Zväz obchodu: Obchod nemôže za problémy výrobcov potravín SR

Obchodníci združení vo zväze vždy podľa 1. viceprezidenta zväzu Pavla Konštiaka podporovali slovenských poľnohospodárov a domácich výrobcov potravín.  
Bratislava 21. februára (TASR) - Zväz obchodu (ZO) SR nesúhlasí s názorom, že k problémom slovenských výrobcov potravín podstatnou mierou prispievajú obchodníci. Uviedli to vo štvrtok na tlačovej konferencii prezident ZO SR Martin Katriak a 1. viceprezident zväzu Pavol Konštiak.
"S veľkým znepokojením sme preto prijali nedávne schválenie novely zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami, ktorá navodzuje takýto dojem," priblížil Katriak. 

Obchodníci združení vo zväze vždy podľa neho podporovali slovenských poľnohospodárov a domácich výrobcov potravín. "Udržiavali s nimi veľmi korektné obchodné vzťahy. Slovenské potravinárske výrobky ponúkali aj v čase, keď neexistoval tlak vlády SR," podčiarkol Katriak. Novela zákona o neprimeraných podmienkach v podobe, v akej bola schválená, však bude mať "vážny dosah na slovenských obchodníkov a slovenských potravinárov vôbec".
Zákon v podobe, v akej bol schválený, podľa Katriaka popiera základné princípy právneho štátu a demokratickej spoločnosti, na ktorých je právny poriadok SR postavený. Časti zákona priamo zavádzajú predbežnú vykonateľnosť neprávoplatných rozhodnutí vybraných správnych orgánov a priamo porušujú právo na spravodlivý proces.
Konštiak pripomenul, že uvedený zákon, ktorý má platiť od 1. apríla tohto roku, zavádza aj tzv. generálnu klauzulu neprimeranej podmienky, ktorej porušenie bude sankcionovateľné."Čo si Ministerstvo pôdohospodárstvo a rozvoja vidieka (MPRV) SR zmyslí, že je neprimeraná podmienka, tak to bude neprimeraná podmienka. Všetky pokuty, ktoré vyplývajú z tohto zákona a ktoré bude udeľovať MPRV a nie Protimonopolný úrad SR, sú splatné ihneď. To je naozaj vážna vec," podčiarkol 1. viceprezident ZO SR.
Predstavitelia ZO SR tiež upozornili, že do Európskeho parlamentu (EP) bol predložený návrh smernice o nekalých obchodných praktikách vo vzťahoch medzi podnikmi v potravinovom dodávateľskom reťazci a bude prerokovaný a následne schválený na marcovom plenárnom zasadnutí EP. Prijatie eurosmernice bude znamenať transpozíciu do slovenskej legislatívy najneskôr do 6 mesiacov po nadobudnutí jej účinnosti. 
Eurosmernica bude mať podľa obchodníkov vplyv na schválený slovenský zákon o neprimeraných podmienkach a jeho predčasné prijatie neprinesie potrebnú efektivitu. Pôjde o veľkú administratívnu záťaž, ktorá vznikne v prípade, že sa teraz zavedie jedna, a to slovenská legislatíva a následne sa bude musieť prispôsobovať európskej.
Obchodníci združení v ZO SR majú podľa slov predstaviteľov zväzu záujem na riešení skutočných problémov slovenských potravinárov a sú pripravení sa podieľať na ich riešení. Novoprijatý zákon však k takémuto cieľu podľa ZO SR nevedie.
Výkonný riaditeľ Slovenského združenia pre značkové výrobky Ľubomír Tuchscher zároveň upozornil, že splnenie podmienky v zákone neprimeraných podmienkach o 50-percentnom podiele slovenských výrobkov v reklamných letákoch môže byť v praxi často problematické. "Napríklad, ak má zahraničný výrobca v SR značkové predajne so svojimi výrobkami a chce im urobiť propagáciu, tak to bude pre neho nemožné splniť," doplnil Tuchscher.

Zdroj: Autor TASR