Aký je rozdiel medzi dátumom minimálnej trvanlivosti a dátumom spotreby?
Aký je rozdiel medzi dátumom minimálnej trvanlivosti a dátumom spotreby?

Viete, aký je rozdiel medzi dátumom minimálnej trvanlivosti a dátumom spotreby a prečo je dôležité ovládať tieto pojmy? Ak nie, tak tento blog je práve pre vás.
Viete, aký je rozdiel medzi dátumom minimálnej
trvanlivosti a dátumom spotreby a prečo je dôležité ovládať tieto pojmy? Ak
nie, tak tento blog je práve pre vás.
S dátumami minimálnej trvanlivosti a spotreby sa
stretávame každý deň, no nie každý rozumie, čo presne predstavujú. Niektorí ľudia
si myslia, že ide o to isté, čo však nie je pravda. Dátum minimálnej
trvanlivosti potraviny je dátum, ktorý zaručuje, že dovtedy si daná potravina
pri správnom skladovaní uchováva svoje špecifické vlastnosti. Uvádza sa
slovami: „minimálna trvanlivosť do…“. Dátum minimálnej trvanlivosti sa označuje
uvedením dňa, mesiaca a roka v tomto poradí a v nekódovanej forme; vzťahuje sa
na potraviny s trvanlivosťou:
a) menej ako tri mesiace - postačuje uvádzať len deň a
mesiac;
b) tri mesiace až 18 mesiacov - postačuje uvádzať len
mesiac a rok;
c) viac ako 18 mesiacov - postačuje uvádzať len rok.
Dátum minimálnej trvanlivosti sa neuvádza vtedy, keď
ide o čerstvé ovocie, čerstvú zeleninu, liehoviny a ostatné alkoholické nápoje
s množstvom alkoholu najmenej 10 % objemu, všetky druhy hroznových vín a
ovocných vín vrátane dezertných, aromatizovaných a sýtených. Neuvádza sa ani
pri obdobných nápojoch vyrábaných z ovocia a hrozna, pekárskych výrobkoch,
cukrárskych výrobkoch určených na spotrebu do 24 hodín po výrobe, jedlej soli
(okrem soli s prísadami), cukri v pevnom stave, žuvačkách a podobných výrobkoch
určených na žuvanie, octe a tiež zmrzline, ktorá sa uvádza na trh ako nebalená.
Dátumom spotreby sa označuje potravina, ktorá z
mikrobiologického hľadiska podlieha rýchlej skaze, a preto môže v krátkom čase
predstavovať bezprostredné nebezpečenstvo pre zdravie ľudí. Dátum spotreby
potraviny sa uvádza slovami: „spotrebujte do…“ s uvedením dátumu alebo odkazu
na príslušné miesto obalu, na ktorom je tento dátum uvedený. Dátum musí
pozostávať najmenej z označenia dňa a mesiaca v uvedenom poradí, v nekódovanej
forme. V označení takejto potraviny sa uvádza aj údaj o konkrétnych podmienkach
skladovania.
Medzi dátumom minimálnej trvanlivosti a dátumom
spotreby teda existujú rozdiely Pri dátume minimálnej trvanlivosti výrobca
garantuje do daného dátumu udržanie textúry a chuti potraviny, avšak ani po
uplynutí nehrozí konzumentovi zdravotné riziko. Inými slovami, aj po skončení
dátumu minimálnej potraviny sa bavíme o stále jedlej potravine, hoci nie tak kvalitnej, ako keď je čerstvá.
Pri dátume spotreby sa už bavíme o rýchlo sa kaziacich
potravinách, ktoré po konzumácii môžu spôsobovať určité zdravotné ohrozenie.
Samozrejme, je veľmi dôležité, ako bola potravina skladovaná či prepravovaná,
pričom výrobca si zväčša dáva určitú rezervu pri uvedení dátumu spotreby. Preto
ak aj v obchode narazíte na zlacnenú potravinu, blížiacu sa ku koncu dátumu
spotreby, nemusíte sa obávať.
Zdroj: [26.07.2018; Prievidzské ECHO; nezaradené; s. 8; PR-CL
TP8308008]