Nové opatrenia vlády obchodníkov zaskočili

Nové opatrenia vlády obchodníkov zaskočili. Členovia ústredného krízového štábu ich neprizvali na rokovania a tak sa rozhodovalo bez nich. Napriek tomu sa opatrenia budú snažiť čo najrýchlejšie uviesť do praxe. Podľa premiéra Igora Matoviča museli prijať jasné nariadenia a každá ďalšia čiastková požiadavka by situáciu komplikovala.

Ľubomír Bajaník, moderátor: “Nové opatrenia vlády obchodníkov zaskočili. Členovia ústredného krízového štábu ich neprizvali na rokovania a tak sa rozhodovalo bez nich. Napriek tomu sa opatrenia budú snažiť čo najrýchlejšie uviesť do praxe. Podľa premiéra Igora Matoviča museli prijať jasné nariadenia a každá ďalšia čiastková požiadavka by situáciu komplikovala.”
Monika Maťová, redaktorka: “Obchodníci sa nazdávajú, že ich ústredný krízový štáb mal prizvať k rokovaniam. Súhlasia s vymedzením času medzi deviatou a dvanástou hodinou pre seniorov s jednou výhradou.”
Martin Katriak, prezident Zväzu obchodu SR: “My sme mali výhrady proti sobote, pretože sobota najmä v menších a malých predajniach sú kratšie doby a tam si myslíme, že by to mohlo byť otvorené pre celú verejnosť.”
Monika Maťová: "Martin Katriak si myslí, že sa im skôr podarí obstarať rukavice ako dezinfekciu. Obchodníci berú na vedomie aj to, že v predaji budú musieť mať len jedného zákazníka na 25 štvorcových metrov."
Martin Katriak: “Dvadsaťpäť metrov, to je podľa nášho názoru veľký prepych. Mohlo by byť aj menej. Ale keď tak sa rozhodlo, prosím. Máme napríklad otázky už dneska na to, že keď je 83-metrová predajňa, že či tam môžu ísť traja alebo štyria. Tieto veci my si vyriešime.”
Martin Krajčovič, predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu: “Je reálne riziko, že v pondelok si nebude môcť každý zákazník nakúpiť v obchode v blízkosti jeho domova, pretože nastavenie regulácie to neumožní. Chceme touto cestou vyzvať vládu a krízový štáb, aby pri zavádzaní regulácie v obchodoch s nami diskutovali o zavádzaných opatreniach, aby sme sa ich nedozvedali len z tlačových besied premiéra.”
Monika Maťová: “Prevádzky, ktoré budú môcť po novom otvoriť živnostníci, by nemali mať vážnejšie problémy s dodržaním nových opatrení.”
Stanislav Čižmárik, prezident Slovenského živnostenského zväzu: “Myslím si, že bežne títo živnostníci by to vedeli zvládnuť. Možnože by premietli tieto náklady do svojej odbytovej ceny o pár percent a to by sa dalo vykryť.”
Monika Maťová: “Napokon sa budú musieť všetci s metodickým usmernením hlavného hygienika zmieriť a zapracovať ho presne do bodky. V opačnom prípade budú musieť obchody bez pardonu zavrieť.”
Marek Krajčí, minister zdravotníctva SR (OĽaNO): “Pokiaľ by sa toto usmernenie naozaj masovo nerešpektovalo, opäť je to vec podnetu a pán hlavný hygienik bude mať možnosť takú prevádzku aj zavrieť.”
Monika Maťová: "Obchodníci očakávajú, že metodické usmernenie bude publikované na stránkach Úradu verejného zdravotníctva. Ako zdôrazňuje Martin Katriak, aj preto, aby bolo vynútiteľné."
Ľubomír Bajaník: "A Martin Katriak, prezident Zväzu obchodu bude hovoriť o tom, ako sú obchody pripravené na nové opatrenia v mimoriadnych správach o 21:30 na Jednotke. Ďalším hosťom bude virológ Boris Klempa. Budeme sa pýtať na dôveryhodnosť jednotlivých testov na koronavírus."[28.03.2020; RTVS Jednotka; Správy RTVS; 19:00; Monika Maťová / Ľubomír Bajaník]

Zdroj: [28.03.2020; RTVS Jednotka; Správy RTVS; 19:00; Monika Maťová / Ľubomír Bajaník]
Foto_zdroj: Správy RTVS, Sobota 28.03.2020 19:00 - https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/13982/218275