Aký je rozdiel medzi dátumom minimálnej trvanlivosti a dátumom spotreby? 

Viete, aký je rozdiel medzi dátumom minimálnej trvanlivosti a dátumom spotreby a prečo je dôležité ovládať tieto pojmy? Ak nie, tak tento blog je práve pre vás.
Viete, aký je rozdiel medzi dátumom minimálnej trvanlivosti a dátumom spotreby a prečo je dôležité ovládať tieto pojmy? Ak nie, tak tento blog je práve pre vás.
S dátumami minimálnej trvanlivosti a spotreby sa stretávame každý deň, no nie každý rozumie, čo presne predstavujú. Niektorí ľudia si myslia, že ide o to isté, čo však nie je pravda. Dátum minimálnej trvanlivosti potraviny je dátum, ktorý zaručuje, že dovtedy si daná potravina pri správnom skladovaní uchováva svoje špecifické vlastnosti. Uvádza sa slovami: „minimálna trvanlivosť do…“. Dátum minimálnej trvanlivosti sa označuje uvedením dňa, mesiaca a roka v tomto poradí a v nekódovanej forme; vzťahuje sa na potraviny s trvanlivosťou:
a) menej ako tri mesiace - postačuje uvádzať len deň a mesiac;
b) tri mesiace až 18 mesiacov - postačuje uvádzať len mesiac a rok;
c) viac ako 18 mesiacov - postačuje uvádzať len rok.
Dátum minimálnej trvanlivosti sa neuvádza vtedy, keď ide o čerstvé ovocie, čerstvú zeleninu, liehoviny a ostatné alkoholické nápoje s množstvom alkoholu najmenej 10 % objemu, všetky druhy hroznových vín a ovocných vín vrátane dezertných, aromatizovaných a sýtených. Neuvádza sa ani pri obdobných nápojoch vyrábaných z ovocia a hrozna, pekárskych výrobkoch, cukrárskych výrobkoch určených na spotrebu do 24 hodín po výrobe, jedlej soli (okrem soli s prísadami), cukri v pevnom stave, žuvačkách a podobných výrobkoch určených na žuvanie, octe a tiež zmrzline, ktorá sa uvádza na trh ako nebalená.
Dátumom spotreby sa označuje potravina, ktorá z mikrobiologického hľadiska podlieha rýchlej skaze, a preto môže v krátkom čase predstavovať bezprostredné nebezpečenstvo pre zdravie ľudí. Dátum spotreby potraviny sa uvádza slovami: „spotrebujte do…“ s uvedením dátumu alebo odkazu na príslušné miesto obalu, na ktorom je tento dátum uvedený. Dátum musí pozostávať najmenej z označenia dňa a mesiaca v uvedenom poradí, v nekódovanej forme. V označení takejto potraviny sa uvádza aj údaj o konkrétnych podmienkach skladovania.
Medzi dátumom minimálnej trvanlivosti a dátumom spotreby teda existujú rozdiely Pri dátume minimálnej trvanlivosti výrobca garantuje do daného dátumu udržanie textúry a chuti potraviny, avšak ani po uplynutí nehrozí konzumentovi zdravotné riziko. Inými slovami, aj po skončení dátumu minimálnej potraviny sa bavíme o stále jedlej potravine, hoci nie tak kvalitnej, ako keď je čerstvá.

Pri dátume spotreby sa už bavíme o rýchlo sa kaziacich potravinách, ktoré po konzumácii môžu spôsobovať určité zdravotné ohrozenie. Samozrejme, je veľmi dôležité, ako bola potravina skladovaná či prepravovaná, pričom výrobca si zväčša dáva určitú rezervu pri uvedení dátumu spotreby. Preto ak aj v obchode narazíte na zlacnenú potravinu, blížiacu sa ku koncu dátumu spotreby, nemusíte sa obávať.

Zdroj: [26.07.2018; Prievidzské ECHO; nezaradené; s. 8; PR-CL TP8308008]