Všetky pokladne budú musieť byť pripojené cez internet na daniarov

Všetky pokladne budú musieť byť po novom online pripojené na finančnú správu. Nová povinnosť má začať platiť počas budúceho roku. Štát chce takýmto spôsobom zamedziť podvodom s DPH.  

Všetky pokladne budú musieť byť po novom online pripojené na finančnú správu. Nová povinnosť má začať platiť počas budúceho roku. Štát chce takýmto spôsobom zamedziť podvodom s DPH.
Dnes musia byť všetky pokladne vybavené fiškálnym modulom. Ten ukladá všetky transakcie a tak by mal zabrániť podvodom. Podvodníci ho však už dokážu upraviť tak, aby neevidoval tržby. Podnikateľ sa tak vyhne plateniu DPH a ušetrí aj na dani z príjmov.
Od budúceho roku by sa všetky platby cez pokladňu mali prostredníctvom internetu ihneď ukladať na servery finančnej správy. „V prvej etape chceme k eKase pripojiť segment Horeca – hotely, reštaurácie, kaviarne a čerpacie stanice. Neskôr maloobchod, služby a ostatné sektory. Predbežne hovoríme o termínoch apríl a júl 2019,“ vraví prezident finančnej správy František Imrecze.
„Naším cieľom je pomôcť podnikateľom, ale aj kupujúcim. Projekt prinesie podnikateľom zníženie administratívnej záťaže, zníženie nákladov a kupujúcim zase zvýšenie ochrany pred nespoľahlivými subjektami, ale napríklad aj elektronické bločky. Nám projekt prinesie zvýšenie efektivity kontrol, nárast výberu DPH a elimináciu podvodov,“ doplnil Imrecze.
Keď pred vyše rokom zavádzali online pokladne v Českej republike, obchodníci proti tomu masívne protestovali. Imrecze podobný scenár na Slovensku neočakáva. Obchodníkom sľubuje výrazné zníženie administratívne záťaže. Po novom nebudú musieť podnikatelia platiť ani za servis pokladnice. Ročne by tak mali ušetriť asi 56 eur na pokladňu. Pokladne po novom už nebudú musieť byť certifikované, certifikáciu bude musieť mať len softvér. Vďaka tomu bude možné namiesto klasickej pokladne použiť aj počítač, tablet či smartfón.
I. viceprezident Zväzu obchodu SR Pavol Konštiak tvrdí, že v dnešnej internetovej dobe je online pripojenie pokladníc už nevyhnutnosťou. „Pokiaľ to zjednoduší administratvívu, tak to vítam,“ tvrdí. Obáva sa však, že nepoctiví podnikatelia si budú aj naďalej hľadať cestičky ako sa vyhnúť plateniu daní.
Zavedenie eKasy by malo stáť štátny rozpočet asi 18 miliónov eur. Naproti tomu vďaka tomuto opatreniu by štát mal vybrať na daniach o 72,3 milióna eur viac a v roku 2020 by mal byť príjem štátu vo výške 117,9 milióna eur.
Investovať však budú musieť podnikatelia, ktorí nemajú internetové pripojenie alebo ich pokladňu nie je možné napojiť na internet. Imrecze predpokladá, že asi 39 percent všetkých pokladníc sa bude dať softvérovo upraviť, ďalšie bude treba vymeniť.
Aj keď sa budú všetky tržby online evidovať na serveroch finančnej správy, pokladne budú fungovať aj v prípade výpadku internetového pripojenia.
Dnes využíva online pripojenie na daniarov 39-tisíc používateľov virtuálnych registračných pokladníc. Na jej využívanie je potrebné mať počítač, tablet či smartfón s pripojením na internet a tlačiarňou. Obchodník si tak nemusí kupovať žiadnu pokladnicu ani platiť žiadne servisné poplatky. Finančná správa očakáva, že sa po zavedení povinného online pripojenia záujem o virtuálnu pokladnicu ešte zvýši.
© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ