúšťa zálohovanie ako prvý predajca v regióne.

Povinné zálohovanie PET fliaš a plechoviek vstúpi do platnosti v roku 2022. Coop Jednota však vo vybraných prevádzkach spúšťa zálohovanie už v predstihu. Najnovšie sa do projektu zapojilo regionálne spotrebné družstvo Coop Jednota Nové Zámky, ktoré spúšťa zálohovanie ako prvý predajca v regióne.
Zberný automat sa nachádza v obchodnom dome Coop Jednota na Hlavnom námestí v Nových Zámkoch. Zákazníci majú možnosť vyskúšať si funkčnosť automatu a vrátiť jednorazové obaly ešte pred oficiálnym spustením povinného zálohovania PET fliaš a plechoviek.

Zbierať sa budú i sklenené fľaše
Automat bude fungovať v tzv. duálnom móde – zbierať bude nielen plastové PET fľaše a plechovky, ale zároveň aj sklenené fľaše. Počas skúšobnej doby zákazníci za vratné obaly nedostávajú peniaze, pretože symbolický príspevok v hodnote päť centov bude určený na dobrú vec, družstvo ho venuje Regionálnemu edukačno-sociálnemu centru v Nových Zámkoch.„Motiváciou spotrebiteľov k recyklácii plastov sa snažíme bojovať proti vzniku veľkého množstva odpadu, ktorým dennodenne zahlcujeme planétu. Chrániť životné prostredie pre budúce generácie považujeme za svoju povinnosť, preto sme pristúpili k inštalácii zberných automatov už dnes,“ hovorí predseda predstavenstva Coop Jednoty Nové Zámky Štefan Mácsadi.
V predajni Coop Jednoty Nové Zámky je umiestnený recyklomat od spoločnosti Tomra. Spoločnosť očakáva, že sa v recyklomatoch po spustení zálohovania podarí zachytiť milióny plastových fliaš a odbremeniť tak životné prostredie od zbytočných plastov. „Tešíme sa, že môžeme byť súčasťou projektu už dnes a podporiť tak miestnu komunitu,“ uvádza Juraj Otta, komerčný riaditeľ spoločnosti Tomra Collection Slovakia.

Ako bude zálohovanie fungovať od roku 2022?
Spustenie skúšobnej prevádzky automatov predstavuje výhodu, pretože príprava na výkup jednorazových obalov a snaha o efektívne nastavenie systému dopomôže zabezpečiť do budúcnosti bezproblémový chod automatov. Po spustení povinného zálohovania PET fliaš a plechoviek bude systém fungovať v podobe takzvaného zálohového modelu – pri kúpe nápoja zaplatí zákazník 15 centov za obal a rovnakú sumu následne dostane naspäť po jeho vrátení. Legislatívna povinnosť zálohovania plastových obalov a plechoviek sa spustí od 1. 1. 2022. Zálohovanie sa stane povinným pre všetky obchody s predajnou plochou nad 300 m². V predajniach s menšou plochou bude zálohovanie dobrovoľné.
Coop Jednota Nové Zámky má v pláne do konca roka 2021 uviesť do prevádzky 54 zberných automatov od spoločnosti Tomra a 41 automatov od spoločnosti RVM Systems, a to celkovo v 78 mestách a obciach. Predpokladaná výška celej investície družstva predstavuje cca 1,6 milión eur.