Pred obchodmi merať teplotu zatiaľ nebudú, pred fabrikami a nemocnicami od pondelka

Od pondelka 30. marca by mali merať telesnú teplotu všetkým ľuďom, ktorí chcú vstúpiť do nemocníc aj priemyselných podnikov. Štát určí, ako majú zdravotníci a fabriky postupovať, keď návštevníkom odmerajú zvýšenú teplotu.

Od pondelka 30. marca by mali merať telesnú teplotu všetkým ľuďom, ktorí chcú vstúpiť do nemocníc aj priemyselných podnikov. Štát určí, ako majú zdravotníci a fabriky postupovať, keď návštevníkom odmerajú zvýšenú teplotu.
A hoci premiér Igor Matovič počas týždňa spomínal, že teplotu budú v rámci opatrení, čo majú zabrániť šíreniu koronavírusu, merať aj všetkým zákazníkom pred vstupom do obchodov, zatiaľ sa to odkladá. Uznesenie, ktoré v piatok schválila vláda o povinnosti merať telesnú teplotu pred predajňami nehovorí.
Hlavnému hygienikovi nariadila vydať opatrenie, ktorým sa „odporučí od 30. marca 2020 merať telesnú teplotu pri vstupe do nemocníc a priemyselných podnikov a ktorým sa uložia usmernenia, ako postupovať pri nameraní zvýšenej telesnej teploty“.
Podľa informácií z rokovania vlády teda novú povinnosť či odporúčanie pre obchody zatiaľ odložili. Zohľadnili tak zrejme aj ponosy reťazcov, že na dodržanie takéhoto nariadenia vydaného štátom, obchody nemajú dosť teplomerov ani dostatok personálu.
Označili to za nevykonateľné
Slovenská aliancia moderného obchodu (SAMO), ktorá združuje veľké, najmä nadnárodné reťazce, upozornila, že pre nedostatok vhodných teplomerov na trhu je meranie teploty každého zákazníka nevykonateľné.
Rovnako si nevieme predstaviť, že by zamestnanci obchodov mali vykazovať zákazníkov z predajní, pokiaľ porušia tieto nariadenia. Na ich vykonateľnosť treba zapojiť policajný zbor či ozbrojené sily, ako je to napríklad aj v iných štátoch v Európe,“ reagoval počas týždňa predseda SAMO Martin Krajčovič.
Podobný názor mal počas týždňa aj Martin Katriak, prezident Zväzu obchodu, ktorý združuje domácich predajcov, vrátane veľkej siete COOP. „Predpokladám, že si uvedomujú, že teraz je takéto opatrenie nevykonateľné, keďže predajne nie sú vybavené vhodnými teplomermi, pričom takýchto predajných miest je na Slovensku v súčasnej situácii asi 20 000,“ priblížil pre TASR Katriak.
Navyše, nie je nám známe, kto by meranie teploty mal robiť, keďže pracovníci obchodov to z objektívnych príčin odmietajú a nemôžeme ich k tomu donútiť. Aj samotní zákazníci by mohli negatívne pristupovať k takémuto výkonu. Zamestnanci obchodu nemajú žiadne kompetencie riešiť takéto situácie,“ upozornil Katriak.
Priniesť ich môžu zamestnanci
Predseda vlády Igor Matovič na výhrady, odkiaľ majú obchodníci zobrať stovky až tisíce teplomerov, najprv reagoval, že ak zamestnanci obchodu môžu a majú, nech ich prinesú zo svojich domácností.
Naznačil síce, že bežne majú takéto teplomery odchýlky pol stupňa Celzia, no dodal, že počas pandémie koronavírusu by sme sa nemali „hrať na to, či majú teplomery špeciálny certifikát“.
Ide o to, aby ľudia s vysokou horúčkou nevstupovali do priestorov,“ dodal.
Vo štvrtok to vyzeralo, že na novej povinnosti pre obchod štát trvá. Premiér zopakoval, že ak obchodné reťazce nemajú bezkontaktné teplomery, mohli by sa obrátiť aj na zamestnancov.
Kto chce, hľadá spôsoby, kto nechce, hľadá výhovorky. Myslím si, že ak by sa naozaj chcelo, aj teplomery sa zabezpečia. Každá druhá domácnosť má doma digitálny teplomer, ktorým by sa teplota dala merať. Možno sa stačí niekedy opýtať zamestnancov, či nie sú ochotní doniesť ich z domu,“ uviedol Matovič podľa TASR.
Dodal, že si uvedomuje, že obstaranie nedostatkových teplomerov predstavuje komplikáciu. „My ich však nemáme na sklade ani ich na úrade vlády nevyrábame. Keby sme ich vyrábali, tak ich veľmi radi rozdáme alebo predáme,“ podotkol. V danej situácii podľa Matoviča „sa však treba zariadiť“. „Pretože je to v záujme ochrany verejného zdravia,“ dodal počas týždňa.
Nedostatok teplomerov potvrdili aj hovorcovia reťazcov Billa a Lidl. Tomáš Bezák z reťazca Lidl doplnil, že pre všetky predajne by ich potrebovali v stovkách až tisícoch kusov. Navyše, musí ísť o teplomery bezdotykové, čiže sa nedajú použiť akékoľvek, ktoré sa v domácnosti používajú.
Hovorca Lidla povedal, že najmä v sobotu popoludní a večer, keď sa zvýši frekvencia zákazníkov, by bola obsluha spolu s meraním teploty pre personál veľká výzva. Pripomenul, že reťazce už niekoľko dní zháňajú personál navyše do svojich predajní, aby zvládli mať otvorené a pokryli bežné činnosti, a to ešte nerátali so schválenými úkonmi, akým je meranie telesnej teploty, navyše.


Foto – TASR/AP