Slovenskí pekári posilňujú svoje postavenie na trhu

Pekári združení vo zväze stáli v poslednom roku pri zrode viacerých významných udalostí. So Zväzom obchodu SR vypracovali a podpísali Memorandum o poctivom obchode, ktoré má pomôcť férovému podnikaniu v potravinárskej výrobe.  

Počet členov Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov sa výrazne zvýšil. Kým vlani zväz hájil záujmy pekárenských firiem s počtom zamestnancov 5-tisíc, tento rok to bude o 2-tisíc ľudí viac.
To znamená, že jednotná organizácia bude zastupovať 7-tisíc zamestnancov v sektore. Podľa aktuálnych oficiálnych štatistík v pekárenstve, cukrárenstve a vo výrobe cestovín pracuje 11-tisíc ľudí. Výsledky ich práce za posledné mesiace budú pozitívne nielen pre férových obchodníkov, ale aj pre verejnosť. Ich kroky ocenila i podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná.
„Začiatkom roku 2018 sa slovenskí pekári združení v menších profesijných organizáciách dohodli, že sa spoja a stanú sa členmi najstaršej a najväčšej profesijnej organizácie Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov. Dôvodom bol najmä fakt, že jedna silná organizácia dokáže efektívnejšie presadzovať záujmy slovenských pekárov. Som rada, že sa nám v tomto roku podarí rady zväzu rozšíriť o nových členov, ktorí spolu dávajú prácu dvom tisíckam ľudí. Pevne verím, že naša snaha povedie k záchrane tradičného slovenského pekárenstva,“ uvádza Tatiana Lopúchová, predsedníčka Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.
Práve pekárenstvo je jedným z najohrozenejších odvetví na našom trhu. Pekári už dlhodobo bojujú s nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily, nedostatkom financií na investície, ako aj s problémami v dôsledku nevyrovnaného boja s obchodnými reťazcami.
„Je nevyhnutné, aby sme na Slovensku zabezpečili budúcnosť pekárov, cukrárov i cestovinárov. Ide totiž o potraviny, ktoré konzumujeme denne. Chcem vyzdvihnúť, že sa im podarilo nájsť spoločnú cestu a spojiť sa do jednej organizácie. Práve to je cesta, ako presadzovať svoje požiadavky proti dominantným reťazcom, ktoré zneužívajú nejednotnosť našich potravinárov i poľnohospodárov,“ uviedla ministerka Gabriela Matečná.
Pekári združení vo zväze stáli v poslednom roku pri zrode viacerých významných udalostí. So Zväzom obchodu SR vypracovali a podpísali Memorandum o poctivom obchode, ktoré má pomôcť férovému podnikaniu v potravinárskej výrobe.
„Podpis memoranda vyústil do tvorby iniciatívy Poctivý obchod, ktorá má verejnosti priblížiť, ktorí obchodníci sú čestní k svojim dodávateľom i zákazníkom. V prípade, že obchodník spĺňa podmienky, získa ocenenie Poctivý obchod. Budeme ho odovzdávať raz ročne. V posledných mesiacoch sme sa aktívne zúčastňovali aj na tvorbe novely zákona o neprimeraných obchodných podmienkach, ktorý by mal prísť do platnosti v najbližších týždňoch,“ uviedla T. Lopúchová.
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov sa rozhodol pri príležitosti svojho valného zhromaždenia udeliť ocenenie tým, ktorí bojovali za slovenských výrobcov potravín v sektore najviac. Za náročný boj za zlepšenie postavenia slovenských pekárov a presadenie zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami udelili ocenenie Gabriele Matečnej, vicepremiérke a ministerke pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Zdroj: Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov
[14.03.2019; retailmagazin.sk; Aktuálne; 00:00; retailmagazin.sk]