Vláda schválila rozsiahle zmeny v odpadovom hospodárstve, platiť majú už od 1. októbra

Ministerstvo chce v skrátenom legislatívnom konaní presadiť zmeny, ktoré sa dotknú výrobcov, OZV aj samospráv.
Ministerstvo chce v skrátenom legislatívnom konaní presadiť zmeny, ktoré sa dotknú výrobcov, OZV aj samospráv.
Odpadovú legislatívu čakajú ďalšie zmeny. Minister životného prostredia Ján Budaj dnes, v stredu 16. septembra, získal podporu vlády pre novelizáciu viacerých zákonov v skrátenom legislatívnom konaní.
Envirorezort tvrdí, že legislatívnymi zmenami chce urgentne riešiť problémy, ktoré vznikli aj pre mimoriadne opatrenia súvisiace s prevenciou šírenia ochorenia COVID-19. Účinnosť novej legislatívy preto ministerstvo navrhuje už k 1. októbru 2020.
Celý materiál, ktorý dnes prijala vláda, si môžete stiahnuť cez odkaz v závere článku. Denník Odpady-portal.sk z neho vyberá to najdôležitejšie.
Zmluvy obcí s OZV aspoň na dva roky
Prvým cieľom novely zákona o odpadoch má byť stabilizácia systému nakladania s triedených odpadov tak, aby bol systém „v súlade s princípmi rozšírenej zodpovednosti výrobcov.“
Ministerstvo v dôvodovej správe k návrhu uvádza, že týmito zmenami chce predísť opakovaniu situácie, „ktorá nastala začiatkom roka 2020, kedy okolo 400 obcí z dôvodu vyhýbania sa plneniu zákonných povinností niektorých výrobcov obalov a výrobcov neobalových výrobkov, nemalo uzatvorenú zmluvu s organizáciou zodpovednosti výrobcov pre obaly.“
V návrhu ministerstva ide o viacero opatrení. Patrí k nim napríklad povinnosť uhradiť náklady za zabezpečenie triedeného zberu a následného zhodnotenia odpadov z obalov a odpadov z neobalových výrobkov či posun zverejnenia údajov potrebných na stabilizovanie systému kolektívneho nakladania s odpadom z obalov a odpadom z neobalových výrobkov.
„Vplyvom pandémie došlo na Slovensku k podstatnému zvýšeniu produkcie komunálnych odpadov a súčasne prudko klesli financie prichádzajúce od výrobcov odpadov v rámci systému rozšírenej zodpovednosti. Zber a separácia sa začali zadrhávať. To chceme napraviť,“ uviedol po rokovaní vlády minister Budaj.
S cieľom vyhnúť sa „špekulatívnym postupom z minulosti,“ envirorezort navrhuje, aby organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) museli uzatvoriť zmluvy s obcami najneskôr do konca roka. Zmluvy medzi OZV a obcami majú okrem toho po novom platiť najmenej dva roky.
Ministerstvo argumentuje, že na základe tejto zmeny budú môcť OZV „efektívnejšie plánovať svoje výdavky a obciam nebude hroziť každoročné vypovedanie zmlúv.“
Ekomodulácia sa posunie o rok
Návrhom zákona chce ministerstvo tiež presadiť, aby sa tzv. ekomodulácia posunula o rok, keďže zatiaľ sa pre ňu neurčili pravidlá na úrovni Európskej únie.
Zákonom č. 460/2019 Z. z. vznikla pre OZV povinnosť upraviť svoje cenníky v súlade s tzv. ekomoduláciou tak, aby bol zohľadnený environmentálny dopad výrobku na životné prostredie, keď sa z neho stane odpad. Touto zmenou mali byť v zmysle smernice Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2018/851 zvýhodnení výrobcovia, ktorých výrobky sú z recyklovateľných materiálov, trvanlivejšie či ľahšie opraviteľnejšie.
Povinnosť pre OZV bola pôvodne nastavená k 31. decembru 2020 a podrobnosti k nej mali byť ustanovené vykonávacím právnym predpisom.
„Samotná smernica predpokladá harmonizáciu pravidiel ekomodulácie na úrovni Euróspkej únie, avšak do dnešného dňa neboli tieto harmonizované pravidlá ustanovené a keďže nie je žiadúce vytvárať pravidlá ekomodulácie na národnej úrovni a neskôr ich meniť, navrhuje sa odklad povinnosti upraviť cenníky o jeden rok,“ uvádza ministerstvo v dôvodovej správe.
Okrem toho ministerstvo v novele zákona zavádza minimálne sadzby za zber a zhodnotenie obalov a neobalov. Toto opatrenie podľa rezortu životného prostredia stabilizuje systém triedenia a druhotného využívania odpadov
„Pripomíname, že novela zákona o odpadoch č. 79/ 2015 neurčuje žiadne nové poplatky, tie budú predmetom ďalších rokovaní. Je však dôležité si uvedomiť, že recyklačné poplatky sú na Slovensku v porovnaní s krajinami EÚ jedny z najnižších,“ priblížil Slavomír Held z Odboru komunikácie MŽP SR.
ISOH dostane odklad
Ďalšou zmenou, ktorú chce ministerstvo presadiť v skrátenom legislatívnom konaní, je odklad spustenia digitálnej evidencie odpadov prostredníctvom informačného systému odpadového hospodárstva (ISOH).
Systém, ktorý schválila bývalá vláda, podľa súčasného vedenia envirorezortu nie je použiteľný, pretože zanedbal integráciu rezortných informačných systémov. „Získaný čas využijeme na skvalitnenie celého projektu,“ povedal minister.
Okrem toho ministerstvo v balíku zmien súčasne vracia pôvodný termín štartu zálohovania PET fliaš a hliníkových obalov. Termín sa v apríli tohto roka pre obavu z dôsledkov z pandémie COVID- 19 posunul o rok na 1.január 2O23. Teraz ministerstvo navrhuje, aby sa štart zálohovania vrátil na pôvodný termín 1. januára 2022.


Zdroj: [16.09.2020; odpady-portal.sk; Spravodajstvo; 00:00; Radovan Potočár]