Eurodrobné by väčšina Slovákov zrušila

Spoločná mena krajín eurozóny nestráca popularitu. Vyplýva to z prieskumu Európskej komisie. Podľa neho až 74 % opýtaných z krajín eurozóny súhlasí s tvrdením, že euro je pre Úniu ako celok dobrá vec. Približne 69 % slovenských respondentov si myslí, že euro je pre Slovensko dobré. Prieskum ukazuje aj to, ako vnímajú ľudia drobné eurocenty.  

Janette Štefánková, moderátorka: “Spoločná mena krajín eurozóny nestráca popularitu. Vyplýva to z prieskumu Európskej komisie. Podľa neho až 74 % opýtaných z krajín eurozóny súhlasí s tvrdením, že euro je pre Úniu ako celok dobrá vec. Približne 69 % slovenských respondentov si myslí, že euro je pre Slovensko dobré. Prieskum ukazuje aj to, ako vnímajú ľudia drobné eurocenty.”
Ivan Tománek, redaktor: "Po zrušení najmenších eurocentov volajú najmä obchodníci, ktorým tieto mince sťažujú prácu. Podľa prieskumu Európskej komisie by to privítali aj spotrebitelia."
Ingrid Ludviková, Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku: “Celkovo sa v prospech zrušenia týchto mincí vyslovilo 64 % opýtaných v eurozóne a zo slovenských respondentov by tieto naozaj drobné mince zrušilo až 73 % opýtaných.”
Ivan Tománek: “Drobné eurocenty v súčasnosti nepoužíva už 5 krajín a to Fínsko, Holandsko, Belgicko, Írsko a od začiatku tohto roka Taliansko. Národná banka Slovenska je v tejto problematike opatrná.”
Vladimír Dvořáček, člen Bankovej rady Národnej banky Slovenska: “Verejná diskusia na túto tému prebieha. Je to veľmi aktuálna téma. Musím však povedať, že Národná banka Slovenska nemá kompetenciu zrušiť používanie jedno a dvojcentových mincí, ale samozrejme situáciu vníma, analyzuje ju, aj vrátane možných dôsledkov.”
Ivan Tománek: “Slovensko už podobný proces zažilo v roku 2004, keď vyradilo haliere. Po skúsenostiach z minulosti analytik neočakáva zásadnejší vplyv na ekonomiku.”
Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Bank: “Vtedy to nespôsobilo nejaké väčšie problémy, nevideli sme to ani v náraste nejakej cenovej hladiny. Spotrebitelia si pomerne jednoducho zvykli na matematické zaokrúhľovanie.”
Alexandra Gogová, hovorkyňa Ministerstva financií SR: “Aj keby došlo k obmedzeniu používania jedno a dvojcentových euromincí, stále budú platným platidlom. Avšak v prvom rade si treba zodpovedať otázku, ako by na takéto obmedzenie používania zareagovali obchodníci a či by naozaj došlo v tomto prípade, v prípade zaokrúhľovania cien na 5-centové hodnoty.”
Ivan Tománek: “Obchodníci ubezpečujú, že spomínané zaokrúhľovanie by spotrebitelia nepocítili.”
(začiatok archívneho záznamu, 23.10.2018)
Martin Katriak, prezident Zväzu obchodu SR: “Pred tými 5 rokmi, keď sme prvý raz otvorili túto problematiku, sme prepočítali, že spotrebiteľ pri tomto nebude ukrátený.”
(koniec archívneho záznamu, 23.10.2018)

Ivan Tománek: “Zrušenie drobných mincí má v kompetencii Európska komisia. Či Slovensko pristúpi aspoň k ich obmedzeniu, ukáže až čas.”

Zdroj: [12.01.2019; RTVS Jednotka; Správy RTVS; 19:00; Ivan Tománek / Janete Štefánková]