Niektoré obchody a služby sú opäť otvorené

Očné optiky, záhradkárstva, stavebniny, galantérie, aj advokátske a notárske kancelárie - aj tieto obchody a služby sú oddnes opäť otvorené. Prevádzky však musia dodržiavať sprísnené hygienické podmienky, podobné tým, aké sú v potravinách a drogériách. Znižuje sa napr. počet ľudí v predajniach a povinná bude dezinfekcia rúk a ochranné rukavice.

Anna Siposová, moderátorka: “Očné optiky, záhradkárstva, stavebniny, galantérie, aj advokátske a notárske kancelárie - aj tieto obchody a služby sú oddnes opäť otvorené. Prevádzky však musia dodržiavať sprísnené hygienické podmienky, podobné tým, aké sú v potravinách a drogériách. Znižuje sa napr. počet ľudí v predajniach a povinná bude dezinfekcia rúk a ochranné rukavice.”
Lukáš Dzivý, redaktor: “Každá prevádzka musí zabezpečiť dezinfekciu rúk alebo jednorazové rukavice, v ideálnom prípad oboje. Obchody tiež musia dohliadnuť na minimálny rozostup zákazníkov, a to dva metre v rade. Obmedzený je po novom aj počet ľudí, ktorí môžu byť v jednom čase v predajni. Viaceré obchody preto ponúkajú iba presný počet nákupných košíkov. Urobili tak napr. prevádzky obchodov Kraj či Lidl. Pokračuje hovorca spoločnosti Lidl Tomáš Bezák.”
Tomáš Bezák, hovorca spoločnosti Lidl: “Zákazník môže do predajne vstúpiť iba s nákupným vozíkom a akonáhle je kvóta tých vozíkov vyčerpaná, to znamená, že je tam presne taký počet ľudí, aký tam v danom čase maximálne môže byť. Ostatní potom musia v dvojmetrových rozostupoch čakať pred predajňou.”
Lukáš Dzivý: “Predseda Slovenskej Aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič hovorí, že ľudia majú chodiť nakupovať po jednom.”
Lukáš Dzivý:
Martin Krajčovič, predseda Slovenskej Aliancie moderného obchodu: “Je dôležité, aby ľudia nechodili nakupovať spolu, ale aby chodili individuálne. Potom aj sa to ľahšie reguluje a sú aj menšie rady tým pádom, lebo si dokáže nakúpiť viacero domácností.”
Lukáš Dzivý: "Podľa prezidenta Zväzu obchodu Martina Katriaka môžu v radoch pred obchodmi nastať napäté situácie, ktoré nemajú ako riešiť."
Martin Katriak, prezident Zväzu obchodu: “Nemáme žiadne oprávnenia a pokiaľ tam vznikne nejaké handrkovanie alebo ja neviem, proste nejaké nedorozumenie, toto my riešiť nebudeme vedieť.”

Lukáš Dzivý: “Dodáva, že viacerí obchodníci možno nebudú schopní ihneď zabezpečiť dezinfekciu rúk. Zvládnuť to chcú počas týždňa.”
Zdroj: [30.03.2020; Rádio Slovensko; Rádiožurnál Slovenského rozhlasu; 12:00; Lukáš Dzivý / Ana Siposová]