Ceny potravín sú stabilizované

Filip Kasana, prezident Zväzu obchodu SR: " VERÍME, ŽE SITUÁCIA V OBLASTI CIEN POTRAVÍN OSTANE NAĎALEJ STABILIZOVANÁ A ROK 2024 BUDE V ZNAMENÍ OZDRAVNÝCH PROCESOV."
Prezident Zväzu obchodu
SR JUDr. Filip Kasana:
Členovia Zväzu obchodu
SR sú jednotní v názore, že záujem štátu o zabezpečenie najvýhodnejšej ponuky v
rámci predaja potravín by sa nemal sústrediť len na úroveň cien, ale v prvom
rade na kvalitu, pôvod a bezpečnosť potravín. V neposlednom rade by sa mal štát
snažiť o zabezpečenie dostupnosti potravín
na vidieku.
Ceny potravín
na Slovensku sa v roku
2023 postupne stabilizovali, k čomu prispel najmä pokles cien energií a
poľnohospodárskych komodít na svetových trhoch. „Vzhľadom na fakt, že vývoj na
trhoch v oblasti cien energií sa upokojil a inflácia má už niekoľko mesiacov
klesajúcu tendenciu, nepredpokladáme nepriaznivý vývoj spotrebiteľských cien
potravín v roku 2024. Veríme, že situácia v oblasti cien potravín ostane
naďalej stabilizovaná a rok 2024 bude v znamení ozdravných procesov. Nemožno
však vylúčiť prirodzené cenové pohyby, na ktoré má dosah množstvo externých
faktorov (burzové výkyvy, počasie, sezónnosť, úroda, choroby chovných zvierat a
ďalšie). Obzvlášť čerstvé tovarové kategórie sú citlivé na vývoj cien na svetovej burze a
sezónnosť,“ uvádza Filip Kasana, prezident Zväzu obchodu SR.
ODRAZIA SA ODVODOVÉ ÚĽAVY V CENÁCH?
Ceny energií sa dostali do normálu a naviac na základe
rozhodnutia vlády dochádza k predĺženiu tzv. odvodovej úľavy pre
zamestnávateľov, ktorá sa týka aj producentov potravín, preto obchodníci
prirodzene očakávajú premietnutie zníženia nákladovosti výroby v odbytových
cenách potravín. „Veríme, že sa tento krok vlády pozitívne prejaví v odbytových
cenách našich dodávateľov, ktoré sa budú môcť následne premietnuť do zníženia
spotrebiteľských cien na úrovni maloobchodu,“ hovorí F. Kasana. Odpustenie
odvodov v prospech potravinárov vníma Zväz obchodu
SR ako isté stabilizačné opatrenie v rámci fungovania agropotravinárskej
vertikály, no v záujme zvýšenia konkurencieschopnosti domácej potravinovej produkcie je
potrebné v rámci príslušných politík štátu nastaviť a realizovať koncepčné
opatrenia s dlhodobým efektom.
DÔRAZ NA KVALITU, PÔVOD A BEZPEČNOSŤ
Cena je nepochybne významným faktorom pri nákupnom
rozhodovaní väčšiny spotrebiteľov. Nie je však jediným. Dôraz a pozornosť vlády
by sa podľa slovenských obchodných sietí združených v ZO SR mala sústrediť
prioritne na kvalitu, pôvod a bezpečnosť potravín. Principiálne obchod nemá
problém s monitoringom cien, no prílišná snaha o čo najnižšie ceny potravín
môže vyvolať neprimeraný tlak na producentov, čo by sa mohlo odraziť v nižšej
kvalite produktov. „Uvedomujeme si, že spotrebitelia sú v tomto období obzvlášť
senzitívni na cenu, čo je prirodzeným vyústením dlhodobého vývoja, napriek tomu
si však myslíme, že v aktuálnej upokojenej situácii na trhu by cena nemala byť
jedinou veličinou, na ktorú by mal štát pri potravinách zameriavať svoju
prioritnú pozornosť v rámci realizácie príslušných politík. Kvalitné potraviny majú svoju hodnotu,“
zdôrazňuje F. Kasana. Zväz obchodu
SR sa nestotožňuje s relativizovaním hodnoty potravín s dôrazom na čo najnižšiu
cenu bez ohľadu na kvalitu, bezpečnosť a pôvod. Ponuka nízkej kvality za nízku
cenu, podporovaná silným marketingom, nezodpovedá podľa ZO SR záujmu
spotrebiteľov. „Skutočná hodnota pre spotrebiteľa by mala byť založená primárne
na náležitej kvalite produktu, od ktorej je odvodená primeraná cena. Poctivý
obchod vnímame ako ponuku kvalitnej slovenskej
produkcie za výhodnú cenu pre spotrebiteľa,“
dodáva Filip Kasana, prezident Zväzu obchodu
SR.
V SLOVENSKOM
MALOOBCHODE JE DOSTATOČNÁ KONKURENCIA
V oblasti maloobchodu s potravinami je na Slovensku mimoriadne silné konkurenčné prostredie,
ktoré zaručuje prirodzený trhový tlak na výšku cien, najmä na tovary
každodennej spotreby. Uvádza to aj inštitút INESS, podľa ktorého je v
slovenskom maloobchode dostatočné konkurenčné prostredie a regulačné zásahy
štátu do tvorby cien nie sú správnou cestou. Podľa analytika Martina
Vlachynského, INESS: „Častým, ale ničím nepodloženým obvinením maloobchodu býva
jeho nízka miera konkurencie na Slovensku. Toto tvrdenie je možné pomerne
jednoducho overiť pomocou takzvaného Herfindahl- Hirschman indexu (HHI). Index
meria mieru koncentrácie v odvetví a je oficiálne používaným analytickým
nástrojom mnohých národných protimonopolných úradov. Na účel výpočtu indexu sme
použili hodnotu tržieb ôsmich najväčších reťazcov na Slovensku za roky 2017 až
2022. HHI na Slovensku dosiahol v roku 2022 hodnotu 0,188 a ukazuje veľmi
vysokú mieru konkurencie.“ Tieto trhové mechanizmy fungovali aj v období
rastúcej inflácie, keď obchodníci nepremietli v plnej miere svoje zvýšené
náklady do spotrebiteľských cien, práve naopak, mali snahu tlmiť infláciu, aby
ich ponuka bola na trhu konkurencieschopná a základné potraviny zostali
dostupné pre všetkých.
DOSTUPNOSŤ POTRAVÍN A POTRAVINOVÉ PÚŠTE
Dostupnosť potravín je zásadným prvkom kvality života
obyvateľstva a túto úlohu by mal ako jednu z dôležitých priorít napĺňať štát.
„Limitovaný prístup k potravinám najmä v menších obciach do 500 obyvateľov
vnímame ako veľmi vážny a neustále narastajúci problém. Na slovenskom vidieku
pôsobia výlučne domáce obchodné siete a bez finančnej podpory štátu nie je
možné udržať tieto predajne prevádzkyschopné. Ide primárne o zachovanie
základnej občianskej vybavenosti. Oceňujeme, že vláda vo svojom programovom
vyhlásení uviedla záväzok legislatívne definovať zabezpečenie dostupnosti
potravín ako službu vo verejnom záujme a pevne veríme, že bude realizovať aj
súvisiace podporné opatrenia,“ dodáva F. Kasana. Zavedenie podporných,
dotačných mechanizmov zo strany štátu by určite pomohlo situáciu s
potravinovými púšťami riešiť a zvýšiť tak kvalitu života v dotknutom území.
***
VERÍME, ŽE SITUÁCIA V OBLASTI CIEN POTRAVÍN OSTANE
NAĎALEJ STABILIZOVANÁ A ROK 2024 BUDE V ZNAMENÍ OZDRAVNÝCH PROCESOV.
Zdroj: [14.02.2024; Obchod; Zväz obchodu Slovenskej republiky - www.biznis.sk; s. 18,19; redakcia]