Bilancia rezortu pôdohospodárstva pod vedením Gabriely Matečnej

Potravinový katalóg či zákon o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami. Aj takéto zmeny chcelo zaviesť počas posledných štyroch rokov ministerstvo pôdohospodárstva. Rezort pod vedením Gabriely Matečnej z SNS oba nápady aj zrealizoval. Po dvoch rokoch však pozastavil fungovanie potravinového katalógu. Systém si totiž vyžadoval ďalšie investície.

Karolína Lacová, moderátorka: “Potravinový katalóg či zákon o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami. Aj takéto zmeny chcelo zaviesť počas posledných štyroch rokov ministerstvo pôdohospodárstva. Rezort pod vedením Gabriely Matečnej z SNS oba nápady aj zrealizoval. Po dvoch rokoch však pozastavil fungovanie potravinového katalógu. Systém si totiž vyžadoval ďalšie investície.”
Lukáš Dzivý, redaktor: “Zákon o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami priniesol skrátenie lehoty splatnosti faktúr, či odstránil dodatočné poplatky. Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná si od toho sľubuje lepšie podmienky pre prvovýrobcov a spracovateľov potravín.”
Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva: “Tých nekalých obchodných praktík je definovaných viac ako 40 v zákone, ale máme aj tzv. generálnu klauzulu, ktorá hovorí o tom, že ak sú veľmi kreatívni obchodníci, vymysleli kadečo možno iné, ako nezaplatiť tú veľkú časť obchodnej marže, ktorí si berú obchodné reťazce dodávateľom, to znamená potravinárom, alebo poľnohospodárom, tak na to použijeme generálnu klauzulu.”
Lukáš Dzivý: "Práve to však považuje za problém Pavol Konštiak zo Zväzu obchodu."
Pavol Konštiak, Zväz obchodu: “To si ministerstvo pôdohospodárstva neskôr zmyslí, že je neprimeraná podmienka, tak to bude neprimeraná podmienka.”
Lukáš Dzivý: “Zákon kritizovala aj Jarmila Halgašová zo strany Sloboda a Solidarita.”
Jarmila Halgašová, SaS: “Povinnosť okamžitej úhrady pokuty ešte pred rozhodnutím o jej oprávnenosti, môže byť zneužiteľné.”
Lukáš Dzivý: "Pomôcť slovenským farmárom mal aj Potravinový katalóg. Školy, sociálne zariadenia či jedálne mali mať vďaka nemu čerstvé potraviny priamo z regiónov. Systém začal fungovať ešte v roku 2017 a z verejných zdrojov naň išlo približne 900-tisíc eur. Tento rok ho však pre nedostatok finančných prostriedkov pozastavili. Ministerka Gabriela Matečná však systému naďalej dôveruje."
Gabriela Matečná: “Tá myšlienka možno že predbehla troška dobu.”
Lukáš Dzivý: “Dúfa, že sa katalóg aj s pomocou ministerstva vnútra podarí znova spustiť. Šéfka rezortu Gabriela Matečná sa pred štyrmi rokmi zaviazala aj k podpore malých a stredných poľnohospodárov. Bývalý minister pôdohospodárstva Zsolt Simon pripúšťa, že takýto problém je na Slovensku už dlhšie.”
Zsolt Simon, exminister pôdohospodárstva: “Toto je maslo aj predchádzajúcej vlády, ale aj vlády pani ministerky. A podporujú sa veľkí, robia sa výkladné skrine, ale nie funkčný sektor. Hlavne prístup tých malých a mladých na trh je prebyrokratizovaný.”

Lukáš Dzivý: “Agrorezort však v tomto volebnom období spustil projekt Zelená nafta, ktorý slúži na podporu špeciálnej a špecializovanej rastlinnej či živočíšnej výroby. Od projektu sa očakáva ja zvýšenie konkurencieschopnosti slovenských farmárov.”

Zdroj: [10.12.2019; Rádio Slovensko; Rádiožurnál Slovenského rozhlasu; 12:00; Lukáš Dzivý / Karolína Lacová]