Slovensko chce obmedziť plytvanie potravinami

Koľko kilogramov potravín vyhodia obchodné reťazce je podľa Zväzu obchodu ťažké odhadnúť. Úpravu zákonov by však obchodníci privítali.
Janette Štefánková, moderátorka: „Slovensko by malo do roku 2030 obmedziť produkciu potravinového odpadu. Ministerstvo životného prostredia si to stanovilo za jeden z cieľov v envirostratégii Zelenšie Slovensko. Reštaurácie a supermarkety budú musieť potraviny povinne ďalej využívať. Napríklad darovať charite.“
Ivan Tománek, redaktor: „V Európskej únii sa vyplytvá až osemdesiatosem miliónov ton potravín ročne. Podľa Slovenského farmárskeho družstva Slovák premrhá priemerne stojedenásť kilogramov jedla za rok, čo je asi tristo gramov denne. Pre lepšiu predstavu je to ako keby ste si v reštaurácii kúpili jedno hlavné jedlo a hneď ho aj vyhodili.“
Eva Sadovská, analytička Slovenského farmárskeho družstva: „V rámci Európskej únie patríme skôr medzi tie krajiny, ktoré jedlom plytvajú menej.“
Ivan Tománek: „Až desať percent potravinového odpadu v Európskej únii súvisí s dátumovým označením minimálna trvanlivosť. Vo väčšine európskych krajín je preto zrušené. Podľa envirostratégie rezortu životného prostredia by aj Slovensko malo odstrániť toto označenie a zaviesť iba pojem spotrebujte do.“
László Sólymos, minister životného prostredia (Most-Híd): „Sú také výrobky, na ktoré odjakživa, odkedy fungujeme, sme vedeli, že dokedy kedy to je zlé a kedy je to dobré. A zbytočne je to tam napísané, možnože ešte sa to dá konzumovať, aj keď je uvedená minimálna trvanlivosť, to neznamená, že to sa už nedá, hej?“
Ivan Tománek: „Koľko kilogramov potravín vyhodia obchodné reťazce je podľa Zväzu obchodu ťažké odhadnúť. Úpravu zákonov by však obchodníci privítali.“
Pavol Konštiak, prvý viceprezident Zväzu obchodu SR: „Áno, zmena legislatívy by nám pomohla, je to úžasná vec, ak doba minimálnej trvanlivosti, best before, ak by sa dala zmeniť, pretože vo väčšej polovici európskych štátov sa tento tovar môže dopredávať s tým, že je označený, a to by mimoriadne pomohlo všetkým obchodníkom s potravinami na Slovensku.“
Stanovisko Potravinárskej komory Slovenska: „K problematike zrušenia dátumu minimálnej trvanlivosti je potrebná najskôr odborná diskusia, nakoľko prvoradá je bezpečnosť potravín a ochrana spotrebiteľa.“
Ivan Tománek: „Ministerstvo pôdohospodárstva spotrebiteľov vyzýva, aby dbali na výber potravín a aj množstvo, ktoré nakupujú. Rezort už podnikol kroky na obmedzenie plytvania.“
Michal Feik, hovorca Ministerstva pôdohospodárstva SR: „V roku 2016 sme prijali legislatívu, vďaka ktorej obchodné reťazce môžu darovať potraviny, ktorým uplynie dátum minimálnej trvanlivosti. Je to konkrétny príspevok k tomu, aby sme neplytvali potravinami.“

Ivan Tománek: „Prispieť k znižovaniu plytvania môžeme všetci. Pri najbližšej návšteve potravín sa preto skúsme zamyslieť nad množstvom položiek v nákupných košíkoch.“

Zdroj: [06.10.2018; RTVS Jednotka; Správy RTVS; 19:00; Ivan Tománek / Janete Štefánková]