Budú na štátny sviatok obchody otvorené? 30. októbra predaj nezakázali  

Novela zákona o štátnych sviatkov neupravila obmedzenie doby predaja počas jednorazového sviatku, niektoré obchody otvoria, iné nie.
Novela zákona o štátnych sviatkov neupravila obmedzenie doby predaja počas jednorazového sviatku, niektoré obchody otvoria, iné nie.
V utorok 30. októbra 2018 bude na Slovensku jednorazový sviatok. Rozhodli tak poslanci, keď schválili návrh, aby si 100. výročie vzniku Československa obyvatelia Slovenska pripomenuli v deň podpisu Deklarácie slovenského národa a mali v ten deň voľno.
Zatiaľ to však neznamená, že budú musieť byť v ten deň zatvorené aj obchody, ako to býva počas iných štátnych sviatkov. V krátkej novele o štátnych sviatkoch, ktorú predkladalo ministerstvo kultúry, totiž poslanci nezakázali predaj počas jednorazového štátneho sviatku.
V novele to nie je
To, počas ktorých dní je maloobchodný predaj na Slovensku zakázaný, upravuje Zákonník práce. V ňom boli ešte do polovice minulého roku zakotvené len štyri dni, kedy museli obchody povinne zavrieť, z nich tri na celý deň a jeden na pol dňa. 
Vlani sa zoznam štátnych sviatkov výrazne rozšíril, počas 15,5 dňa je predaj povolený len na presne vymedzených miestach. Tými sú obchody na staniciach a letiskách, predajne suvenírov, lekárne a malé obchody, v ktorých nepredávajú zamestnanci, ale ich majiteľ či živnostníci.
V rozšírenom zozname z minulého roku však 30. október ako sviatok so zákazom predaja nefiguruje. To potvrdilo aj ministerstvo práce a sociálnych vecí, ktoré upriamilo pozornosť na paragraf vymenúvajúci dni so zákazom predaja.
„V tomto ustanovení nie je deň 30. október ako jednorazový sviatok vymenovaný. Zákon o štátnych sviatkoch neobsahuje osobitnú právnu úpravu, a teda sa výslovne neukladá povinnosť mať zatvorené predajne,“ reagovala Veronika Husárová z tlačového oddelenia ministerstva.
Ak by sa mal predaj počas jednorazového sviatku obmedziť, museli by to ešte poslanci upraviť, nie je vylúčené, že sa tak pokúsia ešte urobiť na ďalšej schôdzi. Na nej sú totiž aj novely zákona, ktoré upravujú niektoré ustanovenia Zákonníka práce.
Reťazce reagujú rôzne
S tým, že budú môcť počas jednorazového štátneho sviatku predávať, zatiaľ rátajú aj niektorí obchodníci. Vychádzajú totiž zo znenia novely zákona, ktorá im predaj počas 30. októbra nezakázala.
„Tento zákon, ako bol schválený, neobsahuje úpravu, ktorá by zakazovala maloobchodný predaj, takže vychádzame z toho, že v tento sviatok môžeme predávať,“ povedal prezident Zväzu obchodu Martin Katriak.
Billa sa ešte nerozhodla, či svojim zákazníkom v posledný októbrový utorok nakupovať umožní. „V týchto dňoch zvažujeme, či obchody ostanú otvorené alebo ich zatvoríme. Zákazníkov budeme dostatočne v predstihu o tom informovať,“ potvrdila pre Denník N hovorkyňa Kvetoslava Kirchnerová.
Minimálne dva reťazce s desiatkami predajní po celom Slovensku pritom s otvorením 30. októbra nerátajú. Naznačujú, že budú postupovať ako počas iných štátnych sviatkov, keď obchody musia zatvoriť.
„Nakoľko rešpektujeme ustanovenie tohto mimoriadneho štátneho sviatku, nebudú naše prevádzky pre zákazníkov 30. októbra otvorené, s výnimkou našich čerpacích staníc,“ reagovala Lucia Poláčeková z Tesco Stores.
Podobný názor má aj sieť Terno, ktorá zastrešuje predajne Terno, Kraj a Moja Samoška. „V zmysle zákona o zákaze maloobchodného predaja počas sviatkov budú naše predajne zatvorené,“ povedala Anna Buzinkay z marketingu reťazca.


Zdroj: [19.09.2018; dennikn.sk; Ekonomika; 15:42; Denisa Čimová]

 https://dennikn.sk/1232876/budu-na-statny-sviatok-obchody-otvorene-30-oktobra-predaj-nezakazali/